Botrytis convallariae kieloilla

Tämäkin laji puuttuu Laji.fi listoilta! Siinäkö syy vähiin havaintoihin?

https://laji.fi/observation/list?target=Botrytis%20convallariae

https://bladmineerders.nl/parasites/fungi/dikarya/ascomycota/pezizomycotina/leotiomycetes/leotiomycetidae/helotiales/sclerotiniaceae/botrytis/botrytis-convallariae/

Kieloilta tavataan myös kielon-helpinruoste (Puccinia sessilis).
https://www.luopioistenkasvisto.fi/Sivut/mikrosienet/kielon-helpinruoste.html

Helsinki 28.6.2023 kalliokielolta

Helsinki 21.7.2023 kielolta

Nämäkin lienevät samaa lajia?
Helsinki 21.7.2023 kielolta

Nuo ovat kyllä todella hankalia määrittää ilman mikroskopointia. Kieloilla kasvaa myös ainakin Aureobasidium microstictum, joka aiheuttaa lehtiin samanlaisia oireita.

No niinpä tietenkin :rofl: Laji.fi ei tunne Aureobasidium -sukua. Pari havaintoa löytyy:
https://laji.fi/observation/list?target=Aureobasidium

Joo, kieloilla esiintyy aika monia lehtilaikkuja aiheuttavia sieniä ja niitä voi olla tosiaan aika mahdoton varmasti erottaa toisistaan pelkästään kuvista. Botrytis-lajeille kuitenkin tyypillistä on lehden kärjestä (tai muualta) lähtevä laaja-alainen nekroosi (Botrytis-lajit, erityisesti B. cinerea aiheuttaa myös monia muitakin oireita). Muilla kielon laikkusienillä oireet ovat melko rajattuja laikkuja. Siihen nähden pitäisin noita kielolla kuvattuja oireita todennäköisesti (tai ainakin osin) Botrytis convallariae -sienen aiheuttamina. Kuvissa kalliokielolla näkyvät oireet eivät välttämättä ole minkään patogeenin aiheuttamia vaan voivat johtua jostain kuivumisesta/vanhenemisesta tai vastaavasta abioottisesta tekijästä. Mutta mitään varmaan en osaa näistä kyllä sanoa.

Kiitti kommenteista! Jätin lajiksi Botrytis convallariae noihin kielolta kuvattuihin, paitsi kahteen alimmaiseen.