Kääpä palaneella oksalla

Löysin pari päivää sitten mäntykalliolla olevalta vanhalta nuotiopaikalta ohuen käävän. Se kasvoi pinnalta palaneen paksun oksan alapuolella. En tiedä onko kyseessä lehti- vai havupuu, mutta koitan vielä huokoset tsekata.

Käävästä erottui rasiassa oltuaan monesta käävästä tuttua raikasta, hedelmäistä tuoksua. Pillejä on 3-7 per mm; säilyttävät muotonsa kuivuttuaan.

Itiöt ovat makkaramaiset, 4.3 - 5.4 × 1.4 - 1.8 µm mitoiltaan. Melzer negatiivinen. Rihmasto dimiittinen, sinkilöitä on. Rihmoissa paljon kiteitä, tukirihmat eivät liuenneet KOH:ssa.

Arvelen, että suku voisi olla Skeletocutis, mutta laji on hakusessa. Ajatuksia?

Tuli mieleen rustikka. Oletko nähnyt basidioita skoopissa?

Tuolla lajilla ilmeisesti pitäisi olla hyytelösienen basidiot, mutta sellaisia tällä ei näytä olevan. Itiötkin ovat rustikalla kanssa kirjallisuuden mukaan isommat ja jonkin verran leveämmät muodoltaan. Sen verran sain selkoa, että basidiot ovat tällä 4-itiöisiä. Dimiittisyys tulee kongonpunaisessa hyvin esiin.

Katso onko pillien suurihmoissa kiteitä vai onko kiteitä vain muualla rihmastossa.

Vähän vaikea saada selkoa, mutta vaikuttaisi, että rihmasto on pillien suille asti kidemassan sisällä. Mutta ainakin jotkut rihmojen kärjet ovat paljaita. Pystyyköhän tätä edes suvulleen saamaan?

Täytyy sanoa että en kyllä keksi näillä tiedoilla sopivaa ehdokasta. Skeletocutis oli vahvimpana mielessä suvuista, mutta lajia en keksi. Nyt en ehkä vain hoksaa lajia, jos joku ominaisuus ei ole ihan normaali.