Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Kirvakorentoja 2016a

määritys

#1

Tässä tämän vuoden yksilöitä, näihin on jotain ehdotuksia. Ensin tiedot:

2.8  Espoo Wesmaelius nervosus f  10.5 Espoo Wesmaelius nervosus f
10.9 Espoo Wesmaelius nervosus f  30.6 Lappeenranta Hemerobius atrifrons
13.7 Espoo Wesmaelius nervosus m  28.7 Espoo W. quadrifasciatus

Arvelisi, että koko vasen sarake on lajia Wesmaelius nervosus. Oikealla ylin on aika lähellä mutta ehkä kannattaa tarkistella lajin W. malladai yms. varalta? Sen alla voisi olla Hemerobius atrifrons? Alin voisi olla W. quadrifasciatus? Mitä ollaan mieltä?


#2

Samaa mieltä: vasemmalla kaikki mielestäni Wesmaelius nervosus, mutta alimman tarkastaisin genitaaleista. Oikealla ylin on mielestäni Wesmaelius nervosus (pyyntiaika täsmää aikuistalvehtimiseen), sen alla Hemerobius atrifrons (varmista vielä, että naama on musta) ja alimmaisena Wesmaelius quadrifasciatus.


#3

Kiitokset, olin unohtanut tuon lajinimen atrifrons joka tarkoittanee mustaa otsaa. Joo, on sama musta kuin edellinen yksilö hyönteisfoorumin puolella. Noista neljästä tuo vasemman sarakkeen alin 13.7 on selkeästi W. nervosus koiras?

Sen yllä vaikuttaa olevan kaksi naarasta jotka laittanen täksi lajiksi myös. Tuo oikean sarakkeen ylin taas vähän vaikea, ei oikein muistuta kumpaakaan edellisistä:

EDIT: Katsoin tarkemmin niin kyllä tämä muistuttaa noita kahta naarasta. Hieman eri asennossa vaan.


#4

Kyllä teillä on nämä hyvin hanskassa. Olen kaikista määrityksistä samaa mieltä eli 4 x W.nervosus, 1 x H. atrifrons ja viimeisenä 1 x W. quadrifasciatus. Ainoa, mikä näistä kannattaa tarkistaa on tosiaan H. atrifrons ehdokkaan “naama”, joka voi olla joko musta tai kiiltävän (yleensä tumman)ruskea; jos se on vaaleanruskea, kyseessä lienee H. pini. Toki myös koiraiden genitaalit eroavat toisistaan. H. pini on kyllä samankaltainen ja tummuudeltaan vaihteleva, mutta hyvin harvoin kuvioinniltaan noin selvä ja kontrastinen.


#5

Kiitos kommenteistasi omasta puolestani, Tomi! :+1:


#6

Kiitokset, tämä atrifronsin naama oli jo tarkistettu (ks. edellä), joten nämä jää ennalleen.