Resupinaattinen sokkelopillinen koivulla

Mikähän tämä voisi olla? Lakkeja en huomannut, resupinaattinen, kova, valko-harmaa, tahriintuva, melko pienet pillit, jotka sokkeloisia. Kasvoi maapuulla, n. 10 cm paksun koivunrangan kuorella, koivu oli jo vähän pehmennyt (lahoaste ~ 3). Samalla rangalla oli levykääpää. Kalliorinteen päällä, OMT/MT, Hämeenkyrö 5.11.2018.

Ensimmäinen ajatus tuli, lähinnä pillien sokkeloisuuden, puulajin ja värin ansiosta kennokääpä. Varmimman tiedon saisi skooppaamalla, mutta myös seuraamalla pitemmällä aikavälillä käävän kehittymistä jatkossa!.Harmaan värin takia kysymykseen voisi tulla myös tuhkakääpä (pillit eivät puolla sitä) tai ehkä hopeakääpäkin. Kennokääpä lienee lähinnä oma arvioni?

Niin, hämää vain, että pillit olivat niin pienet. Ei ole tuhka tai hopea, on ihan kova. Pikkukennokääpä ei kai käy kasvupaikan puolesta. Näyte on.

Kennokääpäkö ei käynyt?

Olen aiemmin nähnyt vain isompipillisiä kennokääpiä, niin sillä lähdin kyselemään, voiko olla tämän näköinen, vai onko joko ihan muu…

Sallinet tämän, että laitan tähän jatkoksi muutamia kuvia jo mainitsemistani lajeista. Oletin, että nimet tulisivat kuvissa näkyviin, mutta niin ei käynyt! Eli ensimmäisessä kuvassa tuhkakääpää, toisessa on hopeakääpää ja kolmannessa ja neljännessä kuvassa on kennokääpää. Kaikki on myöskin tutkittuja näytteitä!

Kääpien pillistömuutokset ovat hyvinkin suuria, jopa saman lajinkin sisällä. Mielestäni siihen vaikuttaa eniten itiöemän ikä, kosteusolosuhteet, ehkä puulajikin. Eli kennokäävän pillit voivat olla, varsinkin nuorena pyöreitä, ja hyvinkin pieniä. Vanhempina ne saattavat jo edellä mainituista syistä repeytyä sokkelomaisen pitkullaisiksi. Jos olisi mahdollista käydä paikalla myöhemmin ja kuvata tuo kääpä muutaman viikon päästä? Ehkä silloin, se olisi helpompaa määrittää. Hopeakäävän itiöemällä on tunnusomaista valkea reunaosa, siitä itse sen jo usein määritän maastossa.Tietenkin puulaji on avaintekijä näissä. Parhaimman käsityksen saa, kun tutkii kääpää sen kasvupaikalla ja kirjaa ylös kaikki havairtut tuntomerkit ja erityisesti “poikkeavat” erikoisuudet! Maku,haju ovat tärkeää huomioida. Biotooppi, mitä metsätyyppiä on ympärillä. Värit, pillien muoto, onko erilaisia pillejä yms?. Pieninkin muistiin laitettu huomiointi on tärkeää, siilä se saattaa olla juuri se sen käävän oma yksilöllinen tuntomerkki. Toivottavasti muutkin kommentoivat asiaa? Odotellaan!

Anne, mainitsit että samalla rangalla oli myös levykääpää. Olisikohan tämä näiden kuvien kääpä myös levykääpää? Kovuus sopisi siihen, samaten värimaailma.

Itse asiassa nyt kun tuota tihrustaa tarkemmin niin resupinaattinen pörrökääpä saattaisi olla kyllä myös mahdollinen. Ehkä kuvissa on sekä sitä että levykääpää.

Hei, kiitoksia vastauksista! Mietin itsekin tuota pörrökääpää, se voi siis olla myös kokonaan resupinaattinen…

Minäkin olisin ensisijaisesti pörrökäävän kannalla, mutta kuvasta ei voi sanoa varmasti. Silloin kun kasvaa rungon alapinnalla, ei voi tehdä lakkia.

1 tykkäys