Mikähän sieni?

Keräsin tämän 03.09.23 Pieksämäen Ankelen kalkkilouhoksen vanhalta jo aika lailla metsittyneeltä sivukivialueelta. Kuivatut sienet ovat erittäin hapertuvia, hajoavat murusiksi tosi helposti. Minua hämää tuo heltoissa kiinni oleva rengas. Jos on haprakas niin kovin montaa renkaallista vaihtoehtoa ei taida olla, mutta haprakkaita on paljon eikä FTE:ssä kuvailla kuin pieni osa niistä.

En tunne juurikaan isojen kantasienten mikroskopiaa, mutta habituksesta nousi mieleen kiillemustesieni.

Eli pieleen varmaan menee, mutta menköön :crazy_face:

Löytyisiköhän suvusta Pholiotina tuohon sopivia lajeja? Lajiehdotusta minulla ei ole kyllä aikomustakaan esittää… :slight_smile:

Hei,

kun nyt tähän soppaan lusikkani laitoin, niin etsiskelin hetken jotain mahdollista Psathyrelloista. Voisiko olla Britzelmayria multipedata ?, Haprakas pitkäjalalle :wink:

t: Marja

Kiitos vastauksista. Pholiotinassa on tuo rengaskuupikoiden ryhmä (vexans coll), mutta omat löytöni ovat aina olleet sellaisia siroja yksittäin kasvavia. Koitin sieltä suunnasta kyllä etsiä mutten löytänyt mitään hyvää kandia.

Toinen ryhmä mitä katselin oli mustesienet muttei sieltäkään löytynyt oikein mitään renkaallista kandia.

Tässä on oma alustava määritykseni.

Tuo rengas vain ei oikein sovi multipedataan. Ainakaan en ole onnistunut löytämään yhtään kuvaa multipedatasta jolla olisi mitään tuon renkaan tapaista jalassa tai jalan latvassa. Tuon renkaan takia laitoinkin tämän kyselyn.

Katsoin uuden haprakaskirjan ja kävin sen määrityskaavan läpi. Sieltä löytyi käytännössä kaksi jollain lailla tuon näköistä renkaallista haprakasta jotka ovat molemmat kyllä FTE:ssäkin. P. sphagnicola ja P. vesterholtii. Itiökoko sulkenee pois tuon jälkimmäisen. Sopisiko ekologia mitenkään sphagnicolaan?

Minkä väriset muuten olivat tuoreen sienen heltat? Saatoin hämääntyä Pholiotinaan noiden kahden alakuvan perusteella joilla on vaaleanruskeat heltat, mutta nehän ovatkin kuivasta sienestä.

Joissakin kuvissa (kuten täällä: https://www.centrodeestudiosmicologicosasturianos.org/?p=20260) näkyy, että tuolla multipedatalla voi olla jalassa aika runsaat hahtuvat. Voisiko olla, että ovat vaan vähän epätyypillisesti kiinnittyneet jalan latvaan? Skopiassakin on paljon samaa näköä. Tuolla lajilla olisi kanssa näköjään keilokystideillä se joillekin haprakkaille tyypillinen vihreä ammoniakkireaktio.

Kiitos Mikko. Nuorten sienien heltat olivat valkoiset (näkyy alemmasta kuvasta). Muuta kuvamateriaalia minulla ei tästä ole. Täytyy käydä ensi syksynä tarkistamassa paikka ja tarjota sekvensseihin.

Ekologia ei kyllä millään sovi sphagnicolaan sikäli että nämä kasvoivat louhoksen jätekivikasan päällä aika kuivassa paikassa. Paikka oli kyllä jo pusikoitunut ja kasvoi hyvin nuorta sekapuustoa. Keilokystidit ovat myös vääränmallisia kun sphagnicolalla pitäisi olla lageniformit keilokystidit ja tällä on tuollaiset pitkät ja kapeat.

Samaan ajatukseen olisin taipuvainen, ei vain koskaan ole tullut vastaan mitään tuollaista rengasjuttua.