Kangaslimaseitikki/salolimaseitikki

Kuusikoissa kasvaa ainakin kangaslima- ja salolimaseitikki, ehkä muitakin harvinaisempia samankaltaisia limaseitikkejä? Olen niitä kuvaillut mutta en saa selkoa miten nuo lajit erotetaan toisistaan. Tässä kuvia näistä kauniista seitikeistä. Kaikki on kuvattu syyskuussa kuusikoista taikka kuusivaltaisista metsistä Savosta/Uudellamaalta, ja siis nuoria sieniä. Pystyykö kuvista sanomaan (edes osasta) kummasta lajista on kyse? Mielestäni kuvissa on ainakin kangaslimaseitikkiä mutta en tosiaan tiedä miten lajit saisi varmasti erilleen toisistaan noin makro- ja ekologiapohjalta. Vai onko salolima sen verran harvinainen että olen kuvaillut pelkkiä kangaslimoja? Netistä ei oikein tunnu löytyvän tietoa.

Lakin värit tuntuvat vaihtelevan lähes oranssista punaruskean kautta ruskeaan, jalka voi olla eriasteisen violetti taikka puhtaan valkoinen. Osalla lakit aukeaa jo varhaisessa vaiheessa, osalla pysyy nuppina vielä pitkän jalan päässä.

Jokainen kuva on eri kasvustosta.

limaseitikki113092019hindsbyvalmismini

limaseitikki3621092019ankelevalmismini

limaseitikki6121092019ankelevalmismini

Laittaisin kaksi ensimmäistä salolimaksi, kaksi viimeistä kangaslimaksi. Kolmonen epävarma. Mielestäni molemmat lajit ovat yleisiä ainakin Uudellamaalla - ja salolimaseitikki on usein melko aikainen, seitikeistä aikaisimpia.

Eroja ovat ainakin:

  • salolima on harmaanruskea ilman punaruskeaa sävyä, kangaslima on selvästi oranssinruskea
  • salolima on hunajantuoksuinen, kangaslimalla ei ole erityistä tuoksua
  • salolimalla voi olla violettia lakin reunassa (kuten yllä kuvassa 2)
2 Likes