Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Kannon kuorenalusasukki [siira]

Vanhan männynkannon irronneen kuoren alla oleili tämä otus. Kiinnostaisi tietää, mikä se on… Pituus noin 10 mm, kaunis pintakuvio.


Joensuun Kiihtelysvaara 7.5.2018

Siiroja on monta sukua ja lajia!

Pentti, kiitos sinulle! Eipä tullut mieleeni siira, vaikka se olisi ollut aivan ilmiselvä asia… Tutkiskeltuani nyt tätä siira-asiaa, muistuivat mieleen lapsuuskesien saunamaijat - siis Oniscus asellus tarhasiirat. En suoralta kädeltä halua laittaa otsikkoon tätä nimeä, vaan jään odottelemaan tietävämpien arviota. Voisikohan olla, että tämä vielä hiukan pieni siira olisi juuri luonut kevään kunniaksi nahkansa ja olisi siksi vähän läpikuultava?

Moi,
Tuntosarvien kaksiosainen kärki ja muhkurainen yläpinta rajaavat Oniscuksen pois laskuista.
Tasavärisen harmaa väritys viittaa kyhmysiiraan Porcellio scaber, mutta en uskalla rajata Trachelipus rathkii :n mahdollisuuttakaan ilman alapuolen kuvaa.

Matias

Matias, kiitos kiinnostuksesta ja silmieni avaamisesta. Enpä todellakaan tiennyt, että näitä siiroja on näin monenlaisia! Kun nettikuvista niitä kaikkia vertailin, niin minun taidoillani en juurikaan eroja nähnyt. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö niitä olisi. Alapuolesta ei minulla ole kuvia. Siira vilisti matkoihinsa aika vikkelästi.