“Eilisestä alkaen lajisivujen varmistetuissa kuvissa näkyvät vain “asiantuintijoiden varmistamat” kuvat, mutta ei “yhteisön varmistamia”. Tämä muutos tehtiin, koska saimme niin usein valituksia siitä, että iNaturalistin varmistetut kuvat ovat väärin määritettyjä.”
Eli tuhannet iNaturalistin kautta tullee kuvat eivät enää näy Laji.fiissä! Itellä katosi lähes 10 000 kuvaa yli 1800 lajista
Miten tämä linkitetty sivu löytyy muuten kuin tulemalla foorumille ja tähän ketjuun? Yritin etusivulta löytää jotain polkua siihen, vaan en onnistunut.
Täältä voi lukea uusista ominaisuuksista ja aineistoista, sekä asioista jotka ovat nyt työn alla: https://laji.fi/about/6669
Näkyvin uudistus on Tunnistus -osion laajennus näyttämään myös kuvaustekstejä, sekä uudet perhoskuvat
“Lajikorteilla on nähtävissä 1700 uutta pikkuperhos- ja 1600 päiväperhoskuvaa, sillä J. Tyllisen kuva-aineisto tallennettiin Lajitietokeskukseen.”
Hyvä ja hyviä kuvia, MUTTA miksi niistä piti tehdä lajin oletuskuvia? Olen käynyt kaikki perhoslajit läpi ja tagannut levitetyn yksilön kuvan oletuskuvaksi. Nyt ne on taas sikin sokin ja joukossa toukkakuvia oletuksena! Ei todellakaan auta määrityksissä! Taas meni meikäläiseltä tuntitolkulla aikaa hukkaan! Ei paljon motivoi
Esim. Plebejus -suku, arguksesta on levitetty koiras ylä- ja alapuoli näkyvissä, idaksesta on nyt naaras maastokuva. Aikaisemmin oli molemmista lajeista vastaavat kuvat oletuksena!
Mielestäni kokeilin tehdä kyselyn, jolla säilytin primary -tagin jo olemassa olevista. Tein korjaavan kyselyn ja aiemat primary-tagit ovat nyt taas voimassa. Korjaus näkyy huomenna
En suoralta kädeltä tiedä mitä tehdä. Niille taksoneille joilla ei aiemmin ollut primary kuvaa on valittu live-kuva ladatusta setistä primary kuvaksi.
Kaikkien ladattujen primary tagien poistaminen on teknisesti triviaalia, mutta enpä ole varma haluammeko niin tehdä… parempi olisi, että primary tag on todella määritelty – muuten mikään ei estä, että uudet kuvat (akkosjärjestyksessä) tulevat edelle
Voisin vaikka itse käydä nuo läpi ja käydä pistämässä primary -tagit kuntoon, mutta haluaisitko sinä käydä pistämässä Taxon editorissa halutuille kuville primary tagin. Sitten kerrot minulle lajien MX-koodit, niin poistan niiltä ylimääräiset (tyllinen setistä tulevan kuvan) primary tagin. Voit toki myös Taxon editorilla poistaa toisesta kuvasta primary tagin, mutta siinä pitää silmämääräisesti katsoa mikä kuva on oikea jolta pitää tagi poistaa, koska kuvamuokkauksessa kuvat on satunnaisessa järjestyksessä
Joo, varmaankin näin. En välttämättä ole kuvaa tagannut jos siinä on ollut jo sopiva kuva. Päiväperhoset olen lähes kaikki lajit merkinnyt primary tagilla. Muutamia lajeja en ole ehtinyt vielä kuvaamaan.
Poistetiinko Tyllisen vanhat kuvat ja laitettiin uudet tilalle? Se selittäisi miksi esim. kääriäisissä on paljon levittämättömiä oletuskuvia.
Siinä on karsee duuni! Taxon editori on sen verran kökkö käyttää. Vaatii kymmenkunta klikkausta per laji!
Lepiforumilla on hyvä esitystapa lajeille! Samanlaista toivoisin tänne! Siellä voi valita levitetyn (Diagnose), maastokuvan (Lebendfalter), koiraat tai naaraat ym… Morphologie aller Stadien kohdan toisesta alasvetovalikosta voi näitä valita.
