Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Vaalea Entoloma

Tänään löytyi Espoon Pirttimäen ulkoilumajan pihamaalta varsin kiinnostava tapaus, Syreenin (?) ympäriltä löytyi aika iso ryhmä vaaleita kookkaita helttasieniä. Kauempaa katsottuna tuli mieleen kevätkaunolakki, mutta tarkempi tarkastelu paljasti pian että kevätkaunolakeista ei ollut kyse, vaikka haju olikin selvästi jauhomainen,


Itiölaskeuma oli punasävyinen, joten epäilemättä kyse on rusokkaasta:

Toki onhan tuossa laskeumassa myös ruskeaa sävyä, ,mutta en sittenkään usko myrkkyrisakkaaseen joka mainitaan kevätkaunolakin näköislajina. Haju ei täsmää.

Mutta mikä laji? Paras arvaukseni olisi tässä vaiheessa kalvasrusokas, Entoloma prunuloides. Muutama muu vaalea rusokas sulkeutuu pois läpisäteisen lakin tai oranssiksi muuntuvan mallon vuoksi. Tosin kalvasrusokasta (tai esim. isorusokasta) ei tunneta mitenkään erityisemmin kevään tai alkukevään lajina… Onko tuttu kenellekään? Näyte on otettu talteen.

Yhtä samantapaista naapurustomme nurmikkokasvustoa yritin määritellä joku päivä sitten. Noiden vaaleiden rusokkaiden lisäksi ihmettelin vielä kalvastympösen mahdollisuutta (Hebeloma crustuliniforme complex). Joissain kuvissa näyttivät tuonkin lajin heltat hieman vaaleanpunertavilta, mutta tuoksun pitäisi olla retikkamainen. Omassa näytteessäni ei tuota tuoksua ollut joten jäi mysteeriksi. Täytyypi hakea tuosta uusi näyte ja tutkia tuota mallon värjäytymistä ja nuuhkia uudelleen kunnolla.

edit. kävinkin heti kurkkaamassa nuo sienet. Kasvoivat siis kymmenien itiöemien ryhmässä hyvin varjoisassa paikassa nurmikolla ja osittain aroniapensaiden alla. Olivat menneet jo pikkusen yli mutta ei mainittavaa tuoksua, ei värjäytymistä, vaalea lakki, pitkähkä jalka ja ja punertavat heltat.

Samojen täällä yleisten aronia piha-aitojen alla kasvaa myös runsaasti savurusokkaita, mutta ne ovat paljon tummempia, matalajalkaisia ja paksumaltoisia. Muut Velutipesin mainitsemat keväiset rusokkaat ovat myös kaikki tummalakkisia - siis kevätrusokas, E. vernum, suvirusokas, E. pallescens ja toukorusokas, E. aprile.

Elikkä nämä lienevät kalvasrusokkaita, tai ainakin jotain lähilajia. Sinun sienesi näyttävät kyllä aika lailla samoilta. Liekö muita valkoisia koristepensaiden alla keväällä kasvavia rusokaslajeja olemassa?

Moni keväinen rusokas kasvaa ruusukasvien ja jalavien kanssa. Kannatta katsoa kaikki ympäristön puut tarkkaan. Tuo aronia on mielenkiintoinen, en äkkiseltään löytänyt maintoja siitä tässä yhteydessä. Näyttää siltä että ne vaativat tietyn puulajin eikä vain “Rosaceae” kuten on perinteisesti kirjoitettu.

Näytteet talteen vaan ja tutkimaan.

1 tykkäys

Palaan tähän. Kävin tuon ensimmäisen sienen löytöpaikalla uudestaan. Sieniä ei tietenkään enää löytynyt, mutta onneksi näyte on tallella. Muistin täysin väärin tuon puun jonka ympärillä ne kasvoivat. Kyllä se Rosaceae-heimoon selvästi meni, todennäköisesti kyseessä oli luumu tai kriikuna.

Nämä tuntomerkit johtaisivat - ei kalvasrusokkaaseen, vaan sellaiseen lajiin kuin liiturusokas, Entoloma niphoides. Laji.fi:ssä on tästä vain yksi aiempi havainto.