Kuvapankin tallenteet, kuvat ja äänet, sekä niiden arvottaminen

Vihkossa on suuri määrä laadultaan vähemmän hyviä kuvia, joiden näyttäminen hakujen yhteydessä ei tuo palveluun lisäarvoa.

Joukkoistamista voisi hyödyntää aiemman viestiketjun ideoiden lisäksi myös kuvien laadun arvioinnissa Xeno-Canton tapaan. Olisi hienoa, jos kuville tai muille tallenteille voisi antaa pisteitä.
Vihkossa hyväksi arvotettu kuva voisi nousta automaattisesti lajiesittelyn kuviin (esim. 5 parasta kustakin kehitysvaiheesta, jäljestä ym. 5 parasta äänitettä ym.).

Olisi hienoa, jos äänitteitäkin voisi kuvien lisäksi ladata palveluun. Äänitteiden yhteydessä olisi tärkeää lisätä käyttöliittymään myös mahdollisuus ilmoittaa äänen tyyppi, vähintään laulu/reviiriääni ja kutsuääni.

3 Likes

Jonkinlaista toiminnallisuutta hyvien kuvien nostamiseksi lajikuviksi kyllä tarvitaan. Annitaatiojärjestelmällä (jonka uudistaminen on aloitetttu) tämän voisi ehkä helpoimmin toteuttaa, vaikka se koskeekin ensisijassa kuvia.

Lintujen äänille yksi vaihtoehto olisi hyödyntää Xeno-Cantoa: äänite sinne, tunnistenumero Vihkoon, jolloin äänitteen voi näyttää havainnon yhteydessä tietoineen ja spektrogrammin kanssa. Muille kuin lintujen äänille tämä ei kuitenkaan toimisi. Mutta mietitään, kiitos palautteesta :slight_smile:

Mikko / Lajitietokeskus

LInkittäminen voisi tosiaan olla yksi hyvä keino ainakin aluksi.
Xeno-Canton APIa voisi tosin myös hyödyntää, kuten olen tehnyt omilla sivuillani http://soundsfromnature.com/xeno/ Sieltä saa myös mm. havaintoajankohdan ja paikan.
Havainnoijatietojen mappaus X-C:stä toisi havikset Vihkoon ilman havainnoijalle kertyvää lisätyötä. Lisäksi se kartuttaisi Xenon äänitearkistoa Suomen osalta.

Taitoni ja välineeni eivät riitä laadukkaisiin kuviin. Olen kuitenkin liittänyt joihinkin havaintoihini kuvia joista ilmenee tunnistusperuste. Voisivat kyllä jäädä suosiolla jonon hännille.

Samoin on omien kuvieni laita. Ei sieltä kovin kummoisia löydy :slight_smile: Olisi hyvä, että käyttäjät voisivat kuvia jotenkin arvottaa. Joukkoistamista käytetään Laji.fi:ssä jo nyt määrityksien varmistamisessa.

Voiko videoita liittää havaintoihin? Se olisi aika oleellinen lisä. Jos voi, niin miten?

Videoita ei voi liittää havaintoihin, nykyinen tiedostopalvelimemme ei jaksa käsitellä suurikokoisia tiedostoja (on hidas tavallisten valokuvienkin kanssa). Uusi tehokkaampi palvelin on kuitenkin tulossa, ja jonkinlaista tukea videoille on sen jälkeen suunnitteilla. Yksityiskohdista ei voi kuitenkaan vielä luvata mitään.

Mikko / Lajitietokeskus

Laitoin Submission | Finnish Biodiversity Information Facility sepelhanhi havainnon, jonka muut tunnistetiedot -kohtaan kirjoitin XC164608 Brant Goose (Branta bernicla) :: xeno-canto. Tuo on siis linkki XC äänitteeseeni. Tuolla voisi varmaan lähteä testaamaan.

Asiaa mietittyämme paras ratkaisu olisi jos Xeno-Canton ID:t laitettaisiin kenttään “Muut tunnisteet” (tämän saa näkyville hammasrattaan takaa).

