Havainto Isoapollo?

Moi
Kannassa on havainto Isoapollosta tältä kesältä?
Heräsi uteliaisuus onko tämä todella varma havainto, Saimaalla tänä kesänä ilmoitettu, huh?

-jari

Lähes varmasti väärä määritys. Eiköhän oikea ole orapihlajaperhonen.

Moi
Olisihan se hienoa ollut jos isoapollo saimaalle palaisi. Ajattelin josko sittenkin olisi siirrot onnistuneet. Miksikö näitä siirtoja ei enää jatketa ?
Onko muuten Karjalan isopollosta tietoa, onko sitä enää Laatokalla?
-jari

Havainto on salattu, joten mahdoton arvioida, kun ei tiedä edes lentoaikaa.

Viime kesänä säät oli apollon lentoaikaan sellaiset, että lähialueloikkaus on aivan realistinen mahdollisuus. Tarkkaa vuotta en muista, mutta n. 20 vuotta sitten samana päivänä ilmoitettiin eri puolilta itäistä Järvi-Suomea 3 eri näköhavaintoa lajista. Yksi ilmoittaja oli aktiiviharrastaja, yksi “lopettanut” harrastaja ja yksi täysin maallikko. Ks. päivänä oli lämmin itävirtaus, joka toi myös muita päivälajeja sekä yölajeja kaakkoiseen Suomeen. Pidän aika selvänä, että nuo havikset on oikeita ja että apollo tuolloin vaelsi Venäjän puolelta (esim. Laatokalta) tuolle alueelle.

Apollosta on vuosien varrelta lisäksi joitakin varsin uskottavia havaintoja itäiseltä Suomenlahdelta (saarilta ja rannikolta). Näiden oletan liittyvät taas Suursaareen ja siellä todennäköisesti edelleen esiintyvään populaatioon (esiintyminen siellä varmennettu viimeksi 2000-luvun alkuvuosina).

Se on sitten aivan toinen asia, löytyykö apollolle enää riittäviä elinympäristöjä Saimaalta. Pääosin ei millään, mutta Rantasalmella Metsähallitus on kunnostanut maksaruohoympäristöjä kansallispuiston saarissa, joten tuolta osin pieni mahdollisuus on ehkä syytä jättää…