Heinänhärmät

Suomesta on ilmoitettu vain Blumeria graminis (heinänhärmä). Ilmeisesti on muitakin lajeja, kuten [Blumeria graminicola. Olen kuvannut muutaman härmän “pihanurmikolta”. Kaiketi ne eivät ole B. graminista. Onko joku näitä skooppaillut?

Vasta viimeaikaiset sekvensoinnit ovat osoittaneet, että heinäkasveilla on useampia Blumeria-lajeja. Morfologisesti ne ovat vaikeasti toisistaan erotettavissa, enkä tiedä, että kukaan olisi niitä Suomessa yrittänyt sen tarkemmin katsoa. Itsekään en ole niihin sen kummemmin perehtynyt, koska määrittämisessä tai edes sen yrittämisessä pitää tunnistaa varmuudella isäntätaksoni. Useinhan näihin tulee kiinnitettyä huomiota vasta sitten, kun heinässä on vain kukinnon jämät jäljellä, niittokone on ajanut tien varret sileiksi, jolloin muutoin kasvillisuuden peitossa ollut härmä näkyy paremmin mutta heinän kukinnoista ei enää ole mitään jäljellä, tai sitten jossain ajetuilla nurmikoilla, joissa ei kukinnoista ole tietoakaan.

Kiinnostuneille suvun Blumeria vuonna 2021 julkaistu revisio on luettavissa/ladattavissa täältä.

Kun näistä nyt tuli keskusteluun avaus, niin ehkä pitää kesällä/syksyllä yrittää määrittää jotakin, kun vain sopiva uhri sattuu kohdalle.

Siihen kyllä olen kiinnittänyt huomiota, että osa Blumerioista pysyy valkeina koko kasvukauden, kun taas osa muuttaa selvästi väriään ruskeammaksi. Joten varmasti Suomesta löytyy useampia Blumeria-lajeja.

1 tykkäys