Heinänhärmät

Suomesta on ilmoitettu vain Blumeria graminis (heinänhärmä). Ilmeisesti on muitakin lajeja, kuten [Blumeria graminicola. Olen kuvannut muutaman härmän “pihanurmikolta”. Kaiketi ne eivät ole B. graminista. Onko joku näitä skooppaillut?

Vasta viimeaikaiset sekvensoinnit ovat osoittaneet, että heinäkasveilla on useampia Blumeria-lajeja. Morfologisesti ne ovat vaikeasti toisistaan erotettavissa, enkä tiedä, että kukaan olisi niitä Suomessa yrittänyt sen tarkemmin katsoa. Itsekään en ole niihin sen kummemmin perehtynyt, koska määrittämisessä tai edes sen yrittämisessä pitää tunnistaa varmuudella isäntätaksoni. Useinhan näihin tulee kiinnitettyä huomiota vasta sitten, kun heinässä on vain kukinnon jämät jäljellä, niittokone on ajanut tien varret sileiksi, jolloin muutoin kasvillisuuden peitossa ollut härmä näkyy paremmin mutta heinän kukinnoista ei enää ole mitään jäljellä, tai sitten jossain ajetuilla nurmikoilla, joissa ei kukinnoista ole tietoakaan.

Kiinnostuneille suvun Blumeria vuonna 2021 julkaistu revisio on luettavissa/ladattavissa täältä.

Kun näistä nyt tuli keskusteluun avaus, niin ehkä pitää kesällä/syksyllä yrittää määrittää jotakin, kun vain sopiva uhri sattuu kohdalle.

Siihen kyllä olen kiinnittänyt huomiota, että osa Blumerioista pysyy valkeina koko kasvukauden, kun taas osa muuttaa selvästi väriään ruskeammaksi. Joten varmasti Suomesta löytyy useampia Blumeria-lajeja.

1 Like

Nyt tuli skoopattua kaksi härmää heiniltä. Laitan tähän uudelleen tuon linkin revisiosta, koska sen lukeminen on ehdoton edellytys näiden määrittämiselle.

Isäntätaksonin tunnistaminen on ehdoton edellytys näiden määrittämiselle, mutta pelkästään isäntätaksonin tunnistamalla ei pääse täyteen varmuuteen härmälajista, vaan sen joutuu erikseen skooppaamaan.

Moneen kertaan tavasin tuota revisiota ja etenkin kuvia sekä kuvatekstejä, kuten myös lopussa olevaa määrityskaavaa. Oman, vasta kaksi mikroskopoitua näytettä käsittävän kokemukseni perusteella en kuitenkaan sanoisi näitä mahdottomiksi määrittää. Jo maastossa kannattaa heti kiinnittää huomiota sekä lehden ylä- että alapinnalla olevien kasvustojen väriin. Heikot värierot eivät välttämättä enää näy kotona keinovalossa luonnollisina.

Skooppikuvia ei valitettavasti ole, joten mennään makroilla. Värihavainnot ovat omiani, revisiossa värimuutoksista on tarkempia havaintoja.

Blumeria dactylidis, isäntänä koiranheinä (Dactylis glomerata), väri nuorena valkoinen mutta muuttuu melko pian molemmin puolin lehteä kellanruskeaksi. Ylemmässä kuvassa lehden yläpinnan kasvustoa, alemmassa lehden alapinnan kasvustoa:

Blumeria graminicola, isäntänä nurminata (Festuca pratensis, Laji.fi:ssä näköjään nyt nimellä Lolium pratense, nurmiraiheinä), väri pysyvästi maidonvalkoinen lehden molemmin puolin. Ylemmässä kuvassa lehden yläpinnan kasvustoa, alemmassa lehden alapinnan kasvustoa:

Kun kesä etenee, niin katsotaan, josko löytyisi se aito heinänhärmäkin, Blumeria graminis.

2 Likes

Tällainen tuli vastaan pienen virtaavan ojan lähellä. Pystyykö isäntälajin määrittämään? Härmä jäänee kuvasta sukutasolle.

Helsinki 28.6.2024

Taas on skoopissa määritetty yksi laji, Blumeria dactylidis, joka kasvoi eteläntuoksusimakkeella (Anthoxanthum odoratum). Yllä linkitetyn revision määrityskaava johti suoraan tähän lajiin ja myös skooppinäkymä matsasi täysin kuvaukseen.

Lehden yläpinnalla härmässä on näkyvissä selvä värimuutos okraan päin, alapinnalla ei.

1 Like