Trichoderma foliicola

Löysin lajia 19.09. Porvoon Stensbölestä vanhan metsätammen alta lehtikarikkeesta jossa kasvoi sekä tammen että koivun lehdillä ja lehtiruodeilla. Tunnetaan myös nimellä Hypocrea foliicola. Muita lehtikarikkeella kasvavia Trichodermoja ei taida olla. Ei löydy laji.fistä eikä Ruotsin artfaktasta mutta sieltä löytyy maininta “Recorded from Denmark, possibly also Finland.”

1 Like

Hei,

esim. koivunlehdiltä löytyy täälläpäin usein jotain valkeasta tummempaan muuttuvaa pielusta näin syksyisin. Olen joskus määrittänyt Hypocrea rufaksi ja koska on niin yleinen (muillakin kasvuaslustoilla) en ole sen jälkeen viitsinyt edes kerätä. Nytkin on näkynyt usein, mutta enpä taida ylikeräämiseltäni ja muilta kiireiltä innostua selvittelemään.

t: Marja

Nämä Trichodermat on sotkuisia. H. rufa on nykyään kait Trichoderma viride s.l. joka on sitten jaettu useampaan lajiin joista yksi on Trichoderma rufa joka kasvaa kirjallisuuden mukaan (havu-)puulla. Tai jotain sinne päin tanskalaisten mukaan, riippuen siis käytetystä taksonomiasta. Rufaa olen itsekin löytänyt puualustalta.

T. foliicola on paljon pienempi ja vaaleampi kuin T. rufa ja kasvaa lehtikarikkeella.

Laji on kuvattu 2012 alla linkkaamassani artikkelissa. Siinä annetaan ymmärtää että T. foliicola on käytännössä ainoa näistä Hypocreoista joka kasvaa lehdillä (Ecologically H. foliicola is remarkable in inhabiting leaves, a substrate rarely recorded for Hypocrea).

Jutussa myös mainitaan yksi suomalainen keräys lehdeltä: “Possibly also representing this species due to similar but immature stromata occurring on a leaf: FINLAND, Mekrijärvi, 28 Aug 1996, C. Lange, comm. T. Læssøe & J.H. Petersen (JHP-96.091).”.

Jos löydät vielä näitä koivun lehdiltä niin voisi olla ihan kiinnostavaa tarkastaa onko foliicola vai jotain muuta ehkä kuvaamatonta.

1 Like