Katkokääpä ongelma

Järeältä (lpm. 50 cm) sammaleenpeittämältä mäntymaapuulta löysin ensikatsomalta selkeän Katkokäävän (Antrodia xantha) Kuva 1.
Mutta…samalla puulla myös Kuvien 2 ja 3 kasvustot.
Rupesin epäilemään ovatko nuokin Katkokääpää. Pillien koko on kaikissa suurinpiirtein sama eli 5-6/mm. Kuvassa 3 pillit hammassuisia, johtuneeko siitä että ei kasvanut puun alapinnalla vaan maapuun pienen oksan juurella, ei siis rungolla?
Onko mielestänne Katkokääpää kaikki vai jotain muuta?


Kuva 1


Kuva 2


Kuva 3

Katso Butyrea alboluteum ja Skeletocutis biguttulata. Ainakin kuvassa 2 on mielestäni todnäk S. biguttulata.

Butyrea on suht kova (ei murenee käteen kuten xantha), ja rullautuu samalla tavalla puusta irti. Biguttulata taas on hyvin ohut, ja vanhana pillipinta repeilee ja pillit alkaa hammastaa.

1 tykkäys

Onko tuo Butyrea alboluteum on sama kuin niemelän kääpäkirjassa B. luteoalba (Kermakääpä)?
Tarkoititko tuota kovuutta tuoreessa vai kuivassa näytteessä? Vertailin vanhaan Katkokääpänäytteeseen ja tähän uuteen (jo kuivuneeseen) ja tosiaan, vanha katkokääpänäyte mureni helposti puruksi ja tämä uusi ei niinkään. Ulkoiset tuntomerkit kyllä pätisivät aika hyvin B.alboluteum/luteoalba. Kasvusto oli aika laaja yli 20cm matkalla…ja lienee lisääkin ollut maapuun alapinnalla.

Ja tuo S.biguttulata (Valkoludekääpä) ehdokas on kuivanäytteessäkin erittäin ohut.

Niin juu, B. luteoalba (kermakääpä) on ehdotukseni. Mikä lie autocorrect/aivosolmu tuossa yllä.

Kuivuessa kovenee, nuori ja tuore itiöemä lähinnä nahkamainen. Usein kuitenkin kuivuu jo puun pinnalla, mistä seuraa tuo reunan rullatuminen sisäänpäin.

Mikroskoopissa kypsä kermakääpä on helppo varmistaa, sillä on omanlaisensa kystidit.