Haapavinokas?

Kuljin tänään Nuuksion kansallispuistossa ja Purolassa tuli vastaan massiivinen haavan maapuu jonka kyljessä kasvoi mielestäni haapavinokasta. Laji on kuitenkin EN -laji enkä ole sitä luonnollisestikaan koskaan aikaisemmin nähnyt. Joten saatan olla väärässäkin mutta en oikein keksi mitään vaihtoehtoista lajia tälle.

Purot olivat ns. täynnä upponupikkaa ja yhdeltä märältä niityltä löytyi talvinääpikkää. Haukkalammen tietä kävellessä huomasin tien vieressä todella massiivisen haavan joka pukkasi haavanarinäkääpää. Muuten oli aika hiljaista sienirintamalla.

1 Like

En itsekään ole koskaan kyseistä lajia löytänyt, mutta kuviin verraten on mielestäni oikein hyvä ehdokas. En kuitenkaan tunne näitä niin hyvin, että voisin mitään varmaa sanoa. Sisäsuojus ainakin perus koivu- ja osterivinokkaat sulkee pois.

P.S. Itekin oon upponupikkaa nähnyt tässä lähiaikoina runsaasti kolmessa paikassa.

Hei,

Jos otit näytteen, niin hyvä. Kuvankin perusteella käsittääkseni tämä laji pitäisi olla tunnistettavissa, eli viiruinen lakin pinta ja helttojen suojus vievät haapavinokkaaseen. Ei ole todellakaan yleinen Suomessa.

Kiitos Pyry,

näytteen otin kyllä varmuuden varalta. Itsekin kyllä tuumasin että ei tätä voi oikein sotkea mihinkään. Tämä kasvoi Purolan niityllä isolla haavan maapuulla ja on helposti bongattavissa, tosin taitaa olla kevätlaji? Samalla niityllä Metsähallitus on järkännyt kait vuosittain niittotalkoita kun kyseessä on vanha pihapiiri ja niityllä kasvaa mm. runsaasti hirvenkelloa.