Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

Kuvan lähettäminen ilman havaintoa

kuvapankki
havaintopalvelu

#1

Ilmeisesti kuvan lähettäminen ilman havaintoa ei ole mahdollista?

Ymmärrän mitä tällä haetaan, mutta vanhojen kuvien kanssa se aiheuttaa ongelmia - ne havainnot kun on jo tallennettu muuta kautta. Vai pystyykö tällaiseen historialliseen havaintoon jotenkin lisäämään kuvan?


#2

@JKT: Tarkoitatko myös tällä Löydös-lomaketta? Se on tarkoitettu ensi sijassa suuren yleisön käyttöön yksisuuntaiseen havaintojen ilmoitukseen, esim. rengaslöytöjen ja vieraslajien ilmoitukseen. Yli viikko sitten ilmoitettuja havaintoja sillä ei pääse muokkaamaan.


#3

@mikko Tarkoitinpa hyvinkin. Tarkoitus oli vain lisätä kuva lajille, mutta muutakaan tapaa en siihen keksinyt.

Mikä olisi järkevin tapa lisätä lajikuva, kun kyseessä on yksilö, joka on jo tietokannassa jotain muuta kautta ilmoitettuna?


#4

Järkevin tapa olisi lisätä kuva samaa kautta kuin havaintokin on lisätty, mutta esim. Hyönteistietokannassa ei (kai?) (EDIT: on) ole mahdollisuutta liittää havaintoihin kuvia.

Vain ylläpitäjät voivat lisätä lajikuvia Lajitietokeskuksen lajisivuille muuten kuin havaintojen kautta. Suunnitteilla kyllä on monipuolisempia kuvien hallintavälineitä, mutta edelleen vain havaintoihin liittäen.


#5

Kyllä Hyönteistietokannan havainnon yhteyteen voi liittää kuvan:

http://insects.fi/hyonteistietokanta/htdocs/ohjeet/Ohjeet.html#5.2


#6

Voihan sinne, mutta...
"Huomaa, että kuvien lisäämismahdollisuus on lähinnä tarkoitettu havainnon varmistamiseen.
Jos haluat muuten hyönteiskuviasi muidenkin nähtäville, niin niitä voit lähettää
Hyönteisfoorumin yhteydessä olevaan Kuvapankkiin."

Ongelmana on kuvapankin resoluutiorajoitus ja se, että sen tulevaisuus on luultavimmin rajoitettu.


#7

SPS rahoittaa Kuvapankkia nyt, ja vararahoittaja on tiedossa, joten en usko että Kuvapankki ainakaan sisältönsä osalta katoaa mihinkään.


#8

Se puoli on siis hoidossa. Jäljellä jää kysymys maksimiresoluutiosta. Se on tietääkseni vielä 1000x1000 px.


#9

Max leveys on 1000 px, mutta korkeus on enemmän kuin 1000 px, tsekkaa esim apollo. Minusta olisi hyvä jos otuksen ylä- ja alapuoli on samassa kuvassa. Hippasen enemmän se tietysti kuvankäpistelyä vaatii :slight_smile:

Linkit ei ole näköjään sallittu Kuvapankkiin!

edit "Viestisi liputettiin roskapostiksi: siinä on ilmoitus, joka on luonteeltaan mainostamista sen sijaan, että olisi hyödyllinen tai relevantti tässä keskustelussa." Siis hä?


#10

Ei pahemmin vaadi, kun nuo yhdistykset hoituvat ImageMagickillä. :slight_smile:

Sen sijaan tuo vaakaresoluutio on ihan pikkuisen rajoittava. Vilkaise kärsänirkon käyttäjäkuvat, niin ymmärrät mitä tarkoitan. Veikkaan muuten, että pystyresoluutiosta on vain tarkastus unohtunut.


#11

Lajitietokeskuksen havaintopalveluun tulee mahdollisuus tallettaa kuvia havainnoille, myös suuriresoluutioisia. Luotetuille käyttäjille voisi antaa mahdollisuuden merkitä kuvia "edustaviksi", jolloin niitä voisi käyttää kuvapankin tyylisesti määrityksen apuna jne. ("Luotettu käyttäjä" on vielä määrittelemättä.)

Jonkinlaiseen paikka- ja aikatietoon kuva pitäisi kuitenkin sitoa, mutta se voi olla tyyliä "Suomi, 2016", jos tämä katsotaan riittäväksi.

