Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Yllätys lahopuulta, Willkommlangea reticulata, Suomelle uusi suku

Willkommlangea_reticulata1017

Hyvin lahon sammaleisen puun pinnalla oli vaaleaa homeista verkostoa. Tarkemmin tutkiessani, löysin jonkin verran ruskeaa limasieniverkostoakin. Vaikka olikin oudon väristä, niin kun en ole vielä löytänyt Hemitrichia serpulaa, otin parhaan palan mukaani, koska arvekin kapillition hyvässä lykyssä säästyneen. No, olihan se säästynytkin, muttei ollut nuoramaista vaan keltaista verkostoa, jossa oli kolmiomaisia laajentumia. Itiöt oli syöty, mutta onnistuin löytämään muutaman, joista voin päätellä niiden jäävän alle 10 mikrometrisiksi. Jotenkin mikroskopiasta tuli Physarales vaikutelma ja eikös vaan Les Myxomycetes-kirjasta löytynyt ominaisuuksiin sopiva ja hyvin tervetullut lajikin: Willkommlangea reticulata!

Vaikka home ehtikin ennen minua, uskoisin silti päässeeni varmaan määritykseen ja löytäneeni Suomelle uuden lajin ja pitkästä aikaa sukukin on Suomelle uusi. Toivottavasti löydän vielä joskus näitä ennen homeita :wink: Ainakin tiedän alueen, jota tulen vastaisuudessa tarkkailemaan useammin kuin tähän mennessä…

1 tykkäys

Willkommlangea_reticulataM
Laitan tähän vielä kuvan mikroskopiasta,. Tuo keltainen kapillitio lienee sen verran omalaatuista, että sitä ei muilla lajeilla ole.