Kääpä koivulla [ Silokääpä, Gloeoporus pannocinctus ]


Tämän löysin eilen Liesjärven kansallispuistosta. Kostea, suopohjainen maasto. Sammalikossa makaava koivu, sen kuorettomalla osalla tämä kasvoi. Tuoreena heikosti vihertävä, kuivana likaisen vihertävän harmaa. Tuoreena miellyttävä tuoksu joka kuivumisvaiheessa muuttui epämiellyttäväksi. Kuivana hajuton. Pillejä 4/mm.Pohjamalto puhtaan valkoinen, pillit leikkauspinnalla vihertäviä. Kuivuessa käpertyi pilleihin päin. Paksuus 5-6 mm. Lähinnä tulee mieleen löytöni silokäävistä mutta sillä on pienemmät pillit, eikä se kutistu kuivuessa.

Silokääpää minäkin heti ajattelin, mutta tuo pillikoko nyt ei oikein sovi. Muuta järkevää ehdotusta ei tule edes mieleen. Skoopissa selviäisi.

Unohdin alkuviestissä mainita, että tuoreena pillikerros oli huurteinen ikäänkuin sokeroitu. Kääpäkirjassa on muutaman käävän kohdalla maininta tästä huurteisuudesta, sokeroidusta, esim. karstakäävän kohdalla. Laitan Matille näytteen, mutta katselen vielä jos löytyisi muita näytteitä samaan kirjeeseen.

Matin ehdottama silokääpä on varmaan se paras vaihtoehto. Minulle tuli kuitenkin myös toinen laji ensimmäiseksi mieleen eli katkokääpä (Antrodia xantha). Sitähän esiintyy silloin tällöin myös lehtipuulla. Silokääpiä olen nähnyt vain muutamia kertoja luonnossa. Katkokääpiä useammin syksyisin. Joskus se on väriltään kellanvihreä, kuten Karin kuvassa. Silokäävälle tyypillistä vaaleampaa ulkoreunaa ei ole selkeästi näkyvissä. Viestissä mainiot lisähavainnot!

Metsässä minullekin tuli ensin mieleen katkokääpä. Kuivanäyte ei vaan mitenkään sovi sille lajille. Minulla on vanha keräys silokäävästä. Sen murtopinta on aivan samanlainen kuin kuvassa. Pillien koko/ muoto ei täsmää sekä tuo huurteisuus on edelleen olemassa, vanhassa näytteessä sitä ei ole.
Tämä selviää kunhan saan näytteen Matille lähetettyä.

1 tykkäys

Kiitos Kari selvennyksestä! Varmaan on sitten silokääpää tai jotain muuta lajia! Asia selviää, kun Matti pääsee katsomaan näytteen! Hienoa!

Ulkonäön perusteella veikkaisin karhikääpää, vaikka pillin väliseinä on vähän paksu sille. Mutta ei selviä ilman skooppausta. Silokääpä tuskin on, koska Gloeoporuksilla ei ole aidot pillit, jotka tällä näyttäisi olevan.

Skooppasin näytteen ja on silokääpä.

1 tykkäys

Tästä tuli sittenkin silokääpä, vaikka pillien koko ei ole lähelläkään sitä mitä kääpäkirjassa tarjotaan, 6-8/mm.

Siinä oli paikoitellen pientäkin pilliä. Sivupinnalla kasvaessa pillit helposti myös näyttävät isommilta ja niitä on vaikea mitata.