PS. @Mali: Foorumin roskapostisuodin heräsi kuin laitoit useita linkkejä insects.fi:hin. Höllensin suodinta ja lisäsin tämän luotettujen osoitteiden listalle.


#12

Aika/paikkatieto ei ole sinällään ongelma, mutta ongelma on tehdä siitä havainto tietokantaan. Kun kyseessä ovat harvinaiset lajit, ei viitsisi sotkea tietokantaa tuplilla.


#13

@mattiv ehkä voi sanoa Kuvapankin resoluutioista parhaiten?


#14

Sikäli kuin ammoin kirjoittamastani kuvapankin koodista sain selville, kuvan dimensiota ei sinällään ole rajoitettu, mutta se voi kuitenkin olla tilantarpeeltaan korkeintaan 1Mb. Esim.http://insects.fi/kuvapankki/images/Lepidoptera/Nymphalidae/Nymphalis/antiopa/Nymphalis antiopa 05.jpg on leveydeltään 1152 pikseliä. Kovin korkeita pystykuvia pitäisi ehkä skaalata myös pystysuunnassa siinä vaiheessa, kun ne näytetään html-sivulla.


#15

@mattiv: Sitten olen ymmärtänyt tuon väärin. Muistelen, että tästä oli joskus puhe ... vai olikohan siinä kyse foorumista ja olen vain olettanut sen koskevan myös kuvapankkia?

Ei sen puoleen, ne palpinum koiraiden kuvat ovat n. 1.4 Mb, joten vielä vähän kanittaa. 1920 leveät sen sijaan varmaan kaikki mahtuvat tuohon kokoon. Mitä kuvapankki mahtaisi tuosta leveydestä sanoa?

Kuvapankin hyvä puoli on käsittääkseni se, että sieltä ei imetä havaintoja tietokantaan, joten tuplia ei synny. Ja toinen hyvä puoli on tuo non-commercial -lisenssivaihtoehto.


#16

Jos kuvapankkia halutaan laajentaa sisältämään todella suuria ja laadukkaita kuvia, niin jossain vaiheessa levytila loppunee taas kesken. Taannoinen levytilan laajennus ei ollut ihan helppoa ja ilman poikani erinomaisia Linux-taitoja se olisi saattanut jäädä tekemättä. Nyt tilaa on 30Gb, joka kyllä riittänee vähäksi aikaa. Laitan tähän vielä linkin kuvapankin perhosten off-line -versioon, jos se ei ole kaikille tiedossa.

http://rivendell.dionysus.feralhosting.com/Kuvapankki/Kuvapankki-Perhoset.html


#17

Luulisin, että jossakin vaiheessa tulee myös mahdollisuus "annotoida" eli merkitä jokin havainto jonkin toisen havainnon tuplaksi. Jos/kun tällainen annotointi hyväksytään, tämä johtaisi siihen, että tupliksi merkityt eivät enää (oletuksena) tule mukaan hakuihin.

Ihan eri asia on sitten se, kuka voisi (ja ehti) tällaisia tupla-annotointeja hyväksyä... Ne kun voivat olla myös eri aineistoista (toinen vaikka Löydöksestä, toinen Hyönteistietokannasta ja kolmas museonäytteiden tiedoista).

Suluissa olevassa tapauksessa varmaankin muut merkittäisiin museonäytteen tupliksi.


#18

Mainittakoon, että olen joskus törmännyt vahvaankin kritiikkiin siitä, että olen laittanut 900 tai 1000 px leveitä kuvia kuvapankkiin, kun "valtaosa kuvista on 800px leveitä". En nyt muista kuka sitä kritisoi, enkä ottanut siitä itseeni, mutta osoittaa vaan, että näkökulmia on useita.

Ehkä yleisen selattavuuden nimissä on hyvä, että joku rajoitus kuvien koolle on. Etenkin kun kuvapankki ei skaalaudu mobiilisti, jolloin isot kuvat katkeavat esim. maastossa puhelimelta selatessa. Toinen peruste on tuo kuvapalvelimen kokorajoite.

Yksi asia, mistä pidän kuvapankissa on se, että kuvan voi linkittää suoraan hyönteistietokannan havaintoon, vaikka se pitääkin tehdä käsin lisäämällä havaintotunniste määrämuotoisena kommenttikenttään. Mainittakoon, että linkitys toimii vain kuvapankista tietokannan suuntaan, mutta tietokannasta ei ole linkkiä kuvaan.