Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Kääväkäs , vai katkokääpää?

Tänään (10.10.2020) kuvasin Rautalammilla keltaista kääväkästä tai katkokääpää. Katkokääpää oli samalla havupuulla mahdollisesti kuusella. Mikä tämä on Teidän mielestänne!

1 tykkäys

Oliko tällä pillit?

1 tykkäys

Ei mielestäni näy pillejä. Kuten kerroin jo edellä samalla rungolla oli keltaista katkokääpää, siinä olivat pillit hyvin näkyvissä. Tämä lienee jokin muulaji?

En väitä tätä lajia tuntevani, mutta katselin tässä juuri hiljattain täältä laji.fi:stä peikonnahkojen kuvia ja aika samannäköisiltä kyllä näyttivät kuin tämä. Ei taida kuitenkaan voida sanoa varmaksi.

1 tykkäys

Kiitos Karille ja Mikolle! Mikon mainitsema (Crustoderma dryinum) peikonnahka ei tullut mieleen. Enkä tiedä mikä muukaan tämä voisi olla. Peikonnahkan kuvia vertaillessa, sitä lajia tämä kasvusto eniten kieltämättä muistuttaa. Kasvupaikka keskellä koivikkoa, ei taas ollenkaan puolla asiaa. Täytyy ottaa näyte. Ehkä tämänkin sienen laji aikanaan selviää!

Väri on kyllä kuin peikonnahkalla. Kuusella kasvaa usein okratyllikkä, Conferticium ochraceum. Mahtaisiko se olla myös joskus tuon värinen? Skoopataan.

1 tykkäys

Kiitos Matti!

Käyn tänään hakemassa näytteen ja laitan tulemaan! Näytteet on nyt haettu. Kuvan kääväkäs muistuttaa mielestäni joitakin rypykkälajeja? Katsotaan mitä skooppi kertoo! t.Esko

Joo ei selviä skooppaamatta.

Yleensä C. ochraceumia tulee kerättyä hillitymmän okranvärisenä, mutta ihan tuore ensimmäisen vuoden kasvu on tällainen kirkkaampi keltuaisen keltainen.

Peikonnahasta voi hakea eroa myös lahotyypistä sikäli kuin se on puussa selkeä: Conferticium valkolaho (ns. korroosiolaho) ja Crustoderma ruskolaho. C. ochraceum on myös suht yleisesti männyllä esiintyvä.

Tämä voi myös olla jotain muutakin kuin mainitut kaksi, kuvassa ei ihan tarkkuus riitä erottamaan pinnan pienimpiä muotoja, mutta ainakin minua epäilyttää tuo höntsäisen oloinen itiöemän reuna. C. ochraceumin reuna on omassa kokemuksessani vähän siistimpi ja pintahan sillä on varsin sileä ja jopa vähän talimainen (kuten monilla tylliköillä joiden kanssa se onkin muinoin ollut samassa suvussa).

1 tykkäys