Kiinnostavia kirvoja

Tänä sadepäivän aamuna havaitsin keittiöön ilmaantuneen noin viisimillisen siivellisen kirvan. Aiemmasta kesäisestä “kirvatutkimuksestani” johtuen tunnistin sen heti kirvaksi. Huomasin selkeät tummat siipitäplät ja ryhdyin kuvaamaan otusta. Se oli kömpelöhkö liukkaalla työpöydällä, mutta sen verran vikkelä, etten saanut parempia kuvia hämärässä. Aiottu siivouspäivä vaihtui paljon mielenkiintoisempaan puuhaan - kirvan tunnistamisyritykseen! Ajattelin, että joitakin toisiakin saattaisi kiinnostaa laaja nettisivusto, jonka sattumalta löysin. Asialla ovat olleet perusteelliset englantilaiset luonnon tutkijat. Sivusto on selkeä ja sisältää tosi paljon kuvia ja tietoa. Suosittelen tutustumaan, vaikkei nyt juuri akuuttia tarvetta olisikaan. Minäkin merkitsin sen hakusuosikkeihini. influentialpoints.com ja sieltä kannattaa ainakin tutustua kohtaan Aphid identification.

Tänään kuvaamani kirva on mielestäni kanukkakirva (Anoecia corni). Onkohan?

Aiemmin kesällä 28.6. olin kuvannut ison kuusen vieressä olevan puuvajan seinältä tämän kirvan, jonka nimesin Aphididae sp., mutta tänään oletan sen olevan Cinaria piceae. Onkohan?

Kummastakaan ei ole kuin pari ilmoitettua havaintoa. Ehkä nämä eivät vain ole kiinnostaneet tarpeeksi… Itsekään en ole tullut vielä opetelleeksi havaintojen ilmoittamista. :roll_eyes:

Myös Anderssin julkaisuun kannatta tutustua :grinning: Toinen osa on parhaillaan työn alla.

Suomen kirva-atlas
http://koivu.luomus.fi/elaintiede/kirvat/atlas.htm

Kiitos lisävalaistuksesta. Nythän on valinnan varaa - ja lisää tulossa. Hyvä. :slightly_smiling_face:

Jatketaan Tertun aloittamaa kirvatiedustelua. Onneksi en ole yksin näin pienistä " öttiäisistä " kinnostunut.
Asiaan.
Kuvattu 24.8.2018 Savonlinna Savonranta
Syysmaitiaisen kukinnossa ja voikukan lehdellä, kuvattu salaman avulla käsivaralta, tuuli aiheutti “lievästi” tarkennusvaikeuksia.
Kuvat 1 ja 2 ilmeisesti nuori ?


Kuvat 3, 4 vanhempi yksilö ? mahdollisesti sama ( Aphidini ) ? kuin 1 ja 2. Kuva 5 eri sukua ? Voi olla että salamavalon aiheuttama värimuutos.

Kuvat 6, 7 ja 8 Siivekäs ilmeisesti eri laji ? Suuri kuusi kasvaa 8 metrin päässä kuvauspaikasta lisätietona.