Uutta Laji.fi:ssa: etikettityökalu, kuvien tallennus ja uusia aineistoja

Tällä viikolla tehtiin taas päivityksiä Laji.fi:hin ja Vihkoon. Näistä on tarkempi selostus uutisissa.

Vihkoon tehtiin kaksi suurempaa uudistusta:

Etikettisovellus, jolla voi suunnitella etikettejä ja tulostaa niitä. Katso tarkempi ohje etikettien tekemisestä. Sovelluksen kehittämistä jatketaan edelleen, jotta tulostettavat näytteet olisi helpompi valita.

Kuvien tallentamista muutettiin niin, että kuvat tallentuvat taustalla samalla kun voit jatkaa havaintojen ja uusien kuvien lisäämistä. Tämä nopeuttaa kuvien lisäämistä retki- ja sienatlaslomakkeelle ja sujuvoittaa mobiililomakkeen käyttämistä.

Kuvien lisääminen ei kuitenkaan toimi parhaalla tavalla jos retki- tai sieniatlaslomaketta käyttää mobiililaitteella. Nyt haluaisimmekin palautetta siitä miten te käyttäjät käytätte lomakkeita mobiililaitteilla ja miten toivoisitte kuvien lisäämistä parannettavan. Logiikka on nyt erilainen retki- ja sieniatlaslomakkeella (joka näyttää kuvan tietojen tallennuslomakkeen jokaiselle kuvalle) mobiililomakkeella (joka ei näytä ko. lomaketta).

Uudet aineistot

Syyskuun alusta lähtien Lajitietokeskuksen tietovarastoon on lisätty myös useita uusia tietoaineistoja, mm. Luomuksen perhos- ja nisäkäskokoelmia, venäläisiä fenologia-aineistoja sekä iNaturalist-palvelun suomalaisia havaintoja. Näiden yksittäisten suurempien tietoaineistojen lisäksi myös kaikki muut Suomen luonnontieteellisten museoiden kokoelmienhallintajärjestelmään lisätyt kokoelmatiedot tulevat suoraan näkyville Laji.fi:hin.

Mikko / Lajitietokeskus

3 Likes

Etiketöintiä kokeilin ja muutama kenttä nyt ainakin tuottaa ongelmia. Päiväyksen löysin ensimmäisestä Alku kentästä mutta miten koordinaatit? Kentissä löytyy esim. Koordinaattien tarkkuus mutta en mitään koordinaatteja missään muodossa löytänyt. Perinteinen km-ruutu olisi tavoitteena.

Lisäksi erillinen det. lappu olisi jatkeena. Siinä on joskus ollut lajin lisäksi heimo mutta ei se mikään olennainen ole. Vanhat, käsin tehdyt ovat n. 13x9 mm mutta uusi samalla fontilla (Courier New 4) on 19 mm leveä.

Eniten ongelmana on se, että tulee etiketti muillekin kuin näytteille. Itse olen tehnyt LibreOfficella taulukon, josta pelkän tekstitiedoston em. formaatilla, jonka sitten 12-palstaiseen editoitavaksi.

Sillä tekniikalla on Kunta ja Paikannimi kombon saanut kahdelle riville sopimaan. Myös lajinimen olen jakanut eri riveille ja sittenkin joillain tekee mahtuminen tieukkaa. Pari sivua max. mutta tällä tuli 19 sivua PDF:ää.

EDIT: Vielä yksi asia, jonka joutuu ennen tekemään käsin. Määrä -kenttä tarkoittaa kokoelmayksilöissä sitä, että etikettejä tarvittaisiin useampi. Vielä preparoiduissa yksilöissä olen lisännyt tunnuksen loppuun.

Hei kiitos erittäin paljon tästä palautteesta. Tämä on erittäin hyödyllinen jatkokehityksen kannalta.

Koordinaatti tieto ei valitettavasti kerennyt vielä tähän versioon, mutta on tulossa lähiaikoina. Käsittelemme myös nuo muut huomiot ja katsomme mitä voimme niille tehdä.

Yst.terv.
Ville-Matti / Lajitietokeskus

Julkaisimme eilen uuden version etikettityökalusta. Tämän avulla voi vaita paremmin mille etikettejä tulostetaan:

 • Vain näytteiksi merkityille riveille
 • Useita etikettejä määrä-kentän mukaan
 • Vain tietyn päivän jälkeen määritetyille

Lisäksi Excelistä tuodun datan sarakkeet voi linkittää etikettityökalun sarakkeisiin. Tämä vaatii vielä ohjeita, mutta ne ovat tulossa myöhemmin.

Mikko / Lajitietokeskus

Testailin kanssa ja näppärä ohjelma.

