Bombus quadricolor koiras?

Kuvattu 24.8.2018 Pohjois-Savossa kesantopellolla. Onko kyseessä kivikkokimalainen, koiras?

Vai voisiko olla kirjoloiskimalainen? Samalla pellolla kuvattu 1.8.2018 kirjokimalaiskoiras, runsaasti hevoskimalaisia. Sorokimalaisia on ollut joka kesä. Kuvattu kimalainen oli huomiota herättävän kaunis.

Kesantopellolla kasvaa apilaa, hiirenvirnaa, niittynätkelmää ja ohdakkeita.Mielestäni ei ole kivikkokimalainen, koska siinä tapauksessa pitäisi olla oranssi takaruumiin kärki ja muuten musta. Pikemminkin ehkä kirjoloiskimalainen, mutta varma en ole. Laji on kai harvinainen. Muita mahdollisia lajeja on ainakin pensasloiskimalainen, joka on melko yleinen.

Suuret kiitokset pohdinnoistasi. Meillä on Suomen kimalaiset-kirja opaskirjana, mikä on tosi hyvä tietolähde kuvien tueksi. Kaikkea ei kuitenkaan pysty pellolla tallentamaan kameralle, kun kohteet liikkuvat vilkkaasti. Kävimme myös Artsdatabankenin sivuilla ja vertasimme kuviamme kirjan s.159
kuvaan. Kuvassa on paljon samaa kuin meidän kuvissamme. Raw-kuvat talletettu ja vertasimme vielä kuvia niihin. Kuvauspaikkamme on Kuopion koillispuolella. Täältäpäin on laji.fi sivustolla havaintoja tältä vuodelta. Olisiko laji tulossa takaisin alueellemme kaakosta? Sitä toivomme ja teemme omalta osaltamme vapaaehtoistyötä kimalaisten hyväksi.
Onko kirjoloiskimalaisella savunharmaat siivet? Useilla loisilla melko tummat.
Hyvää syksyn jatkoa kaikille foorumilaisille.

Voisihan tämä olla kirjoloiskimalainen levinneisyyden puolestakin, mutta varmaksi en uskalla sanoa, varsinkaan kun en ole edes mikään asiantuntija… Siipien väristäkään en oikeastaan osaa sanoa mitään. Kimalaiset näyttää olevan hankalahko ryhmä määrittää lajilleen, ainakin osa lajeista.

Kivikkokimalaiskoiraan voi sekoittaa myös pensaskimalaiskoiraaseen Suomen kimalaiset-kirjan mukaan, joten pensaskimalainenkin voinee ollaa yksi vaihtoehto…

Kiitos pos vinkeistäsi. Olemme kuvanneet molempia koiraita. Pensaskoiraalla on kuviemme perusteella tosi kirkkaankeltaista karvaa paljon naamassa ja leveänä kauluksessa. Kivikkokimalaisella kirkkaan keltaista on vähemmän. Tällä kuvatulla yksilöllä keltainen kaulus on ruskeankeltainen ja kapea ja takaosa kellanvalkea. Olisiko kulunut yksilö?. Näistä kahdesta olisimme kivikkokimalaiskoiraan kannalla. Kuvauspaikassa emme ole koskaan aikaisemmin nähneet kivikkokimalaisia. Tuosta takajalasta emme osanneet päätellä mitään.

Ääni kivikkokimalais koiraalle

Kyllä tuo aika varmaan kivikkokimalaisen koiras on. Naamassa näkyy runsaahkosti vaaleaa karvaa ja myös raajojen karvoitus on laajalti vaalentunutta. Ei sovi loiskimalaisiin.