Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Jokin Xylotrechus? [Xylotrechus rusticus]

Olisiko tämä melko kookas jäärä haapajäärä (Xylotrechus rusticus)? Vihti 23.07.2017

1 tykkäys

Näyttäis äkkiseltään harvinaisemmalta lajilta pantherinus! Vertaapa sitä vielä

1 tykkäys

Kiitokset Juha kommenteistasi! Katselin netistä “suurennuslasin” läpi sekä haapa- että raitajäärän kuvia, ja tuo taitaa todellakin olla raitajäärä (Xylotrechus pantherinus). Sehän olikin sitten sangen positiivinen löytö! Luonnollisesti myös uusi jäärä jäärälistalleni.

1 tykkäys

En oo ehtinyt tsekata kirjoista mitkä oli lajien viralliset tuntomerkit, mutta edelleen minustakin näyttää kovasti enemmän pantterilta.

Kirjatietous sanoo raitajäärästä (X.pantherinus) mm. seuraavaa. Muistuttaa kovasti haapajäärää (X.rusticus), mutta on keskimäärin isompi ja peitinsiipien kuviot ovat kellertäviä haapajäärän valkoisen harmaan sijasta. Varmoja tuntomerkkejä ovat etuselän pyöristyneet sivut (haapajäärällä sivujen takaosassa on selvä kulma), sekä se, että peitinsiipien pohjaväri on kuvioiden kohdalla vaalea, kun taas haapajäärällä kuviot muodostuvat ainoastaan vaaleammasta karvoituksesta.
Eka kuvassa etuselän takaosassa on näkyvissä selvä kulma, joten taitaa sittenkin olla haapajäärä.

Juhani

2 tykkäystä

Kiitokset Juhani noista tuntomerkkien tarkennuksista! Kyllä kai se uskottava, että kyseessä sittenkin oli haapajäärä (Xylotrechus rusticus). Palaan lähtöruutuun ja kirjaan sen otsikkoon.

Jees, kirjatieto voittaa huterat muistikuvat.