Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Hatikasta Vihkoon

Vuodesta 2005 asti käytössä olleen Hatikka-havaintotietokannan sulkeminen lähestyy. Alkuperäisen aikataulun mukaan Hatikka oli tarkoitus sulkea jo vuodenvaihteessa 2017-18, mutta talvilintulaskennan siirto uuteen Vihko-havaintojärjestelmään viivästyi sen verran, että tämän talven laskentatiedot kerätään vielä Hatikan kautta. Parhaillaan on menossa talven viimeinen laskentakausi, joka päättyy maaliskuun alkupuolella.

Hatikan sulkemisen aikataulu on seuraava:

1.3.2018 alkaen Hatikan kautta voi selailla ja muokata ainoastaan omia havaintoeriä. Muiden käyttäjien havaintoja voi hakea uutta laji.fi-portaalia käyttäen.

1.4.2018 alkaen Hatikka siirtyy lukutilaan, jossa uusien havaintojen lisäys ja vanhojen muokkaus Hatikan kautta ei ole enää mahdollista. Omien havaintojen selailu Hatikan kautta onnistuu kuitenkin edelleen.

Samalla alkaa vanhaan ja uuteen Hatikkaan tallennettujen havaintoerien siirto Vihkoon. Tätä siirtoa varten Hatikka-käyttäjän on luotava itselleen käyttäjätili laji.fi-portaaliin ja liitettävä käyttämänsä Hatikka-tunnukset omaan tiliinsä seuraavasti:

  1. Rekisteröidy ja/tai kirjaudu sisään omaan käyttäjätiliisi osoitteessa laji.fi
  2. Laji.fi-portaaliin sisään kirjautuneena valitse oma nimesi oikeassa yläkulmassa
  3. Valitse “Profiili”
  4. valitse “Käyttäjätilini”
  5. Uusi kirjautuminen vaaditaan tässä vaiheessa
  6. Valitse “Liitä muu tunnus”
  7. Valitse “Liitä tunnus (Hatikka)”
  8. Anna Hatikassa käyttämäsi käyttäjätunnus ja salasana

Jos olet jo aikaisemmin Hatikassa linkittänyt vanhan ja uuden Hatikan käyttäjätunnukset keskenään, molemmat tunnukset linkittyvät laji.fi-tiliisi samanaikaisesti.

Tilien linkityksen jälkeen näet parin päivän kuluttua Hatikkaan tallentamasi havainnot omina havaintoinasi hakutoiminnoissa. Siinä vaiheessa kun havaintoeräsi on siirretty Hatikasta Vihkoon, voit selailla ja muokata niitä Vihkon työkaluilla. Havaintoerien siirrot pyritään saamaan valmiiksi toukokuun 2018 loppuun mennessä.

25.5.2018 Hatikka sulkeutuu lopullisesti. Tällöin astuu voimaan EU:n uusi tietosuoja-asetus, jonka henkilötietojen käsittelyä koskevia vaatimuksia Hatikka ei täytä.

1 tykkäys

Tuosta pääsi liittämään myös vanhan Hatikan ja Hyönteistietokannan tunnukset.

Vihkoon siirrytty, näyttäis ainakin 2006 joulukuusta tähän päivään olevan suurin piirtein oikein ainakin lintulaskentojen ja seurantojen suhteen, sen sijaan kaikki kirjaamani havainnot siitä taaksepäin 1980 asti ovat kateissa, hävisivät jo kertaalleen (ainakin osa) uuteen hatikkaan siirryttäessä, ei siellä talitiaista ihmeellisempää juuri ollut mutta se käytetty työmäärä vähän kismittää, vihot ym. ovat kyllä tallella, mutta ei ainakaan lähiaikoina ole näkyvissä sellaista että aloittaisin uudestaan.
T:Jyri

Tuo havaintojen “häviäminen” johtuu siitä, että vanhan ja uuden Hatikan käyttäjätunnuksiasi ei ole aikanaan linkitetty toisiinsa. Havainnot ovat siis kyllä tallessa tietokannassa, mutta ne eivät näy omina havaintoinasi tällä hetkellä.

Tämä ongelma saadaan korjattua siinä vaiheessa kun vanhan ja uuden Hatikan havainnot siirretään Vihkoon. Lähetän sinulle henkilökohtaisen viestin noista vanhan Hatikan käyttäjätileistä, jotta saamme tiedot yhdistettyä oikein.

1 tykkäys

Moi @TapaniL,

Minulla oli aikanaan tunnukset vanhaan Hatikkaan, en koskaan saanut niitä linkitettyä uuteen, enkä edes kirjauduttua sinne. Olisi mukava jos saisin omat havaintoni linkitettyä tähän uuteen Lajit.fi -järjestelmään. Onnistuuko moinen mitenkään?

