Hevoskimalainen[Bombus veteranus]

Pitkästä aikaa törmäsi kyseiseen isoon ja matalasti pörisevään lajiin.


Tämä on sen verran kulahtanut yksilö, etten ole ihan varma määrityksestä, mutta äänestäisin kuitenkin kaakonkimalaista (Bombus schrencki). Hevoskimalaisella pitäisi olla selvempi mustakarvainen vyöhyke keskiselässä ja sen vaalea raidoitus ei yleensä harvene takapäätä kohti kuten tällä.

Ei passaa minusta kaakonkimalaiseen koska tuo oli kooltaan niin iso ja eikös tuo lisäksi vielä ole koiras mikä lisäksi puoltaa myös sitä ettei voi olla kaakonkimalainen koska on niin suuri.

Hevoskimalainen ei ole erityisen iso vaan täysin normaalikokoinen, samoin kuin kaakonkimalainen. Itseasiassa hevoskimalaisen vanha tieteellinen nimi, equestris, josta suomenkielinen nimi on virheellisesti johdettu, viittaa nimenomaan keskikokoisuuteen.

1 tykkäys

Mitä itse olen hevoskimalaisia nähnyt ja nyttemmin myös kaakonkimalaisia on kokoero työläisten välillä lajeissa huomattava. Harmittavasti niitä ei ole samoissa paikoissa.

Työläisten koko vaihtelee sukupolven mukaan, joten riippuu missä vaiheessa kesää olet tottunut kumpaakin lajia näkemään. Kimalaiskirja antaa luvuiksi: kaakonkimalaistyöläinen 9-15 mm ja hevoskimalainen 6-14 mm.

Mutta vielä tuosta kuvien lajista niin en ole tosiaan aivan varma kaakonkimalaisestakaan. Keskiruumiin takaosa vaikuttaa liian tummalta, mutta en tiedä johtuuko kuluneisuudesta vai mistä.

1 tykkäys