Hauska uusi sieni, Laetisaria fuciformis

Tällainen kaunis pinkki hässäkkä tullut pari kertaa vastaan. Tässä on jotain samaa kuin äkämäpistiäisten takuissa ruusuilla, mutta ovat paljon pienempiä, kauniin pinkkejä ja ovat heinillä. On tullut vastaan Savossa ja Helsingissä, ja kummallakin kertaa varmaankin aivan sattumalta hautausmaalla. Kummallakin kertaa näitä on ollut siinä heinillä runsaasti eli kymmeniä muutaman neliömetrin alalla.

Olen yrittänyt etsiä näille nimeä niin hyönteispuolelta kuin sienistä, mutta nyt vasta hoksasin tämän Ruotsin artfaktasta ja sain sille nimen - Laetisaria fuciformis. Englanniksi tämä tunnetaan nimellä Red thread disease ja ruotsiksi nimellä rödtråd. Kuuluu kantasieniin.

Laji.fissä tämä on statuksella “ei Suomessa” joten olisko nämä nyt sitten ensimmäiset raportoidut havainnot Suomesta. Kun on minulle tullut jo pari kertaa vastaan niin lienee kuitenkin yleinen, tai ei varmaan ainakaan kovin harvinainen laji Suomessa. Ruotsin artfaktassa on kymmenkunta havaintoa, kaikki Ruotsin eteläosista. Joten saattaapi myös olla että tämä on vasta leviämässä Suomeen ilmastonmuutoksen myötä?

Tällä on kaksi elämänvaihetta, stromata ja mycelium. Keskimmäisessä kuvassa näkyvät kummatkin vaiheet. Ohuet neulamaiset “tuntosarvet” ovat stromataa ja pinkit karvapallukat myceliumia - en tiedä miten tämä pitäisi ilmaista suomeksi.

2 Likes

Hei

Hienot kuvat lajista!
Tämä laji on tosiaan listoillamme, mutta sitä ei ole vielä laitettu suomalaiseksi. Se, että onko ensimmäisiä havaintoja on vaikea sanoa, kun esim. lt.museomateriaalista ei ole otettu selvää (laji.fi:ssä toki siis vain osa talletetusta materiaalista joka digitoitu), mutta laitan asian eteenpäin.
Suomalaisuus-status saadaan kyllä nopeasti.

yt. Tea

1 Like

Hei

Näkyy huomenna suomalaisena. Olisiko mahdollista saada tästä näyte jonnekin lt.museoon esim. Hkiin ellei jo ole?

yt. Tea

1 Like