Entoloma sp.?

Voisiko tämä olla joku rusokas? Kuvattu 22.8.2023 Hailuodossa, merenrantaniityn yläosassa kuivalla hiekkapohjalla. Määrityskaavat eivät auttaneet puusta pitkään. Havaintoerä | Suomen Lajitietokeskus

Ilman muuta on jo itiöiden perusteella Entoloma ja heltat ovat myös selvästi punertavat, mutta tarkemmasta lajista minulla ei ole mitään käsitystä. Koitin hakea hiekkamaalla viihtyviä rusokkaita mutta mitään sopivaa ei tullut vastaan. Rusokkaita on paljon ja ne ovat huonosti tunnettu ryhmä. Katsoin myös mitä rusokkaita olisi ilmoitettu Hailuodosta mutta ei löytynyt kuin tämä sinun havaintosi. Ehkä joku toinen näkee tuossa jotain tuttua ja osaa vastata paremmin.

1 Like

Samoilla linjoilla Henrin kanssa. Yritin haeskella Funga Nordican määrityskaavan perusteella mutta mitään sopivaa ei tullut vastaan. Tämän suvun mikroskopiassa tarvittaisiin itiöiden lisäksi myös tietoa kystideistä, ja lisäksi tuoksu olisi hyvä lisätieto. Toisaalta rusokkaissa on tiettävästi niin paljon vielä täysin tuntemattomia lajeja että ei ole mikään ihme ettei laji selviä helposti.

1 Like