Tietokannasta näkyy, että vanhan ja uuden Hatikan tunnuksesi on linkitetty LAJI.FI-portaalin käyttäjätunnukseesi 22.12.2017. Tämä tarkoittaa sitä, että näet vanhaan ja uuteen Hatikkaan tallentamasi havainnot omina havaintoinasi LAJI.FI-portaalin havaintohaussa.

Sitten kun vanhan ja uuden Hatikan havaintoeräsi on siirretty Vihkoon, pääset tarkastelemaan ja muokkaamaan niitä Vihkon kautta. Siirto pyritään saamaan valmiiksi kesään mennessä.

Kiitokset @TapaniL, nyt tuo näyttää toimivan! -En saanut sitä aluksi näköjään vain pelaamaan, mutta nyt on kaikki kuten pitääkin. Kiitokset!

Liitin Hatikan tunnukset Laji.fi-tiliini joskus viime viikolla, mutta Hatikan havaintoja ei vielä Vihkon puolella näy. Kauankohan tuo “pari päivää” on? Yritin liittää myös Hyönteisfoorumin ja Lintuvaaran tunnukset, mutta sain ilmoituksen, että ne on jo liitetty. Näitäkään havaintoja en Vihkossa näe, missähän ne ovat?

Hatikan havaintoeriä ei ole vielä siirretty Vihkoon, minkä vuoksi et niitä siellä näe. Sen sijaan näet Hatikkaan tallentamasi havainnot omina havaintoinasi LAJI.FI-portaalissa, kun menet Havainnot-valikosta hakemaan havaintoja.

1 tykkäys

Ahaa, kiitos tiedosta, tämä selvensi! Mutta Hyönteistietokannan havaintoja ei löydy. Eikö niitä ole saatu liitettyä? Ja lintuseuranta-aineistosta löytyvät ruokintapaikkaseurannan tiedot, mutta ei vakiolinjalaskentoja eikä rengastusaineistoja, mikä logiikka tässä on? Entä viimeisimmän lintuatlaksen tiedot, voiko tai onko niitä tarkoitus liittää?

Tutkin suoraan Lajitietokeskuksen tietovarastosta, miten eri järjestelmiin tallennetut havaintosi on kytketty käyttäjätiliisi. Jos valitset LAJI.FI-portaalin havaintohaussa hakuehdoista kohdan “Omat havainnot” ja rastitat sieltä valinnan “Muokkausoikeus”, näet ne havainnot, joissa sinut on merkitty omistajaksi. Tietokannan kirjanpidon mukaan tällaisia havaintojasi eri järjestelmistä on seuraavasti:

Vanha Hatikka 630
Uusi Hatikka 137
Hyönteistietokanta 56
Vihko 89
Rengastustietokanta 1
Ruokintapaikkaseuranta 2325

Jos poistat rastin kohdasta “Muokkausoikeus” ja asetat rastin kohtaan “Havainnoitsijana”, näet havainnot, joissa käyttäjätilisi on merkitty havainnoijaksi. Tällaisia havaintoja on tietokannan mukaan seuraavasti:

Uusi Hatikka 137
Vihko 85
Rengastustietokanta 1
Ruokintapaikkaseuranta 2325

Hyönteistietokannassa ei ole käyttäjätilejä kytketty havainnoijiin, siksi se puuttuu tästä jälkimmäisestä tilastosta kokonaan. Vanhan Hatikan käyttäjätilit on kyllä kytketty havaintoihin, mutta niitä ei näköjään ole Lajitietokeskuksen tietovarastossa tällä hetkellä tulkittu oikein. Tämä ongelma saadaan korjattua siinä vaiheessa kun Hatikan datat kopioidaan Vihkoon.

Tällä hetkellä paras tapa tutkia omia havaintojaan LAJI.FI-portaalissa on siis rastittaa kaikki “Omat havainnot” -ryhmän vaihtoehdot.

Vakiolinjalaskentojen dataa ei ole vielä viety Lajitietokeskuksen tietokantaan, siksi se ei näy LAJI.FI-portaalin kautta. Viimeisimmän lintuatlaksen (2006-2010) data kerättiin vanhan Hatikan kautta. Ne tiedot ovat yksittäishavaintoina tietokannassa, mutta eivät vielä haettavissa lintuatlasaineistona.

1 tykkäys

Ok, kiitos taas! Odotellaanpa datan kasaantumista. Vaan vielä yksi kysymys: onko Kasviatlaksen havaintoja tarkoitus “tilittää” henkilökohtaisiin havaintoihin?

Hei,
minulla aineistojen yhdistäminen sujui ongelmitta, tililläni näkyvät rengastukset ja muut lintuvaaran aineistot poislukien lintuatlashavainnot ja vakiolinjat, sekä muut hatikan ja hyönteistietokannan havainnot.

Kysyisin,

  1. tulevatko hyönteistietokantaan tallennetut kuvat perässä joskus myöhemmin
  2. voiko tulevaisuudessa näitä yhdistettyjä aineistoja muokata (tai voiko jo, en ainakaan osannut) ja niihin liittää kuvia?

