Pitkäsiipi-, uralin- vai jokin muu kimalainen?

Tarvitsisin apua kimalaisen tunnistamiseen. Kimalaisharrastus aloitettu vasta tänä kesänä, kuva Varsinais-Suomesta (Sauvosta).

Omia mietteitäni:

  • Minusta kuvassa näkyy siitepölyvasu. Siinä tapauksessa tämän pitäisi olla nuori kuningatar (ei kerää siitepölyä). Voiko heinäkuun puolessa välissä näkyä jo uusia kuningattaria? Koiraita on alkanut jo näkymään.
  • Otsa keltainen, naama enimmäkseen musta. Naamassa on kuitenkin hieman vaaleaa karvoitusta, mikä voisi viitata uralinkimalaiseen tai koiraaseen. Takajalan vaalea karvoitus voisi myös viitata esim uralinkimalaiskoiraaseen.
  • Takaselässä on vähäistä keltaista karvoitusta (eli keskiselän musta vyö ei ole selkeä), siivet ovat tummahkot, takaruumiin tyvellä hieman keltaista karvoitusta, matala lentoääni (mitkä voisivat viitata pitkäsiipikimalaiseen). Mutta otsan keltainen väri ei sovi lajikuvauksiin (ellei sitten olekin koiras).

Terveisin,
Vesa

Hyviä mietteitä, aloitetaan lajintunnistuksesta: kuvassa on mielestäni mantukimalaiskoiras (Bombus lucorum). Sen tunnistaa helpoiten raidoituksesta (joka joidenkin lajien koirailla voi muunnella lajinsisäisesti paljonkin), mutta lucorumin kohdalla erityisesti keltaisesta naamasta yhdistettynä noihin tietynlaisiin raitoihin. Lucorum-koirailla on lisäksi usein selän mustilla alueilla eräänlainen harmaaseen taittuva silkkimäinen kiilto/sävy, kun taassaman lajin naarailla mustat alueet on mustia myös haalistuneina (silloin ne ovat haalistuneen mustia, mutta eivät ns.hohda samaan tapasn kuin tällä koiraalla). Juho luultavasti korjaa myöhemmin jos olen väärässä näissä, eli älä suotta vielä merkitse lajia tietokantaan :slight_smile:

Koiraiden tunnistaminen ylipäätään on jännää, sillä tuntuu, ettei niistä ei ole kovin hyvää tunnistusmateriaalia, pitkälti luultavasti vaihtelun vuoksi.

Kuningattaria on lajista ja pesien aloitusajankohdasta sekä menestyksestä riippuen liikkeellä kesäkuun lopulta alkaen.

Voisiko tässäkin olla yksi vaihtoehto kanervakimalaiskoiras?

Kiitos vastauksista. Itse kallistuisin Outin tunnistuksen puolelle. Kyllä tuo mantukoiraskin kävi mielessä, mutta minkäs teet, kun ei ole tunnistamisesta vielä kokemusta.

Ohessa kuvia huomattavasti vaaleammasta yksilöstä. Ajattelin, että olisi eri lajia, mutta taitaakin olla vain vaaleampi ja haalistunut yksilö, kun siivissäkin näkyy lohkeamia. Liekkö tämäkin sitten mantukoiras? Värien järjestys ja muut tuntomerkit ovat hyvin samanlaiset kuin tummemmalla yksilöllä.

Kaikissa kuvissa on tosiaan mantukimalaiskoiras (Bombus lucorum). Vaalean karvoituksen määrä vaihtelee lajin sisällä varsin paljon, ja tummat karvat myös haalistuvat nopeasti yksilön vanhetessa.