Lisäksi kuvien esitystapa on parempi kuin Lajissa. Itse en pidä ollenkaan sivuscrollaamisesta, enkä lukemattomista välilehdistä.
Kaikenlaista voisi tehdä käyttöliittymässä, jos olisi myös dataa. Kuvien työstämiseen ei löydy rahoituslähteitä, jolla palkata joku kuratoimaan kuvia.
Meillä on käynnissä tekoälyprojekti, jossa luokitellaan lajikuvia. Kun on dataa, voi tehdä käyttöliittymään erilaisia näkymiä ja valintaoptioita. Katsotaan mitä tekoälyllä voidaan saada aikaan.
–
Laitamme käsipelillä nämä perhoskuvat kuntoon… Mikä olisi täsmälleen se rajaus, jolla kannattaa tutkia? Eli mitä olit jo “laittanut kuntoon”? Eliöryhmä “Suurperhoset”?
Tietoa lajien DNA-viivakoodeista: Lajikortille on palautettu linkit kansainväliseen Barcode of Life tietokantaan, joka pitää sisällään mm. Suomesta DNA-viivakoodattuiksi lähetettyjen näytteiden tiedot. Katso esimerkiksi Sinappiperhonen – Pontia edusa > DNA-viivakoodisekvenssit. Lajiluettelossa on mahdollista rajata luettelo Suomen lajeihin, joille löytyy viivakoodi tai puuttuu vielä DNA-viivakoodi. (FIRI FinBIF)
Bugikorjauksia, mm. etikettisovelluksessa, GIS-paikkatietolatauksissa, viranomaisportaalin lajihaussa.
Vihko/Aineistopankki
Lisätty uusia kenttiä ja arvoja joita tarvitaan eliötyöryhmien tietokantojen siirrossa Vihkon Aineistopankkiin, mm.
Elinvaihe-kentän arvot elossa ja kuollut on poistettu ja korvattu eriilisellä muuttujalla Elossa: Kyllä/Ei
Lisätty kenttä tietojen alkuperäisestä lähteestä, uusia keruumenetelmiä, vesihabitaatit.
SYKE:n PEBIHOITO lajihavainnot: ensimmäinen erä on tuotu Vihkon Aineistopankkiin ylläpidettäväksi ja Laji.fi:ssä jaettavaksi.
Hiukan laajempi versio ja luettelo työn alla olevista asioista on päivitetty tänne (kohdassa “Julkaistu 22.12.2022”):
Havaintojen visualisointi kartoilla laji.fi:ssä pääsi melkein tähän päivitykseen, mutta laitamme sen kuinkin vasta lomakauden jälkeen siltä varalta, että palvelussa havaitaan ongelmia. Tässä kuitenkin pari kuvakaappausta uudistuksesta:
Kuvapankissa oli aikanaan sellainen järjestely, että jo kuvaa lähetettäessä käyttäjän oli valittava kuvalle sopiva luokitus (kokoelmayksilö, luonnossa otettu kuva, muna, toukka, kotelo, jne).
Oheiseen sovellukseen olen järjestänyt kuvat noin puolelle perhoslajeista, loput saan valmiiksi lähiaikoina. Kyseessä on siis vain kuvien järjestys, ei varsinainen aiheenmukainen luokittelu.
Kun Kuvapankin kuvat on ilmeisesti kaikki jo siirretty laji.fi:n aineistoksi, niin tarvitaanko Kuvapankkia enää ollenkaan? Se maksaa SPS:lle hieman yli 200 € vuodessa.
Itse käytän kyllä erittäin mielelläni Kuvapankkia edelleen.
Lisäksi Kuvapankissa on dataa, joka ei jostain syystä ole siirtynyt laji.fi:n puolelle!
Olen asiasta täällä maininnut aikaisemminkin.
1. Kuvien kommentit eivät nähtävästi ole siirtyneet lainkaan? Ks. esim. Leptura maculata coll. Kerppola 2. Yksilön ottopaikka ja -aika -tietoja taitaa puuttua melkoisesti. Ks. esim. Autographa gamma coll. H.Tanner
Nämä olivat vain yksittäiset esimerkit. En aivan tarkkaan ole kartoittanut ongelman laajuutta.
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528).
Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen
keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life
on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä
ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä
tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.