Kasviatlaksen havainnot on tallennettu Kastikka-kasvistotietokantaan, missä ei ole henkilökohtaisia käyttäjätilejä. Siksi kasviatlaksen ja ylipäätään kaikkien Kastikkaan tallennettujen havaintojen yhdistäminen LAJI.FI-käyttäjätileihin olisi tehtävä havainnojien/kerääjien nimen perusteella. Ei aivan mahdoton tehtävä, mutta vaatii paljon käsityötä.

Kunhan poistumassa olevien havaintojärjestelmien datat on ensin kunnialla saatu siirrettyä Vihkoon, sen jälkeen voimme pohtia näitä asioita lisää. Ihannetilanne tietysti olisi se, että havainnoija näkisi kaikki omat havaintonsa yhdestä paikasta riippumatta siitä, minne ne alunperin on tallennettu.

1 tykkäys

Hyönteistietokannan havainnot tullaan siirtämään Vihkoon, tarkka aikataulu selviää lähiaikoina. Tämän jälkeen niitä pääsee Vihkon kautta muokkaamaan ja esim. liittää kuvia samoin kuin Hatikan havaintojakin siirron jälkeen.

Tarkoitatko kuvapankkiin tallennettuja kuvia? (Jotka ehkä on havaintoID:llä kytketty Hyönteistietokannan havaintoon?)

Kuvapankin kuvat on tarkoitus siirtää laji.fi:n havainnoiksi, siltä osin kuin tekijänoikeudet sallivat. Aikataulu on auki edelleen tämän osalta.

2 tykkäystä

Ok, kiitos. Juu, tarkoitin juuri noita hyönteistietokannan/kuvapankin kuvia, muistelen että ne olisi tallennettu samalla lomakkeella kuin itse havaintokin, joten en hahmottanut niiden olevan erillisiä yksiköitään.

Mutta hyvä tietää, että ovat jollain aikataululla tulossa lajiin! :slight_smile:

Onko Laji.fi:n yhteyteen tulossa mitään Kuvapankin kaltaista virtuaalista vertailukokoelmaa eli sitä, että voisi yhdessä näkymässä nähdä esimerkkikuvat kaikista suvun lajeista tai jopa heimon lajeista? Se kun on ollut kymmenille ellei sadoille harrastajille korvaamaton apu määrityksissä ja opettelussa, kuten myös itselleni. Kaikilla kun ei ole mahdollisuutta käydä tarpeen vaatiessa perehtymässä eläinmuseioiden tutkimuskokoelmiin ja monissa ryhmissä kirjallisuus on vähäistä, ei-suomenkielistä ja/tai pirstaloitunutta (esim. mikroperhoset).

Kuvien havainnoista mainittakoon, että osassa kuvista on kuva yhdistetty hyönteistietokannan havaintoon erillisellä tietueella, joka linkittyy havID-tunnisteeseen. Tällöin se näkyy linkkinä kuvan yhteydessä. Tietokannasta ei kuitenkaan vastaavasti ole linkitystä kuvaan.

Jos tietyn suvun tai heimon lajeista haluaa esittää esimerkkikuvat yhdellä sivulla, niin hyvään lopputulokseen pääseminen edellyttää jonkin verran käsityötä. Jos tiettyä lajia edustava kuva haetaan automaattisesti, niin lopputulos ei aina ole paras mahdollinen. Esim. Perhosvikissä editointioikeudet omaava käyttäjä voi valita esitettävät kuvat manuaalisesti. Kuvapankissa tähän on pyritty sillä, että lajikuvat järjestetään siten, että edustavin kuva saadaan ohjelmallisesti ensimmäisenä.

Luulisin, että Laji.fi-apin avulla saataisiin aikaan samankaltainen ratkaisu, millainen Kuvapankissa on käytössä. Se kuitenkin tarkoittaisi kokonaan erillistä ohjelmaa, johon sivuilla esitettävät kuvat voitaisiin määritellä.

1 tykkäys

Laji.fi:n lajikortille esim. suku- tai heimotasolle voidaan ottaa valittuja kuvia jo.
Tällainen esimerkki löytyi pikaisesti etsimällä: https://laji.fi/taxon/MX.60773

Pidemmälle menevää vertailupalvelua ei tietääkseni ole suunnitteilla tällä hetkellä.
Muuten nyt on pikkukuvat generoitu lajikorteille, eli toimivat nopeammin.

Marko

1 tykkäys

Loistavaa! Nyt vain tarvittaisiin muutamille luottohenkilöille oikeudet tehdä noita valintoja lajikuviksi, jotta taakka ei olisi niin suuri yksittäisillä tekijöillä. :slight_smile: Ja ehkä käyttökelpoisuuden parantamiseksi kuvakoko voisi olla himpun verran suurempi…?