Dolomedes cf. plantarius?

Tässäköhän tuo otsikko jo meni kohdalleen? Tiedän toki vähän yli vuosi sitten käytyjen keskustelujen pohjalta, että raita- ja isorantulin erottaminen toisistaan on erinomaisen vaikeata kuvien pohjalta. Kuitenkin halusin laittaa nämä tänään (Vihti 19.08.2019) ottamani kuvat näytille. Tämä “äiti lapsineen” oli kyllä niin tumma, komea ja tosi kookas, että itse olisin valmis pitämään tätä isorantulina. Kuvattu pienen metsälammen reunakaislikosta. Toivoisin teidän asiantuntijoiden ottavan tähänkin sen verran kantaa, että onko tuo tämän hetkinen otsikko edelleenkin se lähinnä oikea?

Hei, veikkaan että kyllä on isorantis, vastaavan näköisiin olen törmännyt, tämä kaveri, naaras? istui kakkosen nelosen tolpassa.

Löysin nettisivun missä tästä lajiparista on paljon juttua. Siinä väitetään että erot ovat mikroskoopissa ja kuvista ei voi tunnistaa. Näitä kuitenkin määritetään jatkuvasti lajilleen kuvista naamakirjan puolella. Tunnistaminen liittyi jotenkin silmien sijaintiin tai carapaxin muotoon. Asiasta en mitään ymmärrä niin en voi näihin kuviin ottaa kantaa. Laitan linkin kuitenkin:

https://www.dolomedes.org.uk/drupal/index.php/identification.html?q=biology/identification.html

1 Like