Pieniä keltaisia kukkamaisia ja muutamia muita

Lomabongailuja Saarijärveltä eilen. Konttijoki ja jäniskoski.

Tämänmuotoisia ei ole tullut aikaisemmin vastaan, eikä Inat antanut suuremmin apuja omaleimaisen oloisesta muodosta huolimatta :thinking: Kasvoivat pienellä kuorettomalla risulla joen rantahiekassa, märkänä pysyvä paikka. Koko isoimmilla joitain millejä.

Näitä keltaisia lätkiä ei juuri noteeraisi määritysongelmien vuoksi, mutta kasvupaikka oli omaan silmään hieman poikkeava tämän värisille. Hiekkapenkassa vanhan padon kiviperustuksen pienen lipan alla. Paikka jatkuvasti kostea ja varjossa. Muutamia oli pienen risun päällä pienenpienen karvamaljakkaan seurassa, mutta suurin osa kasvoi suoraan hiekasta. Voiko ekologian perusteella arvuutella sukua?

Lahokannolla joen penkalla. Kehityshäiriöinen limasieni (kutunen?), vaiko jotain muuta? Väri huomiota herättävän punainen, rakenne pehmeää mössöä. Paikoin hämäävästi sienimäisen oloista:

Inat ehdotti tähän näkinmaljakasta (Adelphella babingtonii). Voiko skooppamatta lukita? Kasvoivat vettyneellä oksalla joen pienessä laskupurossa (osin lähteikkömäinen):

1 Like

Hei,

nuo keltaiset vaativat luultavasti sen mikroskopian määrittyäkseen, mutta itse lähtisin hakemaan taas sitä lajia ensin Hymenoscyphuksista ja ellei löytyisi Ascofrancesta.

Tuo punainen voisi olla myös kehkeytyvää sudenmaitoa.

t: Marja

1 Like

Hymenoscyphus phiala -lajille on ominaista kasvaa tuolla tavalla kukkamaisesti. Laji viihtyy märissä paikoissa ja kasvaa ainakin lepällä. Mutta skopiaa varmaan vaatisi, että voisi varman määrityksen antaa.

1 Like

Kovasti kyllä näyttää siltä. Ei ole suomilajiksi vielä laitettu, vaikka haviksia lienee useampia. Laji.fi:stä löytyy ainakin Stefanin googlen kautta, hauskasti samassa havaintoerässä näkinmaljakkaan kanssa: Havaintoerä | Suomen Lajitietokeskus

Jostain syystä en saa merkkihakua toimimaan :thinking:

Tästä on olemassa kyllä näyte, mutta tämäkin varmuus riittää itselleni tuosta. Onko muuta merkitystä, niin siitä en tiedä.

Hei,

tuo laji puuttuu listoiltani. Löytäisinköhän jostain kuvauksen…

No, voin joka tapauksessa vilkaista mikroskopian ja laittaa vaikka tänne eli jos haluat, niin laita osa näytteestä tulemaan. No joo, lugol tosin loppui ja en ole muistanut hankkia lisää eli voin katsoa vain vedessä.

Terkkuja: Marja

1 Like

Tuo alin on mielestäni Adelphella babingtonii.

1 Like

Hei,

sain näytteen. No se oli tietenkin rutikuiva ja siinä oli vain yksi hieman isompi yksilö. Pienissähän ei yleensä ole kypsiä itiöitä. Yritin kostuttaa sitä ja tein preparaatin. Kun en löytänyt vedestä itiöitä, litistin näytettä vähän reilummin ja lasi meni tietenkin ihan säpäleiksi. En nähtävästi saanut kostumaan tarpeeksi ja epäilen, että senkin yksilön itiöiden kehitys oli luultavasti vielä kesken. No tulipahan muistutus, miksi skooppaan yleensä vain tuoreita kotelosieniä.

Otin vain puolet preparaattiin. Koetan ehkä vielä, kun palaan reissultani.

Terkkuja: Marja

1 Like

Joo, niukka näyte, mutta kiitos yrittämisestä :+1::blush: Mulle jäi vielä yksi samankokoinen, voin postittaa senkin. Paikan päälle en ehtine käymään tänä vuonna kuin liian myöhään. Mutta on jatkossa seurannassa.

Hei,

älä laita nyt. On se sieniseurojen tapaaminenkin järjestelyineen (olen P-K:n sieniseuran hallituksessa) tulossa ja sieni-ym-kausikin menossa.

Minullahan on vielä se puolikas, saa nähdä, milloin ehdin pehmittelemään…

1 Like