Etikettityökalu: Tuo tiedostosta - toiminto

Hei,

Uusi etikettityökalu vaikuttaa hyvältä. Saan tehtyä etikettejä valitsemalla havainnot Omat Havaintoerät sivulta. En kuitenkaan saa tehtyä etikettejä siten, että lataan samat havaintoerät excel tiedostoon ja valitsen ne etiköitäväksi työkalun ‘Tuo tiedostosta’ - toiminnolla. Rivit kyllä latautuvat ja pdf tulostuu, mutta etiketit ovat tyhjiä /myös esikatselussa tyhjiä).

Missä muodossa tuon excel tiedoston etiketöitävistä näytteistä siis tulisi olla? Vai onko tässä bugi?

Suurimpaan osaan havaintoerieni havainnoista ei liity etiketöitävää näytettä, joten etikettien tulostaminen koko havaintoerälle tuntuu tarpeettomalta. Oman työskentelyprosessini kannalta parhaalta vaikuttaisi, että:

  1. lataan havainnot+havaintoerät exceliin Omat Havaintoerät - sivulta ja näytteiden määrityksen
  2. rivejä valikoimalla ja copy-pastettamalla teen excel-tiedoston, jossa etikettiin tulevat tiedot täsmälleen niistä laji.fi havainnoistani, joihin sillä kertaa haluan tulostaa etiketin. Tämä voidaan tehdä määritystyön yhteydessä tai ennakoivasti, jotta etiketti valmiiksi tulostettu ja voidaan liittää näytteeseen samalla, kun näytteen määritys tehdään.
  3. tulostan muokkaamani excelin tietoja vastaavat etiketit Vihkon etiketöintityökalusta

Hei Ilmari

Hyvä kuulla että olet päässyt testaamaan etikettityökalua. Jos käyttää Exceliä, niin silloin etiketti pitää tällä hetkellä suunnitella erikseen kyseiselle Excelille. Kentät joita pystyy käyttämään vihkon havainnoille ovat erit kuin mitä excelissä on olemassa ja valitettavasti siksi esikatselu on tyhjä eikä sivulle tulostu mitään.

Tähän on kuitenkin tulossa pieni lisäys lähiaikoina jossa kun excelin tuo sisään voi valita haluaako linkitää kentät olemassa oleviin kenttiin vai ei. Tällöin käyttäjän pitää valita mikä sarake vastaa mitäkin etiketin kentää. Näin kuitenkin exceliä pystyy tulevaisuudessa käyttämään laajemmin eri pohjien kanssa.

Ville-Matti / Lajitietokeskus

1 Like

Tosiaan, etikettien tulostaminen havaintoerä kerrallaan ei yleensä ole järkevää. Se toimii vain, kun olet matkoilla jossakin kaukana ulkomailla ja otat jokaisesta lajista joitakin näytteitä. Kerran Siperiassa tuli yksi hyönteislaatikko täyteen yhdessä yössä – Suomessa on hyvä, jos saa yhden laatikon täyteen koko kesässä, koska tuttujen lajien määrityksiä ei tarvitse samalla tavalla varmentaa.

Minulla tulee jokaisesta Vihkon havaintoerästä enintään 1-2 talletettua näyteyksilöä. Ne erottuvat siis että on “säilötty/kuivattu näyte”. Keruukauden lopuksi haluaisin tulostaa nämä kaikki yhdellä kertaa. Eli sellainen 200 etikettiä, jotka on raavittu kokoon noin 500 havaintoerästä. Ei varmaan ole vaikeata?

Käytän itse samaa menettelyä. Lisäksi käytän vielä neulatuista erikseen kenttää Säilöntätapa ja siitä arvoa Neulattu. Viinaan säilötyistä 70% etanoli, liimatuista liimattu jne. Mutta jokainen niistä tarvitsee silti etiketin, joten tällaisiin hakukriteereihin perustuva etikettityökalu olisi erittäin kätevä.

Tiedoksi tähänkin ketjuun: etikettityökalusta julkaistiin uusi versio, jossa on muutamia toivottuja ominaisuuksia: Uutta Laji.fi:ssa: etikettityökalu, kuvien tallennus ja uusia aineistoja - #5 käyttäjältä mikko

Mikko / Lajitietokeskus