Ensin en meinannut löytää konstia poistaa kenttää. No lopulta löytyi asetusten rasti-kentän takaa. Ehkä voisi olla selvemmin ?

Olisiko mahdollista saada lisää myös kenttä “Eliömaakunta lyhenteenä - Paikka” ?
Nyt on olemassa kenttä “Eliömaakunta - Paikka” ja se tulostaa eliömaakunnan kokonaisena.

Esimerkki:
“Eliömaakunta - Paikka” tulostaa nyt “Inarin Lappi”
“Eliömaakunta lyhenteenä - Paikka” tulostaisi Inl eli saman kuin vihkossa erän katselussa tulee suluissa eliömaakunnan tekstin perään.

Lähinnä tarve on saada etiketti pieneen kokoon.

t. Esko

Hei,

Eliömaakunnille sai aiemmin määriteltyä lyhenteet valikosta ‘Arvojen muuttaminen’ → tämän jälkeen sai määriteltyä halutun mäppäyksen. esim.
Pohjois-Savo → Sb
Pohkois-Karjala → Kb
jne.
Kun käytin etiketöintityökalua viimeksi toimi ihan hyvin,mutta nyt en enää osaa käyttää toimintoa.

Jos yritän lisätä mäppäystä valitsemalla ‘Lisää’, niin mitään ei tapahdu.
image

bugittaako tämä nyt?

Hei

Kiitos tästä ilmoituksesta. Tämä ongelma on nyt korjattu.

Yst.terv.
Ville-Matti / Lajitietokeskus

1 Like

Hei,

Mikä ero on kentillä ID ja ID (lyhyt)? Minulla ne antavat identtisen tuloksen. Ongelma vai ominaisuus?

Olen yrittänyt luoda etikettejä kesän sienilöydöistä mutta ei se oikein toimi yhdessä sieniatlaslomakkeen kanssa. Sieniatlaslomakkeessa on valtavasti eri kenttiä, joista melkein kaikissa voi olla jotakin sellaista mitä haluaisi etiketille.

Kokeilin sieniatlassivulla julkaistu etikettimalli mutta se on käyttökelvoton - parempi olisi poistaa jos ei parempaa saa aikaiseksi. Ainakin on turha odottaa, että jokainen käyttäjä rupeaisi tekemään oman mallinsa. Minä olen yrittänyt mutta on vielä kovasti vaiheessa eikä loppuun ole mahdollista päästä ennenkuin joitakin virheitä on korjattu. Ainakin näitä kenttiä ei ole mahdollista saada etiketille: Koordinaatit ja Kasvupaikan lisätiedot. Lisäksi Kasvualusta (laji)-kenttään tulee vain jotakin käsittämätöntä koodia kun pitäisi olla tieteellinen nimi. Pari muukin kenttä tuottaa vain joukko merkityksettömiä koodeja.

Lisäksi huomasin kuinka paljon turhia virheitä keskeneräinen sieniatlaslomake tuottaa. Pitkän tekstin kirjoittaminen luo paljon virheitä kun ruudulla näkee vain pari sanaa kerrallan. Ainakin näitä muutoksia tarvitaan:

 • Muut lisätiedot: Kenttä vähintään kolme riviä korkea ja leveys marginaalista marginaaliin.
 • Kasvupaikan lisätiedot: pari riviä, leveys marginaalista marginaaliin.
 • Biotooppi ja biotooppin kuvuas: molemmat ovat vapaatekstikenttiä. Joko Biotoppi valikko, jossa metsätyypit, suotyypit, perinnemaisematyypit ym. tai mieluummin vain yksi pitkä vapaatekstikenttä.

Lisäksi ei haittaisi jos kentissä olisi joku looginen järjestyskin.

Herbaarioetiketin kaltaisen standardimallin luominen ei tuossa ollut tavoitteena. Nyt kun tieto on tallella sähköisesti, ajattelen, että kyse on enemmän siitä, millainen sopii kunkin omaan käyttöön. Käyttäjät täyttävät lomakkeelle eri tavoin, joten on myös tarpeita tulostaa eri kenttiä.

Laitoin tarjolle sen pohjan, jonka itseäni varten ensimmäisesti tein - jotta pääsee heti kokeilemaan työkalua ja saa siitä ajatuksen. Oikeastaan se on ihan vaivalla työstetty :slight_smile: , mutta seuraaviin tarpeisiin:

Lähdin liikkeelle etiketin koko edellä:

 1. halusin etiketin, joka on sopivan kokoinen tulostettavaksi samantien kuivuriin sienen viereen. Ei liian iso, jotta ilman kiertää kunnolla ja jotta etiketti mahtuu pystyyn Evermatin laidalle.

