Tänään Sipoon Bakunkärrissä. Lehtokohde jossa laaja mosaiikkimainen tihkupinta ja pähkinää/lehmusta muun muassa. Pari viikkoa sitten paikalla oli runsaasti esim keltanupikkaa. Nyt nupikat olivat kadonneet mutta mudassa kasvoi runsaasti jotain ripsimaljakkaiden tapaisia ja märkien alueiden reunoilla suonihiippojen näköisiä joita en ole vielä ennättänyt tarkemmin tutkia. Oli myös vasta nousseita hehkuhaperoita (edit. taitavat kuitenkin olla liekkihaperoita) ja kosteikkovahveroita.
Kiinnostavin oli kuitenkin tämmöinen aivan outo pikkusieni. Korkeus oli luokkaa 3 senttiä ja lakin leveys ehkä 5 milliä. Ei kilkata oikein mikään kello eikä ole tullut kuvastoista vastaan. Olisiko jollekin tuttu sieni? Kidepäisiä heltan terän kystidejä, clampseja, itiöt kulmikkaita luokkaa 6,5 - 7 x 4.5 - 5.
Miten ois Inocybe petiginosa tms?
Kiitos Stefan, kääpiörisakas (Inocybe petiginosa) sopii hyvin. Löysin Tanskalaisten sivuilta kuvauksen
Description: a small, ± zoned, finely light-felted hair, bumpy fibrous hat with initially light mustard-yellow lamellae and a reddish, finely fluffy stick without tuber. With finely humped spores, 6-8 x 4.5-5.5 μm, and thick-walled cysts with a rounded base. On ± molded, clayey soil in deciduous forests, often with beech or oak.
Sekä skopia että ekologia natsaa ja kuvapuolikin sopii hyvin.
Katsoin muutkin näytteet. Pikkuruinen Scuttelinian tapainen sai nimeksi Ramsbottomia crec’hqueraultii. Suvusta on Suomeen merkattu kolme lajia mutta atlaskirjauksia ei niistä ole. R. crec’hqueraultii on kuitenkin merkattu LC. Täysin pallomaiset itiöt ja piikit max 3,5 mikronia vievät tähän suvun lajiin.
Suonihiipon tapainen oli suonihiippo, hehkuhaperoksi arvelevani oli kuitenkin mielestäni liekkihapero (kasvoi lehmuksen alla mutta löysin kuvasta pari kuusen neulasta).