Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Uutta Laji.fi:ssa: etikettityökalu, kuvien tallennus ja uusia aineistoja

Tällä viikolla tehtiin taas päivityksiä Laji.fi:hin ja Vihkoon. Näistä on tarkempi selostus uutisissa.

Vihkoon tehtiin kaksi suurempaa uudistusta:

Etikettisovellus, jolla voi suunnitella etikettejä ja tulostaa niitä. Katso tarkempi ohje etikettien tekemisestä. Sovelluksen kehittämistä jatketaan edelleen, jotta tulostettavat näytteet olisi helpompi valita.

Kuvien tallentamista muutettiin niin, että kuvat tallentuvat taustalla samalla kun voit jatkaa havaintojen ja uusien kuvien lisäämistä. Tämä nopeuttaa kuvien lisäämistä retki- ja sienatlaslomakkeelle ja sujuvoittaa mobiililomakkeen käyttämistä.

Kuvien lisääminen ei kuitenkaan toimi parhaalla tavalla jos retki- tai sieniatlaslomaketta käyttää mobiililaitteella. Nyt haluaisimmekin palautetta siitä miten te käyttäjät käytätte lomakkeita mobiililaitteilla ja miten toivoisitte kuvien lisäämistä parannettavan. Logiikka on nyt erilainen retki- ja sieniatlaslomakkeella (joka näyttää kuvan tietojen tallennuslomakkeen jokaiselle kuvalle) mobiililomakkeella (joka ei näytä ko. lomaketta).

Uudet aineistot

Syyskuun alusta lähtien Lajitietokeskuksen tietovarastoon on lisätty myös useita uusia tietoaineistoja, mm. Luomuksen perhos- ja nisäkäskokoelmia, venäläisiä fenologia-aineistoja sekä iNaturalist-palvelun suomalaisia havaintoja. Näiden yksittäisten suurempien tietoaineistojen lisäksi myös kaikki muut Suomen luonnontieteellisten museoiden kokoelmienhallintajärjestelmään lisätyt kokoelmatiedot tulevat suoraan näkyville Laji.fi:hin.

Mikko / Lajitietokeskus

2 tykkäystä

Etiketöintiä kokeilin ja muutama kenttä nyt ainakin tuottaa ongelmia. Päiväyksen löysin ensimmäisestä Alku kentästä mutta miten koordinaatit? Kentissä löytyy esim. Koordinaattien tarkkuus mutta en mitään koordinaatteja missään muodossa löytänyt. Perinteinen km-ruutu olisi tavoitteena.

Lisäksi erillinen det. lappu olisi jatkeena. Siinä on joskus ollut lajin lisäksi heimo mutta ei se mikään olennainen ole. Vanhat, käsin tehdyt ovat n. 13x9 mm mutta uusi samalla fontilla (Courier New 4) on 19 mm leveä.

Eniten ongelmana on se, että tulee etiketti muillekin kuin näytteille. Itse olen tehnyt LibreOfficella taulukon, josta pelkän tekstitiedoston em. formaatilla, jonka sitten 12-palstaiseen editoitavaksi.

Sillä tekniikalla on Kunta ja Paikannimi kombon saanut kahdelle riville sopimaan. Myös lajinimen olen jakanut eri riveille ja sittenkin joillain tekee mahtuminen tieukkaa. Pari sivua max. mutta tällä tuli 19 sivua PDF:ää.

EDIT: Vielä yksi asia, jonka joutuu ennen tekemään käsin. Määrä -kenttä tarkoittaa kokoelmayksilöissä sitä, että etikettejä tarvittaisiin useampi. Vielä preparoiduissa yksilöissä olen lisännyt tunnuksen loppuun.

Hei kiitos erittäin paljon tästä palautteesta. Tämä on erittäin hyödyllinen jatkokehityksen kannalta.

Koordinaatti tieto ei valitettavasti kerennyt vielä tähän versioon, mutta on tulossa lähiaikoina. Käsittelemme myös nuo muut huomiot ja katsomme mitä voimme niille tehdä.

Yst.terv.
Ville-Matti / Lajitietokeskus

Julkaisimme eilen uuden version etikettityökalusta. Tämän avulla voi vaita paremmin mille etikettejä tulostetaan:

  • Vain näytteiksi merkityille riveille
  • Useita etikettejä määrä-kentän mukaan
  • Vain tietyn päivän jälkeen määritetyille

Lisäksi Excelistä tuodun datan sarakkeet voi linkittää etikettityökalun sarakkeisiin. Tämä vaatii vielä ohjeita, mutta ne ovat tulossa myöhemmin.

Mikko / Lajitietokeskus

Testailin kanssa ja näppärä ohjelma.

Ensin en meinannut löytää konstia poistaa kenttää. No lopulta löytyi asetusten rasti-kentän takaa. Ehkä voisi olla selvemmin ?

Olisiko mahdollista saada lisää myös kenttä “Eliömaakunta lyhenteenä - Paikka” ?
Nyt on olemassa kenttä “Eliömaakunta - Paikka” ja se tulostaa eliömaakunnan kokonaisena.

Esimerkki:
“Eliömaakunta - Paikka” tulostaa nyt “Inarin Lappi”
“Eliömaakunta lyhenteenä - Paikka” tulostaisi Inl eli saman kuin vihkossa erän katselussa tulee suluissa eliömaakunnan tekstin perään.

Lähinnä tarve on saada etiketti pieneen kokoon.

t. Esko