Mikähän lienee? Löytyi pieneltä suolta isokarpalolta (Vaccinium oxycoccos).
Helsinki 28.6.2024
Eiköhän tuo ole joko juolukanhaituhärmä (Podosphaera myrtillina var. major) tai mustikanhaituhärmä (P. myrtillina var. myrtillina), tarkempi määritys vaatii skooppia.
Jos tuo ei ole luonnonsuojelualueella, niin laita privana tarkempi kasvupaikka. Voisin käväistä keräämässä näytteen skoopattavaksi.
Kiitti! Ei ole ls-alueella. Paikka löytyy linkistä, joskin parinkymmenen metrin tarkuudella. Eipä tuo ole kovin iso alue kompattavaksi. Muistaakseni se oli aika lähellä kävelytietä ja korpikastikka kasvustoa.
Käväisin paikalla, mutten löytänyt intensiivisellä kiikaroinnillakaan isokarpalolta muita mikrosieniä kuin karpalonlaikkupöhön. Tarkempi määritys jää siis tekemättä.
Harmin paikka kun hylsy tuli! Kiitos kuitenkin yrityksestä Käynen jossakin vaiheeessa vielä mestoila, mutta lähipäivien sää näyttää aika huonolta.
Reilu viikko sitten törmäsin Helsingin Kivikossa puolukan versoilla valkoisiin nöyhtiin, joiden kuvittelin olevan jotain kirvojen erittämää vahapeitettä. Onneksi keräsin näytteen, sillä skoopissa se paljastuikin härmäksi. Samalla muistui mieleeni tämä Malin kysymys karpalon sienestä.
Puolukoilta (suku Vaccinium, johon kuuluvat myös mm. mustikat ja karpalot) ei tunneta mitään muuta härmälajia kuin Podosphaera myrtillina (ainakaan Euroopasta, muun maailman mahdollisista lajeista en osaa sanoa mitään). Kirjallisuustietojen mukaan se on yleensä heikosti lehtiin kehittyvä, huonosti näkyvä, rihmasto on usein hämähäkin verkkoa muistuttava ja kotelorakkoja on paljon lehden molemmin puolin.
Tuo Malin löytö karpalolta ja oma löytöni puolukalta ei muistuta lainkaan kuvauksia, enkä mistään katsomastani lähteestä löytänyt mainintaa siitä, että P. myrtillina voisi kasvaa runsaana kettona Vacciniumien varsissa.
Tässä kuvia löydöstäni puolukalta. Variaatiotasolle tätä ei voi määrittää, koska kotelorakkoja ei ole, variaatiot määritetään kotelorakkojen pintarihmojen pituuden perusteella. Outoa tässä myöskin on se, että härmän esiintyminen varressa on selvästi tappanut puolukan latvan, härmän alainen tyvi on kuitenkin elossa.
Alla vertailun vuoksi kuvia siitä, miltä kyseinen Podosphaera myrtillina normaalisti näyttää. Nämä olen määrittänyt variaatiotasolle asti, variaatioilla on suomenkieliset nimetkin.
Juolukalta Podosphaera myrtillina var. major, juolukanhaituhärmä, tunnusomaista hämähäkinverkkomainen heikosti kehittynyt rihmasto ja runsaasti mustia pistemäisiä kotelorakkoja:
Mustikalta Podosphaera myrtillina var. myrtillina, mustikanhaituhärmä, samat tunnusomaiset tuntomerkit kuin yllä olevalla:
Heippa, tämä ei oikein vaikuta härmältä. Olettaisin, että kyseessä on Monilinia oxycocci, eli karpalonmuumiopikari. Se tappaa versoja ja muodostaa niihin tuollaista paksua sienirihmastoa. Tässä esimerkki, kuva 5: Cottonball Disease of Cranberry
Toden totta, olet oikeassa. Ei tullut suku edes mieleen, vaikka olenkin skoopannut Monilinioiden anamorfeja omenoiden ja erilaisilta Prunus-suvun taksoneilta.
Tuon ylempänä skooppaamani puolukan varsissa olevan "Podosphaera myrtillina"n määritin turhan nopeasti härmäksi kuromakannattimen päissä ketjussa olevien kuromaitiöiden perusteella edes katsomatta niiden muotoa. Skooppasin näytteen uudestaan ja kuromaitiöt olivat selkeästi sitruunan muotoisia ja muutoinkin skopia sopi täydellisesti Monilinia-suvun anamorfeihin.
Eli tuossa ylemmässä omassa viestissäni neljässä ensimmäisessä kuvassa puolukalla kasvava “härmä” on oikeasti puolukanmuumiopikarin, Monilinia urnula, anamorfi. Loppujen kuvien juolukanhaituhärmä ja mustikanhaituhärmä ovat sitä mitä pitääkin.
Kuvasin 19.06.25 Pieksämäellä puolukalta ilmeisesti samaa Monilinian anamorfia joka jäi silloin nimeä vaille. Voikohan tämän määrittää isäntäkasvin perusteella puolukanmuumiopikariksi. Näytettä ei silloin tullut kerättyä.
Juu, ulkoisesti on täysin identtinen keräämieni näytteiden kanssa, joten on puolukanmuumiopikari. Tuossakin on selvästi puolukan latva jo kuollut tai kuolemassa. Kävin kirjallisuuttani läpi, enkä löytänyt sellaista kuvausta, johon puolukanmuumiopikarin anamorfin voisi sekoittaa.
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528). Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.