Kuivasta kelistä huolimatta tämä sieni oli lakista hyvin niljakas ja jalka oli läpeensä paksun valkoisen nukan peitossa. Jalan tyvellä oli hieman sinistä taikka sinivihreää. Paikka oli multavaa lehtoa ja aivan vieressä oli lantapatteri taikka lantakomposti. Näytettä tästä ei ole.
Olen tätä moneen otteeseen koittanut määrittää ja aina päädyn sukuun Psilocybe ja siellä lajiin cyanescens, joka ei kylläkään kuulu Suomen lajistoon. Sitten olen haronut Naucoria/Conocybe porukkaa mutta ei oikein sieltäkään löydy sopivaa ehdokasta. Elikkä mikähän tämä lienee edes suvultaan?
Kävin tätä etsimässä uudestaan elokuun alussa, mutta eipä löytynyt. Aivan vieressä olleelta lantapatterilta löytyi etsinnässa kuitenkin pieniä mustesieniä. Laji on mielestäni rengasmustesieni, Coprinus sterquilinus. Tämä taisi olla ensimmäinen atlashavainto lajista, vanhoja museonäytteitä löytyy laji.fistä kourallinen. Lantapatteri sijaitsee siis Vanhankaupungintieltä Annalaan lähtevän kävelytien varressa ehkä noin 50 metriä Vanhankaupungintiestä ja nuo tuntemattomat kasvoivat patterista himpun Annalan suuntaan kävelytien itäpuolella.
Törmäsin viime vuoden heinäkuussa tuon ekan kuvan kaltaisiin sieniin. Eräs haavikko oli täynnä niitä ja itseäkin jäi mietityttämään mitä ovat (ainakin samankaltaisilta vaikuttavat). Naucoriaan päin taisi ajatukset mennä. Näytteenkin otin, mutta se on varmaankin jo lentänyt roskikseen. Kuvasta saa vaikutelman, että itiöpöly on ruskeansävyistä, joten en oikein Psilocybeen taipuisi. Mutta ei kyllä iteltäkään mitään hyvää ehdotusta löydy.
Kiitti Juuso, sinun kuvasi tuo minullekin mieleen ruosteheltat. FTEssä on parikin aikan samanoloista lajia kuvattuna. Laitan vielä pari kroppia tästä omasta sienestäni josko joku vielä kommentoisi.
Naucoriassa (Alnicolassa) ydinporukka on pienempiä, ei-tahmealakkisia sieniä, mutta siellä tosiaan on bohemica-porukka, joka on kiiltävämpi- ja tahmeampilakkista. Eikä todellisuudessa edes läheistä sukua ydinporukalle. Mutta bohemica-porukka on tummanruskealakkisia.
Lisäksi vielä toistaiseksi Naucoriassa on etenkin skoopissa omannäköisensä N. alnetorum (=Alnicola inculta), jonka lakki on hieman kiiltävä ja tahmea, mutta se on pienempikokoinen lepikkosieni.
Hausknechtin kuupikkakirjasta löysin lajin Pholiotina cyanopus, joka sopisi hyvin, etenkin kun tuo jalan tyven siniharmaus on huomioitu. Sinisyys ilmeisesti voi olla vähäistä, hidasta, jopa olematonta. Ihan nuoressa sienessä heikko suojus on ja kyllähän sellainen tuossa Henrin kroppikuvassakin taitaa näkyy.
Pholiotinoissa on jonkun verran lajeja, joista eivät kuupikat tule mieleen.
Toivottavasti ei haittaa jos pistän tähän vähän omaa jatkoa…
Zoomasin omaa kuvaani ja tälläkin näkyisi jalan tyvellä olevan heikkoa sinerrystä. Jalat ovat kanssa kauttaaltaan nukkaisia. Tarkistin näytelaatikkoni ja vaikka monta vanhaa näytettä ei jäljellä ole, niin sieltähän löytyikin se näyte! Fungaan ja netistä löytämääni artikkeliin verraten skopiakin vaikuttaa samankaltaiselta kuin sinityvikuupikalla, eli omat sieneni voisivat mielestäni kuitenkin olla samaa kuin Henrillä. Ekologian osalta ilmeisesti tuo viihtyy tyypillisesti niityillä ym., mutta voi Fungan mukaan kanssa harvoin kasvaa lehtikarikkeella.
Itse en paljoakaan tietoa taikka kuvamatskua lajista löytänyt. Laitoin kuitenkin omani atlakseen tuolla Mikan ehdottamalla nimellä. Siellä oli vanhastaan vain pari havaintoa 90 -luvulta, mutta on luokiteltu 2019 LC – Elinvoimaiset, joten lienee kuitenkin yleisempi laji. Katsoin myös naapurimaiden havainnot ja niissäkin oltiin parin havainnon varassa. Noh ehkäpä tuosta saa ensi kesänä näytteen, sitten on ainakin vertailumatskua tarjolla kun laitoit nuo skooppikuvasi näytille.
Palaan tähän vielä vähäsen, etten väärää tietoa levittäisi. Olen nyt aika vakuuttunut, että oma sieneni on Pholiotina dasypus. Se tuntuu sopivan paremmin ulkonäön, koon, ekologian ja skopian perusteella. Ja tuo jalan tyven mahdollinen sinerrys on niin heikkoa, että sen voinee jättää huomiotta. Uhanalaisuusluokitus DD, FN:n mukaan harvinainen laji.
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528).
Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen
keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life
on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä
ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä
tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.