Erikoisen näköinen rousku Kuusistosta

Törmäsin tänään Kuusiston kangas-sekametsässä ensimmäistä kertaa tällaiseen erikoisen näköiseen rouskuun. Katsoin ensin että onko joku suomuorakas ennenkuin kääntämällä löytyi maitiaisneste jota pursui ihan yrittämättäkin heltoista.

Kasvoi muutaman kappaleen ryhmänä, suurimmalla osalla oli tällainen vähän ruskeasuomuisen näköinen lakki. Kokoa lakilla noin 10cm. Maitiaisneste valkoinen eikä muuttanyt väriä yhtään tunninkaan aikana kun palasin niiden luo. Malto valkoinen eikä muuta väriä myöskään, maku vahvan kitkerä. Jalka hiukan teräksenvärinen ja kiiltäväpintainen, tyveen suippeneva. Heltat vaalean kermanväriset.





Onpa erikoisen näköinen. Mietin seuraavia vaihtoehtoja:

  • savurouskun ryhmä. Vahvan kitkerä maku ei oikein sovi siihen
  • nurmirousku? Ehkä, mutta lakin väri ja kasvupaikka varsin oudot
  • sitten löytyi sellainen kuin Lactarius fluens, jolla pitäisi olla paljon maitoa ja kirpeä maku. Ei tiettävästi tavattu Suomessa.

Varmaan tästä olisi hyvä saada näyte?

1 tykkäys

Kiitos arvauksista. Otin näytteen mukaan, pistetään kuivumaan…

Kasvupaikka on aika harvinainen laadultaan parin hyvin erilaisen biotoopin rajalla, on kangasmetsän puolella aukealla mutta parinkymmenen metrin päässä alkaa myös soinen kuusimetsä, ja lisäksi ympärillä kasvaa sekä kuusta, haapaa että koivua ja lähellä myös pari muuta pienehköä puuta ja pensasta mitä en suoraan tunnista mutta otin kuvat niin voin niitäkin selvittää. Todennäköisesti kalkkiperäistä maata lisäksi. Kivenheiton päästä ihmettelin noita kärpässieniä toisessa ketjussa.

Lisätietona kun tuota näytettä juuri käsittelin voisi mainita että malto on hyvin kiinteää ja lakki on myös miellyttävän kiinteä ja mattapintainen, kimmoisa kosketella.

Lactarius fluens löysin tuolta kuvan jossa kyllä on tosiaan samanlaista kuviota lakissa kuin tällä. Lactarius fluens a milkcap

En tiedä yhtään rouskua jolla olisi tuolla tavalla suomuinen lakki. Olisiko niin että se on kuivahtanut ja sitten runsaat sateet ovat saaneet aikaan lisäkasvun jolloin lakin pintakelmu on halkeillut ja suomuuntunut. Jos tulkitsee näin ja ajattelee tuohon sileän harmaanruskean lakin niin ulkonäön puolesta sopisi savurouskuksi. Tuo jalan latvan valkoinen vyö sopisi myös savurouskuun. Oranssissa oppaassa mausta sanotaan että hieman kirpeä, mikä rouskujen tapauksessa voisi kyllä tarkoittaa myös aika lailla kirpeää, jos vertailukohta on useiden lajien polttavuus. Elikkä epävarmasti tuumailisin että savurousku voisi olla.

1 tykkäys

Lienee mahdollista tämäkin lakin suhteen, pitää käydä lähiaikoina uusiksi paikalla ja katsoa onko tullut lisää uusia. Samalla voisi ottaa toisen näytteen niin saan vielä varmistettu itiöpölyn värinkin, sillä voi vähintään poislukea joitain vaihtoehtoja.

Savurouskusta kyllä sanotaan että maitiaisneste värjää ajan myötä vaaleanpunaiseksi ja siitä ei ollut jälkeäkään hyvinkin pitkän odotuksen jälkeen.

Henrin teoria lakista piti varmaan paikkansa. Löysin parin metrin päästä pari lisää jotka näyttäisivät olevan samoja vaikka lakki näyttääkin halkeilemattomana aika erilaiselta - jalan olemus ja runsas maitiaisneste ovat saman oloisia ja malto ja maitiaisneste eivät myöskään muuta väriä.

En silti tälläkään keksinyt mikä laji olisi kyseessä. Testasin itiöpölyn ja se on valkoinen, mikä näillä suht harvinaisen oloista mutta ei myöskään sovi lajeihin joita olisin voinut veikata. Keltahelttarousku ehkä lähinnä mitä löysin, mutta se nähdäkseni värjäytyy vahinkokohdista, jota tällä ei tapahdu lainkaan.