Keltainen laidoilta rypytetty pipari (Keltanapalakki Lichenomphalia alpina)

Mikähän mahtaa olla tällainen ryppyreunainen sieni? Keltavahakkaaksi arvelisin? Lakin koko hieman kahden euron kolikkoa suurempi, jalka nostaa lakin noin 2-4 cm korkeudelle maasta.

Nämä kasvoivat Ivalon korkeudella järven rannalla yhtenä pienenä kasvustona, jossa oli noin 40-50 lakkia näkösällä parin, kolmen neliömetrin alueella. Olen kuvannut ne 23.06.2019 . Kaikki lakit eivät olleet yhtä kookkaita, mutta lähes jokaisen lakin reuna oli samoin rypyttynyt.
Tästä kuvasta näkyy, että kasvupaikalla ei ollut juuri muuta kasvustoa kuin sammalta ja jäkälää.

Mielenkiintoisen näköinen. Ensimmäiseksi tulee kyllä mieleen keltanapalakki, Lichenomphalia alpina. Toinen vaihtoehto olisi kai joku vahakas, mutta ihan samannäköistä ei löydy. Lähimpänä kai voivahakas, Hygrocybe citrinopallida. Harmillista ettei helttapuoli näy, toki kuvan perusteella heltat voisi arvailla johteisiksi. Ei ole mielestäni kuitenkaan keltavahakas, jonka itiöemän muoto on toisenlainen.

1 Like

Mielestäni sienien lajit eivät olleet lainkaan kupumaisia vaan kaikki, myös pienet, olivat aika tasalakkisia. Tuon sammalen ja jäkälien alla oli todennäköisesti kiviä tai kallio silla myös ympäristössä oli sekä kalliota että kivirakkaa. Voisiko olla sitten joku hiippo?

Hei,

mielestäni ei kuulu hiippoihin.

Oma ensivaikutelmani navan niukkuudesta huolimatta oli myös: jokin napalakki. Niillä on usein poimuttunut reuna.

Marja

1 Like

Katselin noita napalakkeja, mutta silmiini ei kyllä sattunut yhtäkään, jota oisin voinut ehdottaa. Laitan tässä vielä osasuurennoksen tuosta parhaasta kuvasta, josta olen hieman korjannut ylivalotusta. Sienien jalasta näkee koko sienen värin. Valitettavasti yhtään kuvaa, jossa heltat olisivat näkösällä en arvannut tuolloin ottaa, kun oli minusta niin helpon näköinen tunnistettava tuolla muodollaan, koolla ja värillä.

Aikani selasin noita googlen kuvahakuja ja sen verran kuvia löytyy, että kyllä nyt täytyy kiittää Mikkoa ja todeta, että kyllä tuo varmaan on keltanapalakki (Lichenomphalia alpina). Laji.fi katselin ja totesin ettei noita havaintoja montaa ole Suomesta löydetty ja nekin vallan harvoin eli pitkän aikajanan aikana. Täytyy ensi kesänä käydä katsomassa tuo paikka uudestaan ja jos noita sieltä edelleen löytyy, niin kuvata niitä joka suunnasta, kun se noinkin harvinainen näyttää olevan.