 2. ja etiketin, joka mahtuu pienen minigrippiin (kaupan minikokoa pienempään).

Tällainen työnkulku on minulta tähän mennessä puuttunut ja etikettityökalu tarjoaa tähän hienosti mahdollisuuden.

Toinen ääripäähän on lähteä liikkeelle etiketistä, joka sisältää suunnilleen vain qr-koodin. Lukee sen sitten kännykällä, tabletilla tai viivakoodilukijalla ja elää netin varassa.

Itselleni tärkeäksi huomasin, että etiketissä pitää olla sen verran asiaa, että saa kaivettua oikean näytteen esille ilman, että tarvitsee turvautua nettiin: jos etsii “sitä keltaista Phglemaciumia Merikarvian Lankosken pohjoisrannalta vuodelta 2019”, niin oikean minigripin löytää. Ja yllättäen huomasin, että etiketissä pitäisi olla riittävästi tyhjää tilaa: etenkin skoopatessa siihen haluaa jotain käsin kirjoittaa (siksi se tyhjä tila).

Ajatus on kyllä laatia muutamia valmiita mallipohjia ladattavaksi.

Onko mitään tietoa, saisiko jatkossa iNaturalist-palvelun havaintoja linkitettyä omaan Laji.fi-profiiliin? Tosin itselläni ei siellä omia havaintoja ole, vaan ainoastaan annotointeja muiden havaintoihin. Ja otetaanko tässä tietovarastossa huomioon annotoinnit eli jos laji muuttuu annotoinnin myötä toiseksi iNaturalist-palvelussa, muuttuuko saman havainnon laji toiseksi myös Laji.fi:ssä?

Suunnitelmana on että havaintoja saa linkitettyä Laji.fi -profiiliin, mutta vielä en lupaa milloin.

iNaturalistin lajinmääritysten muutokset huomioidaan (yleensä parin päivän viiveellä, viime aikoina hitaammin) Laji.fi:ssa, mutta aivan kaikkia muita muutoksia ei, johtuen iNaturalistin API:n puutteista.

Mikko / Lajitietokeskus

Sain muokattua sopivan etiketin.
Oman havaintoerän etiketin esikatselu toimii sillä OK, mutta miten saikaan tulostettua etiketit ?
Yritin Tieto => Luo, mutta ei tule valittua havaintoerää Uri-kenttään ja mitä ovat kentät “Alue alkaa” ja “Alue loppuu” ?
Jos laitan havaintoerän manuaalisesti Uri-kenttään, niin “Luo” painike ei tee etikettejä.

t. Esko

Tiedosto-valikon alta valitse “Tallenna etiketit (PDF)”

image

Kiitos.
Silmä ei osannut katsoa tuota kohtaa vaikka selvästi sanottu :slight_smile:

t. Esko

Lisää tyhmiä kysymyksiä :slight_smile:

 1. “Tee etiketit” ei aktivoi kaikista havaintoeristäni tuota valintaa “Tallenna etiketit PDF”. Esimerkiksi erästä http://tun.fi/JX.1049549 ei minulla aktivoidu . Mikähän on syy ?

 2. Erässä Submission | Finnish Biodiversity Information Facility on enemmän kuin yksi havainto. Tulostuu vain yksi etiketti. Saako jotenkin tulostumaan niin monta kuin on havaintorivejä ?

t. Esko

Kaikki kysymykset ovat erittäin tervetulleita :slight_smile:

Kun valitset havaintoeriä etiketöitäväksi, niin onko filtteri osuudessa mahdollisesti joitain valintoja, jotka saisivat aikaan tuon?

Filtteri osuus näyttää tältä taulukon yläosassa:
image
Toiminta logiikka tuossa on seuraava:

 • Vain näytteet → Etiketille poimitaan vain havaintoerät joissa on “Havainnointitapa”-valikosta valittu “Näyte”
 • Toista määrän perusteella → Etiketille poimitaan havaintorivi x määrä. Jolloin yhdestä havaintorivistä tulee niin monta etikettiä kuin on määrä kenttään ilmoittanut
 • Det jälkeen [pvm] → Etiketille poimitaan vain havaintorivit joissa määritys aika on valitun päivämäärän jälkeen.

Toivottavasti näillä ongelma ratkeaa
Yst.terv.
Ville-Matti / Lajitietokeskus

1 Like

Kiitos selvityksestä.
Nyt alkoi toimimaan. Selitys oli yksinkertainen.
Minulla oli kentässä “Det. jälkeen” annettuna päivämäärä, joka rajasi pois rivejä.

t. Esko

1 Like