Havaintorajaus Selaa Havaintoja näkymässä perustuen havaintoaikaan

Jos havainnolle on annettu alku- ja loppuaika niin että ne ovat eri päivinä, sanotaan vaikka alkuaika 01.12.2022 ja loppuaika 03.12.2022. Tein tuolle havainnolla hakuja Selaa havaintoja näkymässä.

  1. Annetaan alkuajaksi 02.12.2022 ilman loppuaikaa, havaintoa ei näytetä.
  2. Annetaan alkuajaksi 01.12.2022 ja loppuajaksi 02.12.2022, havaintoa ei näytetä.
  3. Annetaan alkuajaksi 01.12.2022 ja loppuajaksi 03.12.2022, havainto näytetään.

Aikarajaus toimii logiikalla jossa koko havaintojakson on mahduttava aikarajaukseen. Voinko tehdä haun “on havaittu 2.12.22” joka näyttäisi havaintoni jonka havaintoaika alkaa ennen ja loppuu jälkeen annetun rajauksen?

Sama ongelma koskee “Alkaen x päivää sitten” hakua, sillä hakuehdo kohdistuu vain alkuaikaan.

Tällaista hakua ei voi tehdä.

Laji.fi:n havaintotiedossa ei erotella sitä, onko laji havaittu joskus ilmoitetulla aikavälillä vai koko ilmoitetulla aikavälillä - useimmissa datalähteissä tätä tietoa ei ole olemassa tai se on ensimmäistä laatua.

Mikko / Lajitietokeskus

Ymmärrän että on oikein jättää havainto näyttämättä jos haun aikajakso jää kokonaan havainnon alkuajan ja loppuajan väliin. Mutta eikö silti voitaisi olettaa että jos havainnolle on annettu erilliset alku- ja loppupäivät laji olisi havaittu noista molempina? Tällä hetkellä haku ei näytä havaintoa joiden loppupäivä jää haun aikajakson sisään.

Miksi havainnolle voidaan antaa loppuaika?

Miksi havainnolle voidaan antaa loppuaika?

Erilaisia syitä:

  • Havainto on arkaluontoinen, jonka takia tarkkaa ajankohtaa ei voida julkistaa (sen avulla voisi vertailla havaitoja ja päätellä tarkan havaintopaikan)
  • Alkuperäiseen havaintolähteeseen ei ole kirjattu tarkkaa ajankohtaa
  • Tarkkaa ajankohtaa ei ole tiedossa - esim. vanhoista museonäytteistä tiedetään monesti esim. vain keruuvuosi
  • Havainnoija ei halua kertoa tarkkaa ajankohtaa yksityisyyssyistä
  • Havainnoija ei viitsi kirjata tarkkaa ajankohtaa

Mikko / Lajitietokeskus

Lisäksi:
Hyönteisansa joka ollut viikon paikallaan, jne

Kiitos selvennyksistä EskoP ja mikko.
Minun tapani käyttää loppuaikaa on ollut esimerkiksi sellainen että piharuokinnallani käy pukutuntomerkeistä suurella todennäköisyydella yksilöitävä mustarastas. Kun näen rastaan uudestaan, muokkaan aiempaa havaintokirjausta loppuajan osalta. Mutta nyt näen ettei loppuaika ole tarkoitettu sellaiseen vaan minun pitää siirtyä syöttämään uusi havainto joka päivälle.

Mikolle: mielestäni käytäntösi on oikein hyvä ja itse suosittelen mieluummin siihen kuin yksittäiskirjauksiin, jotta ulkopuolitsen tarvitsee tehdä mahdollisimman vähän tulkintoja sinun havaintojen mahdollisista päällekkäisyyksistä. Niin minäkin sitä käyttäisin lintujen osalta. Hyönteisten osalta taas käytän sitä juurikin Eskon mainitsemiin pyydysjaksoihin. :slight_smile:

Tällaiseen tilanteeseen lisävinkki: havainnoille voi antaa avainsanoja, ja havaintoja voi sitten hakea niiden avulla. Tunnistetulle lintuyksilölle voi antaa vaikka avainsanaksi Maija, joka erottaa sen muista mustarastaista.

Ja jos jokaisen havainnon Maijasta kirjaa erikseen, voi tehdä vaikka kaavion, jossa näkee milloin Maija on ollut paikalla ja milloin ei.

Avainsanakentän saa näkyviin havaintorivin ratasikonin takana olevasta valikosta:

image

Vihkoa voi käyttää monella tavalla :slight_smile:

Mikko / Lajitietokeskus

Uuteen järjestelmään siirtyminen jostain vanhasta tekee sen että olettaa, tahtomattaan, uuden toimivan kuten vanhan tai ainakin tuo mukanaa tapoja joiden tahtoisi toimivan uudessakin samoin. Meillä molemmilla tuo loppuajan muuttaminen lienee peruja tiirasta. Saatan jatkaa vihkossa samaa tapaa, vaikka aiempien viestin perusteella selvisikin että loppuaika on laji.fi:n havainnoissa enemmän metadataa. Esimerkiksi pihani mustarastas ei ole haun perusteella havaittu joulukuussa vaikka olen sen lähes jokaisena joulukuun päivänä havainnnut ja myös tottumallani tavalla syöttänyt =)

Mutta loppujen lopuksi juurikin vihkoon tutustumistarkoituksessa ja oppiakseni piharuokintani havaintoja syötän. Vihkoon pitää tutustua hieman eri lajiryhmien kautta, en ole sieniatlas-lomakkeella koskaan loppuaikaa edes miettinyt täyttäväni.

Nyt kun sanoit, niin tämä on kyllä harvinaisen totta ja järjestelmän “haaste”, joka on syytä tiedostaa. Ehkä tämäkin on esimerkki, jossa toivomani koontihavainto-ominaisuus voisi olla tarpeellinen?