Keltapillinen kääpä [ Katkokääpä (Antrodia xantha) ]

Salo, Kiikala 3.10-23
Kovan kuusen kyljessä laaja-alainen resupinaattinen kääpä. Pilleissä syvällä keltaista sävyä. Irtosi helpposti alustasta. Irrotusvaiheessa melko kuivan oloinen. Pillit noin 3-6 mm:llä. Vaikea määritellä kun niitä on eritasossa. Kuivana ei juurikaan muutoksia, ei kutistumista. Vähän käpertyi sisällepäin. Keltainen väri saattaa olla jopa lisääntynyt yön aikana. Tosin se voi riippua kuvakulmasta. Tasapaksuinen noin 2 mm.
Kaksi ensimmäistä kuvaa tuoreena. Viimeinen yön yli kuivuttuaan.



Katkokääpä (Antrodia xantha) voi olla joskus myös keltainen. Pillit Katkokäävällä pyöreitä, mutta kasvupaikka/tapa voi välillä vääristää pillien muotoja.

Antrodia xanthalta näyttää.

Katkokäävän kohdalla kääpäkirjassa lukee “kuivuessa ristiin rastiin halkeava” Koskeeko tuo vain vanhoja itiöemiä ja erityisesti maastossa kuivuvia? Oma näytteeni ei siis juurikaan kutistunut eikä yhtään halkeamaa ole havaittavissa,

Katkokääpä halkeilee maastossa kuivuessaan, kosteana se ei halkeile mielestäni ja on välistä keltainen. Hyvä tuntomerkki on siinä että katkokäävän voi raaputtaa kynnellä irti alustastaan, tähän tapaan

Toinen usein resupinaattinen keltainen havupuulla on sitruunakääpä

mutta sitruunakäävän voi vetää kokonaan alustastaan irti sitkeän nahkamaisena ja usein on näkyvissä myös lakkeja ja lakin tynkiä. Katkokääpä on kokonaisuudessaan pehmeän muhjuinen ja hajoaa palasiksi jos sitä yrittää irrottaa. Näin siis meikäläisen kokemusmaailmassa.

Aloitusviestin ensimmäisessä kuvassa näkyy hieman halkeilutaipumusta. Nuoresta itiöemästä otettu näyte ei ehkä halkeile kuivattaessa, vaan nimenomaan halkeilu liittyy enemmän vanhoihin itiöemiin.

Henriltä tuli hyvät erot katko- ja sitruunakäävälle. Lisäksi kannattaa muistaa, että nuori lapinsitkokääpä (Antrodiella pallasii) voi olla hyvin keltainen ja muistuttaa sitruunakääpää.

Katsoin tämän näytteen ja on katkokääpä.

Kiitos osallistumisesta ja Matille varmistuksesta. Oikeassa olitte.