Kuusen maapuun oksilla enimmäkseen aika tummalakkisia pikkuisia vinokkaita, muutama vaaleampikin oli joukossa. Skoopasin ja oli runsaasti metuloideja luokkaa 70 x 10 mikronia. Metuloidien seinämät näyttivät paksuilta. Itiöitä oli vain yksittäisiä siellä täällä ja muodoltaan + kooltaan vaihtelevia. Suurimmat olivat luokkaa 9 x 4.5. 4-sterigmainen, clampsejä runsaasti.
olen löytänyt harmohytyvinokasta katajalta. Jos se kasvaa katajalla, niin miksei hyväksyisi kuustakin. Sillä on tuollaiset tonttulakkikystidit ja itiökokokin sopii. Hohenbueheliat kuuluvat niihin harvoihin isompiin (yli 1 cm) kantasieniin, joita jaksan joskus skoopatakin.
näistä pikkusista hytyvinokkaista on vaikea saada selvää kun tonttuja on kait kaikilla ja itiökoot ei välttämäti mene kirjan mukaan nekään. Tuo tuumaamani Hohenbuehelia atrocoerulea on sekin ilmeisesti ryhmälaji eikä siitä välistä erotetun H. grisean esiintymisestä Suomessa ole oikein tietoa (minulla). Lisäksi mahdollisuutena kummittelee havuilla kasvavissa H. mustialensis. Harmohytyvinokasta kyllä tuumailin mutta perusversiolla ainakin pitäisi kait olla tummaa helttaa ainakin vanhempana kun näillä oli kaikilla puhtaan valkoista, vaikka itiöemiä oli kyllä useampi kymmenen näytillä.
Pitäisi tutkia jotain tuoretta selvitystä suvusta mutta onkohan sellaista olemassa?
Kiitos Visa, sinulta tuntuu löytyvän hyviä lähteitä.
Luin jutun ja kävin kaavan pariin kertaan läpi. Menee aika suoraan seiskaan ja sitten ehdottamaani lajiin runkohytyvinokas, Hohenbuehelia atrocoerulea (coll.). Kaavassa lajille on laitettu vähän pienemmät itiöt, mutta alaviitteessä kerrotaan että löytyy myös “H. atrocaerulea (e.g., Christiansen 1959, with basidio-spores 8–10 × 4 –5 µm from 4-spored basidia)”. Tosin tämä tyyppi taitaa olla just kandi yhteen jutussa mainituista uusista lajeista.
Harmohytyvinokas menee kaavassa väärään suuntaan just helttojen tummuuden kohdalla. Sieltä löytyy sitten havuilta se H. mustialensiksen haamukin. Jos Marjalla on vielä näyte tuosta niin kaavasta voisi saada H. mustialensiksen erilleen harmohytyvinokkaasta, elikkä itiökoosta.
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528).
Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen
keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life
on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä
ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä
tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.