Pikkusen outo vahvero

Kuvasin Sipoon Bakunkärrin pähkinälehdosta 12.10.21 joltain vanhalta kannolta tämmöisiä vahveroita. Kasvoivat siis suoraan puulla, tosin melko laholla sellaisella

Kävin paikalla uudestaan 25.08.23 ja samassa pähkinälehdossä kasvoi nyt tämmöisiä vahveroita. Nämä kasvoivat multavalla maalla pähkinäpensaiden alla seuranaan pikkutorvisieniä.

Skooppasin tuon jälkimmäisen tapauksen ja itiöt ovat aika pieniä

Kyllähän näiden kait täytyy olla suppilovahveroita mutta vähän outoja kyllä ovat ja itiökoko on selvästi liian pieni suppikselle, ainakin FTE:n mittojen mukaan.

Onkohan tämmöinen “suppiksen variaatio” tuttu juttu?

Voisiko kysymyksessä olla kosteikkovahvero?

Kiitos Juha, mietin kyllä tätäkin vaihtoehtoa. Näillä on kovasti suomuinen lakki mikä veisi ajatuksia kosteikkovahveroon, mutta värimaailma on väärin, lakin alapinta on väärin, biotooppi ei oikein sovi ja itiöt ovat liian pienet. Näistä syistä hylkäsin ajatuksen.

Mahtaakohan suppilovahverokin olla ryhmälaji (ite en keksi mikä muukaan tuo voisi olla)? Niissä tuppaa olevan melko paljon vaihtelua niin ekologian kuin ulkonäönkin osalta. Joskus aikoinaan katsoin jonkun luennon YouTubessa missä käsiteltiin Pohjois-Amerikan kantarelleja, ja se aiemmin C. cibariuksena pidetty laji sisälsikin olikohan se neljätoista lajia tai jotain sinne päin. Onkohan näitä täälläpäin sekvensoitu lainkaan?

Näinpä, ei ole vain tullut vastaan mitään kirjoitusta suppisten taksonomiasta. Löysin kyllä yhden kiinalaisen tutkimuksen jossa oli sekvensoitu enemmälti näitä kanttarellin sukuisia. Tässä kuvaa suppisten osalta

Ongelmana näillä taitaa olla ITS1 alueen pituuden suuri vaihtelu mikä sitten näkyy suurena hajanaisuutena puussa. Tuostahan saisi paljon suppislajeja mutta ilmeisesti ITS -alue ei oikein sovellu näiden luokitteluun. Itse en siis tiedä tästä jutusta paljon mitään.

Täytyy varmaan tallettaa ja dokumentoida erikoisempia suppiksia. Varmaan keräyksille tulee käyttöä tulevaisuudessa.

En voi ihan varmana sanoa, mutta mututuntumalla vastaavanlaisia hyvin laholla kannolla/juurenpalalla kasvavia on tullut joskus vastaan… :thinking: Pienempinä ja vähän oudompina jättänyt kyllä keräämättä, kun tavanomaisempiakin on useimmiten ihan riittämiin.

1 Like