Jälleen isorantuleita? [Dolomedes cf. fimbriatus]

Olen pienellä, muutaman aarin kokoisella ja rehevällä metsälammella jo useamman vuoden ajan katsellut siellä eleleviä hämähäkkejä. Tänäänkin (Vihti 08.05.2018) kuvailin niitä kauniissa keväisessä auringonpaisteessa. Mielestäni nämä ovat isorantuleita (Dolomedes plantarius). Kaksi ensimmäistä kuvaa on samasta yksilöstä ja rupikonnan kanssa poseeraava on eri yksilö. Kuvasin myös yhden selkein sivuraidoin varustetun raitarantulin, mutta vähintäänkin se yksilö oli merkittävästi pienempi kuin nämä kuvissa olevat. Arvioin, että varsinkin tuon kahdessa ensimmäisessä kuvassa olevan rantulin kokonaispituus saattoi olla 40 mm.
Kovasti toivoisin, että te kaikki hämähäkkiasiantuntijat, Harry ja Hannu nimeten, ottaisitte kantaa näihin kuviin ja jo tuohon aikaisempaan kysymykseeni imahdollisesta isorantulista.

2 tykkäystä

Tämä taitaa olla samankaltainen lajipari kuin Tibellus-suvulla, missä vanhempien tekstien
kylkitäplien määrän ja sijainnin tai niiden puuttumisen tuntomerkit eivät pidä paikkaansa.
Lajina fimbriatus on paljon yleisempi kuin plantarius. Olisiko turvallista sanoa, että laji on cf. fimbriatus, ellei muuta todisteta?
Mikroskoopin alle nämä pitää laittaa. Eroja voi ihmetellä vaikka sivulta: https://araneae.unibe.ch/specieskey/101/Dolomedes#419 - eikä tuo erityisen helpolta vaikuta.

1 tykkäys

Ammattimiehen lausuntoa kaipasin, ja sen sain. Siitä suuret kiitokset sinulle Hannu! Nyt viimeinkin selkiintyi minullekin, kovapäiselle, ettei iso- ja raitarantulia pysty toisistaan luonnossa ja luontokuvien perusteella erottamaan, vaan tarvitaan mikroskopointia.
Jos joku tutkija haluaisi joskus tarkemmin selvitellä rantuleita, niin ko. lampi olisi tosi potentiaalinen paikka näytteiden otolle. Olisi mielenkiintoinen kohde laajemmankin eliöselvityksen kohteeksi. Tutkittavaa taatusti riittäisi.

PS: Kommenttiesi pohjalta otsikoin aikaisemman rantulikysymykseni samalla lailla.