Kuvapankin kuvien sisällyttäminen Vihkoon?

Jonkin verran Kuvapankin kuvia näyttäisi jo olevan siirretty osaksi Vihkoa, esim.

Mikä on tarkkaan ottaen tilanne koko Kuvapankin osalta? Olisiko jossain vaiheessa mahdollista siirtyä lisäämään uudet kuvat suoraan Vihkoon ja samalla luopua Kuvapankista rinnakkaisena järjestelmänä?

2 tykkäystä

Annan täyden tuen Kuvapankin kuvien siirtämiselle Lajitietokeskuksen lajikorteille.

Mutta kirottu olkoon se päivä, kun Kuvapankki ei sellaisenaan ole olemassa, jos vastaavaa vaihtoehtoista kuvaselainkäyttöliittymää ei ole tarjolla. Laji.fi ei sellaisenaan nykymuodossaan pysty sitä korvaamaan.

Jokseenkin helposti tuollaisen selainliittymän voi tehdä, ainoa ongelma lienee se, miten tietyn lajin kuvat saisi tulostettua halutussa järjestyksessä (kokoelmakuvat, elävät yksilöt, toukat, jne.). Tuollaista tietoa ei ilmeisesti Laji-API tarjoa käytettäväksi.

Olihan minulla tuollainen palvelu jonkin aikaa tarjolla, mutta lopetin sen vähäisen käytön takia…

Niin, helposti tai ei, mutta sen tekeminen ja ylläpitäminen vaatii kuitenkin työtä, ja sille vapaaehtoistyölle on nykyisin harvoin tarjolla innokkaita tekijöitä, joilla on aikaa. Nykyinen Kuvapankki toimii sellaisenaan ilman muutoksia, vaikkei varmasti mikään optimaalisin systeemi olekaan. Ja mikä tärkeintä, siinä voi katsella sukutasonkin kuvamatriiseja, ja sukua voi vaihtaa yhdellä klikkauksella. Eli se on nopea. Laji.fi:ssä pitää usein suvun vaihtamisen yhteydessä vaihtaa myös tribusta ja jopa alasukua ja klikkauksia tulee paljon, sillä järjestelmä on suunniteltu toisenlaista käyttöä varten.

Kuvapankkiin taitaa edelleen tulla lähes viikottain uusia kuvia, mikä sekin puolustaa sen paikkaa. Kuitenkin voisin kuvitella, että millainen tahansa entomologinen kädenojennus lajien opiskeluun on tärkeää hyönteistuntemuksen ja hyönteisharrastuksen ylläpitämiseksi. Ja tätä pidän todella suurena kädenojennuksena.

1 tykkäys

Sitten on hyvä muistaa myös perhoswiki, joka käyttää kuvapankin kuvia. Itse taidan käyttää sitä vielä enemmän, koska siinä järjestys on taksonominen.

1 tykkäys

Joo, hyvä lisäys - se myös näyttää kartat ja fenologiadiagrammit, koska ne ovat tietyn ajankohdan mukaisia kuvia, eivätkä muodostu automaattisesti, kuten Kuvapankissa (jossa ne eivät enää näy Hyönteistietokannan sulkemisen vuoksi).

Kuvapankista on kopioitu Laji.fi:hin kaikki havaintoihin liitetyt kuvat, sekä muista kuvista ne joilla on avoin käyttölisenssi. (Kopioimatta jätettiin ne havaintoihin liittämättömät kuvat joilla ei ole avointa lisenssiä. Näyten käsittelyä pitää vielä miettiä.) Kuvapankkiin lisättävät uudet kuvat eivät kopioidu automaattisesti Laji.fi:hin, mutta kopiointi voidaan tehdä kokonaisuutena myöhemmin uudelleen.

Vihkoon voi liittää kuvia havainnoihin. Kaikki eivät tule vielä lajisivuille näkyviin, mutta lajisivuja ollaan uusimassa, joten kuvien näyttäminenkin uudistuu askel kerrallaan.

Jotta Kuvapankin voisi korvata Laji.fi:lla, sitä pitäisi ensin parantaa tukemaan tarpeita. Minulla on näistä karkea tuntuma, mutta pitäisi saada parempi käsitys jotta osataan mennä oikeaan suuntaan.

Kuvapankkia käytetään siis lähinnä määrityksen tukena? Tarpeena selata tietyn taksonin (esim. suvun) lajien kuvia, luokitellen kuvatyyppien mukaan (aikuiset, toukat jne.), ja sujuvasti liikkua taksonien välillä (esim. rinnakkaisten sukujen välillä ja ylös-alas hierarkiassa)?

Minusta juurikin näin. Itse nappaan Wikistä oikean heimon ja rupean käymään sukuja läpi suunnilleen oikeasta kohdasta. Kunkin suvun kohdalla näkyy kaikkien lajien pikkukuva, jolloin karkea karsinta on helppoa. Sitten ehdokkaiden kohdalla voi nopeasti tarkastaa levinneisyyden, lentojan ja tuntomerkit.

Wikin hyvä puoli on juuri se, että vähän kokeneempi kaveri voi aloittaa selaamisen suunnilleen oikeasta kohdasta. Kuvapankin aakkosjärjestys tekee asian hankalammaksi.

