Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Hytykkä puolukan lehdellä [tod.näk. Sirotrema sp.]

Eilen löysin kuolleelta puolukan lehdeltä millin luokkaa olevia hytyköitä kasvamassa Lophodermium-lajin seurassa (oletettavasti sillä loisii).

Koitin Tremella-suvusta etsiä sopivaa lajia, mutta en löytänyt sellaista. Sitten löysin Sirotrema-suvun. Sen kolme lajia (S. parvula, pusilla & transluscens) loisivat saman tyylisillä, ainakin Lophodermium-suvun lajeilla. GBIF:n gallerian kaikki näytteet ovat kuitenkin männynneulasilta ja en löytänyt mainintaa muista kasvualustoista. Noista tosin ei juurikaan tietoa löydy ja esim. lajikuvauksia en löytänyt. Vuodelta -86 näkyy olevan juttu, jossa pari lajia on kuvattu tieteelle, mutta se ei näytä olevan vapaasti saatavilla.

Itiöt tällä ovat 4.6-6.1 × 2.5-3.3 mikrometriä mitoiltaan. Itiökannat ovat ainakin osittain 4-sterigmaisia ja sinkilöitä näkyi runsaasti.

En tiedä onko tällaiselle tapaukselle paljoa toivoa lajia saada, mutta aattelin tänne kuitenkin laittaa kun on omaan vinkkeliin aika mielenkiintoinen.

Tässä juttu: Sci-Hub | Sirotrema: a new genus in the Tremellaceae. Canadian Journal of Botany, 64(3), 668–676 | 10.1139/b86-085

Luomuksessa Spirin on tutkinut hyytelöitä, ehkä hän voisi olla kiinnostunut.

Eurooppalaisista hyytelöistä löytyy paljon tietoa tästä, jos flaami sujuu:
KVMV - Koninklijke Vlaamse Mycologische Vereniging v.z.w.

1 tykkäys

Kiitos linkeistä!

Olinkin vähän hätäisesti sitä galleriaa katsonut – S. pusilla kasvaakin jonkin vaahteralajin ruodeilla Hypoderma-lajilla. Itiömitat sopisivat sille parhaiten, mutta mahtoivatko olla kypsiä…

S. transluscens on ainoa josta löytyi GBIF:stä Euroopasta havaintoja. S. parvulan sulkisin itiöiden muodon perusteella pois.

Tällä muuten oli myös “blasto-basidiosporeja”, eli toisenlaisia sauvamaisia itiöitä (pari näkyy vikassa kuvassa oikealla ylhäällä), joka suvulle sopii.

Olen nyt aika varma, että kyseessä on joku Sirotrema. Saa nähdä tuleeko Spiriniltä vastausta…