Feromonipyynti

Tämän ketjun alle olisi mukavaa saada kattava selvitys feromoneista, eli esimerkiksi, mitä kaikkea on minkäkin lajin feromonilla saatu.

Tätä vastaavaa teemaa tuli itsekin pari vuotta sitten mietittyä, kun valmistauduin lähtemään ensimmäistä kertaa Lappiin ja feromonien tiesin siellä toimivan tiettyihin lajeihin. Sillä reissulla ei paljoa feromonipyynnistä jäänyt jälkipolville kerrottavaa, mutta vuosi sitten sentään jotain pientä.

Sain nimittäin 2 diasemaa pyydyksiin. Toisessa rysässä oli tunnettu diasema-feromoni eli Autographa californica (AUCA) ja toisessa Helicoverpa armigera (HEAR). Lisäksi samalta paikalta tiedän saadun kaksi muutakin diasemaa, mutta käytetyistä feroista en tiedä. Jotenkin tuli sellainen olo, että hyvillä keleillä ja oikeaan aikaan diasema tulee vähän mille tahansa ferolle.

Kirjallisuudesta (Silvonen et al) muistan pari vinkkiä, jotka myös ovat tällä hetkellä käytössä eli:
Cucullia chamomilllae tulee ainakin Panolis flammean ferolle ja Cucullia gnaphalii A.gamman ferolle. Omakohtaiset tulokset selviävät lähiaikoina.

-Toni

Muistan lukeneeni, että monet kiitäjät tulevat hyvin EAIN ferolle, etenkin fuciformis. Lisäksi jotkin Cuculliat taisivat tulla Spodoptera frugiperda (SPFR) feromonille.