Kuvapankissa ja Wikissä pitää nykyisellään tietää, mihin ryhmään otus kuuluu, koska vain sukutasolla on lajien esimerkkikuvat näkyvissä. Olisi hyvä, jos tuota saisi vielä parannettua jotenkin. Yhdellä pikkukuvalla ei välttämättä koko Tortricidae-heimoa kateta, mutta rivi randomina arvottuja pikkukuvia voisi jo toimia. Sama juttu toimisi varmaan sukuja valittaessa. Jos kuvia olisi vain yksi tai kaksi, näkisi heti, että siinä suvussa ei vaihtoehtojakaan ole enempää.

Mahdollisuus luokitella kuvia kuvatyypin mukaan olisi hyödyllinen. Esimerkiksi perhoswikistä on olemassa versio sekä aikuisille että toukille. Toukkawiki on mahdollinen, kun kuva-aineistosta voi poimia erikseen toukkia esittävät kuvat:

http://insects.fi/hyonteistietokanta/plugins-html/Wiki-Larvae/Wiki.html?order=Lepidoptera

1 tykkäys

Onko teillä esimerkkejä muualta maailmalta - millaisia kuvapalveluja määrityksen tueksi on olemassa ja mitä niistä voisi oppia (kopioida)?

Yksi tällainen on iNaturalist https://www.inaturalist.org/, jota olen itse käyttänyt ulkomaisten lajikuvien määrityksiin. Ko. palvelu näyttää olevan suosittu, hyvin suunniteltu ja viime aikoina paljon kehittynyt. Sieltä löytyy mm. määritystyökalu, joka yhdistelee lajikuvia, taksonomiatietoa, paikkatietoa ja tekoälyä lajikuvien määritykseen. Tuntuu toimivan tosi hyvin! Onko muilla kokemuksia / näkemyksiä iNaturalistista?

Norjalaisilla on navigointipainikkeet!

1 tykkäys

Jonkon sivustolla on kuvissa jaottelu aikuinen/kotelo/toukka/muna ja valinta painikkeella.
Esim. Galleries - species Saturnia (Eudia) pavonia

Esko

Sinällään hyvä vaihtoehto, tosin eri kehitysasteita tarkasteltaessa joutuu jonkin verran hiirellä klikkailemaan. Omaan systeemiini olen toteuttanut molemmat vaihtoehdot:

  1. oikeassa sivupanelissa näkyvät kaikki kehitysasteet järjestyksessä aikuinen, yksityiskohdat (mukaanluettuna genitaalit), toukat, munat, habitaatit, jne.
  2. Ylävalikosta voi suoraan selata eri vaihtoehtoja

Artportalen näyttää kuvat seuraavasti:

Tässä on vähän sama tilanne kuin Laji.fi:ssä - pikkukuvat voisivat olla suurempia.

www.leps.it näyttää näyttää samalla sivulla aikuisen, kotelon, toukan ja munan.
Esim.

https://www.leps.it/SpeciesPages/PierisBrass.htm

Tuo on hyvä tapa. Erityisesti jos vertaa Laji.fi:n lajisivuun: siinä aikuisten, toukkien, koteloiden jne. kuvat ovat aivan sekaisin…

Se että kaikki näkyvät omissa osissaan kerralla kuulostaa sinänsä hyvältä, mutta eipä se tunnistamista auta. Aikuisten kohdalla ei haittaakaan, mutta muiden kehitysasteiden kanssa olisi parempi voida esivalita näytettävä kehitysaste.

Tärkeintä on kuitenkin mahdollisimman näppärä navigointi. Siihen ne painikkeet seuraavaan / edelliseen lajiin ja ylemmälle tasolle niin ollaan jo pidemmällä. Ja suvun tai ylemmän tason kohdalla sitten pikkukuvilla varustettu lista siihen kuuluvista seuraavaksi alemman tason taksoneista.

Kuvien luokittelu sisällön mukaan saattaa olla hieman hankalaa, jos kuvatyypille ei tällä hetkellä ole omaa tietokenttää olemassa. Jos sellainen lisätään, niin kuvien luokittelu voitaisiin tehdä ‘joukkoistetusti’: Laaditaan yksinkertainen käyttöliittymä, jonka avulla käyttäjät voivat tarvittaessa luokitella kuvia eri sisältötyyppeihin.

1 tykkäys

Luokittelu on ehdottomasti paikallaan. Itsestään selvä juttu nyt kun sitä ehdotetaan, mutta eipä ole tullut mieleen täällä.

Teknisesti ei mitään ongelmaa.

Joukkoistaminen vaatisi jonkinlaisen työkalun. Ehkä mielummin annamme oikeuksia valituille vapaaehtoisille nykyisiin työkaluihin.

EskoP / Lajitietokeskus, tietotekniikkapäälikkö

Onko tämän asian suhteen tapahtunut edistystä? Asiaa olisi hyvä viedä hieman eteenpäin. Varsinkin kun ylläpitämäni Kuvapankin nimistö on vanhentunut, uusia lajeja ei ole, ja todennäköisesti ko. systeemin toiminta tullaan jossain vaiheessa lopettamaan.

Luulisin, että kuvien luokitteluun halukkaita vapaaehtoisia voisi hyvinkin löytyä.

Eräs mahdollisuus olisi automatisoida luokittelu kokonaan: Esim. ImageAI-ohjelma (GitHub - OlafenwaMoses/ImageAI: A python library built to empower developers to build applications and systems with self-contained Computer Vision capabilities) pystyisi todennäköisesti opettamisen jälkeen luokittelemaan tallennetut kuvat riittävällä tarkkuudella sopiviin ryhmiin.