Syksyn keräyksiä käyn läpi ja niistä löytyi pari kiinnostavampaa kotelosientä. Näitä ei ole Suomen listoilla tai jos on niin jollain toisella nimellä.
Kuvasin 19.10 Vantaan Tammistossa lahopuulta pilkkumajakkaita. Keräykseni laji on Ascobolus lignatilis. A. foliicolalla olisi selvästi pyöreämmät itiöt (kommentoi Dirk Wieschollek).
Toinen keräykseni on lehtimaapuulta Helsingin Mölylästä 27.07. Laji on Trichoderma europaeum, tai cf. kun näiden nystypielusten taksonomia taitaa olla aika sekavassa tilassa. Lähilajeista Hypocrea rufa on tullut pari kertaa vastaan. Se on kuitenkin pieni, ruskeampi ja havupuilla. Oliskohan muilla havaintoja tämmöisistä vähän kookkaammista pinkeistä lehtipuulla?
Laitan tähän vielä kuvan 25.10 Porvoon Stensbölestä keräämästänii Encoelia pruinosasta. Lajista ei ole muita ilmoitettuja havaintoja, mutta voi olla ettei sitä ole vain tunnistettu. Nämä maljakkaat piileksivät haavan maapuilla sellaisen puoliksi jo irti olevan kaarnan alla. Kun kaarnaa vähän kuorii voi näitä näkyä tuhansittain.
Kiintoisia löytöjä ! Erityisesti kiinnosti tuo vuonna 2015 kuvattu pieluslaji Trichoderma europaeum. Lajin kuvauksessa mainitaan sen synonyymiksi Trichoderma minutisporum sensu Jaklitsch 2011. Tähän nimeen olen parisen kertaa keräyksissäni päätynyt (ja laji.fihin tallettanut) mm. sen vuoksi, että Jaklitsch mainitsee sen tän porukan yleisimmäksi.
Kiitos Unto, en huomannutkaan aikaisemmin noita löytöjäsi. Se on tosiaan nimellä Trichoderma minutisporum sensu Jaklitsch 2011 ennen tuota Jaktlitschin 2015 artikkelia jossa Jaktlitsch varasi tuon nimen amerikan serkuille. Eurooppalainen vastine splitattiin samalla kahteen lajiin joista täältä pohjoisesta löytyvälle lajille annettiin nimeksi tuo T. europaeum. Kolmas vanhempi synonyymi on Hypocrea minutispora B.S. Lu, Fallah & Samuels.
Näistä siis löytyy sinun kaksi kirjaustasi nimellä Trichoderma minutisporum sensu Jaklitsch 2011 ja tuo minun kirjaukseni nimellä Trichoderma europaeum. Nimellä Hypocrea minutispora ei löydy mitään laji.fistä. Näitä ei aina osaa kaivella kun eivät ole taksoneita laji.fissä.
Tanskan atlaksessa on tästä T. europaeumista 316 havaintoa
Ruotsin listoilta ei T. europaeumia löydy mutta T. minutisporum nimellä on kirjattu 17 havaintoa, kaikki eteläisestä Ruotsista
Laitan tähän vielä linkin Jaktlitschin 2015 artikkeliin jossa T. europaeum on kuvattu
In the current study numerous isolates of T. minutisporum s.l. were collected. Phylogenetic analyses using tef1 , but also rpb2 and acl1 sequences (Fig. 1, Fig. 2, Fig. 4), clearly separated the strains into a European and an American clade. The American clade is T. minutisporum s.str ., but may be subdivided in future at the species level. The European clade splits up into two main lineages. The first, corresponding to Hypocrea minutispora /T. minutisporum sensuJaklitsch (2011), has a wide distribution in Europe; it has mostly been collected in Central and Northern Europe but occurs in Southern Europe as well; it is described as the new species T. europaeum below. The second lineage has only been found in Southern Europe and is described below as the new species T. mediterraneum .
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528).
Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen
keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life
on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä
ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä
tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.