Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Kuvapankin tallenteet, kuvat ja äänet, sekä niiden arvottaminen

Vihkossa on suuri määrä laadultaan vähemmän hyviä kuvia, joiden näyttäminen hakujen yhteydessä ei tuo palveluun lisäarvoa.

Joukkoistamista voisi hyödyntää aiemman viestiketjun ideoiden lisäksi myös kuvien laadun arvioinnissa Xeno-Canton tapaan. Olisi hienoa, jos kuville tai muille tallenteille voisi antaa pisteitä.
Vihkossa hyväksi arvotettu kuva voisi nousta automaattisesti lajiesittelyn kuviin (esim. 5 parasta kustakin kehitysvaiheesta, jäljestä ym. 5 parasta äänitettä ym.).

Olisi hienoa, jos äänitteitäkin voisi kuvien lisäksi ladata palveluun. Äänitteiden yhteydessä olisi tärkeää lisätä käyttöliittymään myös mahdollisuus ilmoittaa äänen tyyppi, vähintään laulu/reviiriääni ja kutsuääni.

3 tykkäystä

Jonkinlaista toiminnallisuutta hyvien kuvien nostamiseksi lajikuviksi kyllä tarvitaan. Annitaatiojärjestelmällä (jonka uudistaminen on aloitetttu) tämän voisi ehkä helpoimmin toteuttaa, vaikka se koskeekin ensisijassa kuvia.

Lintujen äänille yksi vaihtoehto olisi hyödyntää Xeno-Cantoa: äänite sinne, tunnistenumero Vihkoon, jolloin äänitteen voi näyttää havainnon yhteydessä tietoineen ja spektrogrammin kanssa. Muille kuin lintujen äänille tämä ei kuitenkaan toimisi. Mutta mietitään, kiitos palautteesta :slight_smile:

Mikko / Lajitietokeskus

LInkittäminen voisi tosiaan olla yksi hyvä keino ainakin aluksi.
Xeno-Canton APIa voisi tosin myös hyödyntää, kuten olen tehnyt omilla sivuillani http://soundsfromnature.com/xeno/ Sieltä saa myös mm. havaintoajankohdan ja paikan.
Havainnoijatietojen mappaus X-C:stä toisi havikset Vihkoon ilman havainnoijalle kertyvää lisätyötä. Lisäksi se kartuttaisi Xenon äänitearkistoa Suomen osalta.

Taitoni ja välineeni eivät riitä laadukkaisiin kuviin. Olen kuitenkin liittänyt joihinkin havaintoihini kuvia joista ilmenee tunnistusperuste. Voisivat kyllä jäädä suosiolla jonon hännille.

Samoin on omien kuvieni laita. Ei sieltä kovin kummoisia löydy :slight_smile: Olisi hyvä, että käyttäjät voisivat kuvia jotenkin arvottaa. Joukkoistamista käytetään Laji.fi:ssä jo nyt määrityksien varmistamisessa.

Voiko videoita liittää havaintoihin? Se olisi aika oleellinen lisä. Jos voi, niin miten?

Videoita ei voi liittää havaintoihin, nykyinen tiedostopalvelimemme ei jaksa käsitellä suurikokoisia tiedostoja (on hidas tavallisten valokuvienkin kanssa). Uusi tehokkaampi palvelin on kuitenkin tulossa, ja jonkinlaista tukea videoille on sen jälkeen suunnitteilla. Yksityiskohdista ei voi kuitenkaan vielä luvata mitään.

Mikko / Lajitietokeskus