Dolomedes plantarius? [Dolomedes cf. plantarius]

Tämäkin hämähäkki käytiin aikoinaan Hyönteisfoorumilla läpi, ja silloin se määritettiin joko iso- tai raitarantuliksi.
Nyt tänne Laji.fi-foorumille on tullut lisää päteviä määrittäjiä, joten tuon tämän uudelleen arvioitavaksi. Oma “amatöörin varmuudella” tehty määritys on isorantuli (Dolomedes plantarius). Tätä lopputulosta toki toivon. Mikä on näkemyksenne? Voisiko tämän näiden kuvien pohjalta määrittää yksiselitteisesti isorantuliksi? Hämähäkki oli todellakin kookas! Kuvasin sen joenrannan kaislikossa Vihdissä 08.09.2015.

Hannu Määttäsen kommenttien pohjalta (eri kysymykseni isorantuleista) kirjaan tämänkin kysymykseni otsikon lopputuloksen osalta muotoon [Dolomedes cf. fimbriatus].

Miksi juuri cf. fimbriatus, eikä esim. sp.? Tai jopa cf. plantarius?

Kun mielestäni tämä näyttää enemmän plantariukselta.

1 tykkäys

Toisen havainnon yhteydessä pohdiskelin lähinnä lajiparin vaikeutta, ja lajien keskinäiseen yleisyyteen viitaten sanoin epävarmassa tapauksessa fimbriatukselle nimetyn arvan voittavan useimmin.

Tässä kuvassa poikaspalloaan vartioiva rouva on kovin plantariuksen näköinen, joten tässä tapauksessa sanoisin cf. plantarius, jos jotain pitäisi sanoa.

Asiantuntija en missään nimessä ole, joten sanoihini pitää suhtautua tietyllä kriittisyydellä. Mahdollisuuksien mukaan pyrin liittämään viesteihini linkkejä, joista lukija löytää osaavaa opastusta ongelmaan.

Soilla ja pelloilla on tullut toinenkin Dolomedes vastaan, joista useimmat mielestäni selkeästi fimbriatuksia. Myös muutamia sellaisia, joista en ole ollut lainkaan varma. Ainoastaan yhden pätevästi määritetyn plantariuksen voin sanoa nähneeni.

3 tykkäystä

Kiitokset niin Harrylle kuin Hannullekin kaikesta pohdiskelustanne. Mielenkiintoiset lajit, mutta vaikeata päästä luotettavaan lopputulokseen! Omien lähtöajatusten pohjalta, ja teidän viimeisten kommenttienne mukaisesti ilomielin korjaan ja kirjaan varsinkin tämän kyseisen yksilön muotoon Dolomedes cf. plantarius.