Tähän kenttään voi laittaa kaikki havaintoon liittyvät tunnisteet, jos sellaisia on. Xeno-Canton tunnisteen voi ohjelmallisesti tunnistaa ja poimia erilleen, koska se alkaa aina kirjaimilla XC. Tällöin havaintonäkymä (jota ollaan uudistamassa) voisi linkittää oikealle sivulle XC:ssa.

Mikko / Lajitietokeskus

PS. Äänitiedostojen lisäämismahdollisuus Vihkoon on rakenteilla.

Juurin tuonne Muut tunnisteet kohtaan Xeno-Canton id:n laitan, mutta sehän ei näy missään. Hienoa silti, että mietitte tätä aihetta.

Ehkä vielä tärkeämpi olisi silti käyttäjien mahdollisuus arvottaa kuvia, ääniä, linkkejä, tiedostoja Xeno-Canton tapaan.

Validoituja ja jonkun asiantuntijan oikeaksi toteamia kuvia voisi automaattisesti nostaa lajiesittelyihin

Muut tunnisteet- kenttä (ja lähes kaikki muut kentät) tulevat näkyviin kun klikkaa havainnossa “Näytä lisätiedot”-nappia. Havaintonäkymää ollaan suunnittelemassa uusiksi, jolloin enemmän kenttiä voidaan nostaa oletuksena näkyville.

Uuteen laadunvalvontajärjestelmään tulee enemmän ominaisuuksia havaintojen varmistamiseen. Varmistettujen havaintojen kuvat nousevat lajisivun kuvaosioon samaan tapaan kuin jo nyt, ks. esim. koralliorakas - Hericium coralloides | Media | Suomen Lajitietokeskus Tosin kuvien laatuun tämä ei ota kantaa. Mietitään josko laadunvalvontaa voisi jossain vaiheessa laajentaa myös itse tiedostojen arviointiin.

Mikko / Lajitietokeskus

1 Like

Kuvamateriaalin osalta kehitys on mennyt eteenpäin. Parhaat kuvat ovat jo erinomaisia, esimerkiksi K. V. Makarovin kuvat kovakuoriaisista (samaten tietysti Pekka Malisen laji.fi-kuvat):

www.artportalen.se:n puolella Torbjörn Westinin kuvat ovat samaa luokkaa. Näistä mennään sitten pykälä kerrallaan alaspäin ja viimeisenä tulevat kuvat, joihin kuvaajan on pitänyt saada omakin nimensä näkyviin. Sellaisia kuvia ei pitäisi hyväksyä mihinkään järjestelmään.

1 Like

Tuosta viimeisestä olen kyllä vähän eri mieltä … niin kaun kun nimeä ei ole ympätty kohteen päälle.

No joo, onhan se ihan ok, ainakin jos kuvassa on minun nimeni. Eihän se ketään häiritse. (Sitten kun näitä näkee muutaman sata, niin voi olla, että alkaa kuitenkin hieman häiritsemään…)

Eipä oikeastaan. Tosin minun nimeäni et ole noissa nähnyt. :slight_smile:

Omasta puolestani pyrin näyteyksilöiden dokumentoinnissa parhaaseen laatuun, mihin kykenen. Nimellä ei ole merkitystä. Tästä tulikin mieleeni, että voisiko luontomuseo järjestää koulutuksen näyteyksilöiden käsittelyyn, kuvaamiseen, kuvauksen valaisemiseen, kalustoon, ohjelmistoon ym. Veikkaan, että asiantuntemusta museolla on ja ilmoittajilla kiinnostusta saada yllä olevan valioyksilön kaltaisia kuvia.

Valitettavasti en osaa sanoiksi pukea riittävän suurta Kiitosta tekemästänne lisäyksestä Vihkoon.

Te ihan oikeasti toteutitte toiveeni äänitteiden lisäämisen mahdollisuudesta! Siitä hyvästä latailen palveluun aikojen saatossa suuren määrän maailmalla äänittämääni materiaalia. Toivon mukaan museon järjestelmissä ne säilyvät tovin pidempään kuin Xeno-Canton yhteisöpalvelussa, joka lepää muutamien aktiivien varassa.

Äänitteiden ja niihin liittyvien tietojen säilyminen on mielestäni aika tärkeää. Kotonani kiintolevyllä ne ovat todellisessa vaarassa.

KIITOS!

3 Likes