Diacheopsis effusa? - jos on, niin on myös Suomelle uusi suku

Nämä löytyivät tänään, kun tongin lehtikuusenoksakasaa Lachnellullojen toivossa.
Kun näin nämä, uskoin löytäneeni vihdoinkin tämän vuoden 1. itselle uuden lajin, sillä epäilin näitä heti Diacheopsis sukuiseksi.

Mikroskoopissa näkyi 11-13 kokoisia ruskeita, lähes sileitä (luultavasti pienipiikkisiä tai -nystyisiä siis) itiöitä ja niukahkosti hieman haarovaa vaaleaa/vaaleanruskeaa kapillitiota, jossa voi olla tummahkoja noduleita.

Päädyin hieman epävarmana Diacheopsis effusa määritykseen.

Mutta olinpa taas kerran lapsellisen onnellinen nämä löytäessäni. Itselle uusi laji on aina todella toivottu. Kuten arvata saattaa tongin sitä kasaa lähes kylmettymiseen asti, kun yritin löytää näitä lisää siinä onnistumatta,

1 tykkäys

Onnittelut. D. effusasta onkin vaikea löytää tietoa. Johannesenin mukaan lajista on havaintoja vain USA:sta ja Venäjältä (Murmanskin oblastista) + yksi cf effusa Norjasta. Kowalskin alkuperäinen kuvaus (1975) on maksumuurin takana. Poulain et al. (2011) illustraatiot löytyy ja discoverlife.orgista löytyy kuvaus joka on ehkä suoraan Kowalskilta

“Plasmodiocarps scattered, effuse, 1-4 mm wide, 5-10 mm long, punctured with scattered holes or depressions. Peridium persistent, brittle, with metallic reflections, attached firmly to funnel-shaped capillitial ends. Hypothallus absent or present as a surrounding transparent sheath. Capillitium arising from the base, branched and anastomosed sparsely to form an extremely wide-meshed net with numerous free ends, composed of straight, rigid, purple-brown threads that are not paler distally, usually 2-5 �m diam., ending in funnel-shaped expansions, membranous expansions and beaded thickenings rare or absent. Spore-mass black. Spores purple-brown, distinctly paler on one side, 12-14 �m diam., minutely, densely, spinulose. Nivicole”

Norjasta on löytynyt suvusta 6 lajia (joista 2 kyllä cf.) joten voisi varmaan täältäkin löytyä. Tosin kaikista tuntuu olevan vain ihan jokunen havaintopaikka maailmanlaajuisesti.

Hei,

joutunen skooppaamaan tätä vielä uudestaan. Olen todella epävarma määrityksestä. Habitus ei oikein vastaa Les Myxomycetes kuvaa, ne “scattered holes or depressions” ovat todella isoja :wink: Mutta jos tämä nyt jokin kuvattu laji on, niin lähinnä tuo. Itiötkin olivat toiselta poskeltaan hieman vaaleampia.

Kapillitio oli niukkaa ja sitä on kyllä vielä tutkittava lisää. Mutta kun keräyskään ei ole ihan niitä runsaimpia, niin vähän melkein säälittää kuluttaa sitä lisää. Tänään on muuta menoa, tutkin illalla, jos aikaa jää.

Otan ehkä yhteyttä Marianneen.

t: Marja

Hei,

sain vasta äsken skoopatuksi.

Tässäpä yksi kuva mikroskopiasta:

Kun katseli pintaa skoopilla niin pinnasta voi löytyä pieniä kuoppiakin, mutta pesäkket olivat erillisiä ja reiättömiä. Kapillition päät voivat haaroa hieman torvimaisesti, muttei välttämättä tai sitten kapillitio on katkennut.

Ainoa määritys, johon pystyn näillä tiedoilla on edelleenkin tuo otsikossa mainittu.

Itselle uuden lajin määrittäminen tahtoo olla hieman epävarmaa ainakin kunnes keräyksiä tulee lisää ja samalla näkee hieman vaihtelua sekä habituksen, että mikroskopian suhteen.

Kevät on todella huikea. Keräyksiä alkaa olla lähemmäs kolmea sataa eli aivan liikaa työtä ensi talveksi, kun ottaa huomioon, että normaali limasienikausikin tuottaa lisää keräyksiä.

1 tykkäys

Mites tuosta luetaan itiöiden koko?

Hei,

jos joku haluaa välttämättä laskea, niin tämä lienee otettu 250 kertaisella suurennoksella (LOMOssa on sellainenkin) eli kerroin on 4.

Kerroin kyllä itiökoon jo ekassa viestissä.

t: Marja

Kiitos Marja

Itselläni on 4/10/40/100x ja digitaalinen mittatikku käytössä eli ei tarvitse muuntaa skaalaa linssien vaihtuessa. En vaan oikein osannut lukea tuota kuvasi mittaskaalaa.