Katsoin kaikista, ettei näytä olevan H. lutescens. Vasen sarake vei ensin lajiin H. marginatus mutta tästä on parempi yksilö tulossa. Nämä molemmat voisivat olla sitten Hemerobius humulinus/perelegans?
Keskisarake näyttäisi olevan H. simulans?
Oikeata saraketta kaavailin lajiksi H. perelegans mutta vain alempi näyttää selvästi siltä. Ylemmän suonien kulma on jopa isompi kuin keskisarakkeessa mutta ovat samalla kohdalla. Ehkä ehdotan samaa Hemerobius humulinus/perelegans joukkoa (voi puuttua joku muu vielä).
EDIT: Vasemmalla ylin naaras, muut koiraita. Pitää preparoida ehkä koska on vaikea verrata juuri humulinus ja perelegans paria. Ehkä vasen sarake alempi on H. humulinus. Oikea sarake ylempi voi olla joku muukin.
EDIT2: preparoin nuo kaksi viimeksi mainittua. Vasen alempi näyttää olevan perelegans ja oikea ylempi humulinus. Merkitsen nämä nyt näin.
Muuten samaa mieltä, mutta vasemmalla ylhäällä oleva yksilö näyttää minun silmääni lajilta perelegans, kun taas oikealla alhaalla voisi olla laji humulinus (en ole varma).
Toisaalta, kuten totesitkin, nämä ovat hankalia kuvista, ja jopa näytteistä.
No taidat olla oikeassa. Näyttää mielestäni samalta kuin sen yläpuolella oleva. Eli meni itsellä ristiin humulinus ja perelegans veikkaukset. Tuo vasemman sarakkeen ylempi oli siis naaras joten sitä en ainakaan osaa tarkistaa.
Preparaattia tehdessä tulos riippuu siitä mistä suunnasta kuvaa ja onko lasin alla vai ei. Näillä humulinus koirailla on ehkä paksumpi tuo genitaalisegmentin materiaali kuin perelegans lajilla. En pysty sanomaan voiko sitä käyttää määritykseen.
Totta tosiaan, selvä humulinus se on. Hienoa, että jaksoit väkertää preparaatin!
Tällä lajilla genitaalisegmentti on yleisvaikutelmaltaan ulkoreunoiltaan jokseenkin kulmikkaampi kuin lajilla perelegans, mutta siihen vaikuttaa juuri genitaalien kolmiulotteisuus, eikä sitä ole helppo arvioida ilman preparointia. Mielestäni helpompi määritysperuste on tuo keskelle jäävä väli, joka on nopeallakin vilkaisulla selvästi v-mallinen, kun perelegansilla se on epämääräisen u-mallinen (syntyy siitä, miten tasaisesti nuo sivut levenevät tyveä kohden).
Naaraiden mahdollisista genitaalieroista minulla ei ole rehellisesti sanottuna hajuakaan.
Nämä ovat hankalia eikä läheskään aina ole mahdollista tehdä varmoja lajinmäärityksiä ilman kokoelmayksilöiden lähempää tarkastelua tai jopa genitaalien vertailua. Aina eivät hankalimmat yksilöt selviä silloinkaan. Oma veikkaukseni tämän kuvan yksilöistä vastaavassa järjestyksessä on seuraava (perustelut jäljemmässä):
Sarake 1 Sarake 2 Sarake 3
H. simulans H. perelegans H. humulinus
H. humulinus H. perelegans H. humulinus
Ja sitten niitä perusteluita: Mielestäni kaikki kolme “humulinusta” ovat aika lajille tyypillisen vähäkuvioisia ja vähäkontrastisia + suhteellisen leveäsiipisiä. Keskisarakkeen “perelegansit” ovat yleensä siivenmuodoltaan samankaltaisia, mutta selvästi kuvioinniltaan kontrastisimpia, siivet tosin saattavat olla vähän suhteessa pidemmät. Usein kuitenkin juuri tämä lajipari joudutaan varmistamaan genitaaleista, jos selviää silloinkaan (jos ovat koiraita). Ekan sarakkeen “simulans” vaihtelee siipien väriltään: siitä löytyy tällaisia lasimaisen läpikuultavia yksilöitä, mutta usein talvehtimisen jälkeen siivet ovat savuttuneen sävyiset, siis siipikalvo on ruskeanharmaa. Kuviointi on silti yleensä heikompaa ja vähemmän kontrastista kuin perelegansilla, mutta siiven muoto simulansilla on aina pitkä ja kapea. Tämän huomaa myös siiven etureunan “costaalisaran” muodosta ja usein myös sisemmän poikkisuonisarjan kaltevuudesta. Näillä perustein siis… mutta jos genitaalit yksiselitteisesti kertovat muuta, niihin voinee luottaa enemmän.
Muistutan vielä, että objektiivinen arviointi vaatii usein yksilöiden asettamista puhtaan valkoisen taustan/alustan päälle, siis värierojen arvioimiseksi. Usein vasta isompien sarjojen kautta näilläkin pääsee käsiksi lajien välisiin “habituseroihin”. Poikkisuonten kulmat hieman vaihtelevat, jopa vasemman ja oikean siiven välillä ja vaativat ainakin omasta mielestäni kunnon suurennuksen erottuakseen. Tästä on vielä vaikea näistä sanoa.
Mielenkiintoista kuulla, jos näistä saadaan vielä genitaalipreparaattien kautta lisää tietoa.
Sen verran uusi tämä foorumi niin pitää varmistaa, että saithan tuon auki 2000 pikselin leveydellä? Sitä pitää klikata kaksi kertaa, että aukeaa maksimiresoluutioon. Alkuperäinen on vielä isompi, mutta ei välttämättä enää paljon parane.
Voin tuota keskiriviäkin preparoida, molemmat koiraita. Yrittelen ehkä huomenna.
Tuloksia, keskirivin ylempi:
Täytyy sanoa, että arpomallakin olisi päässyt lähemmäs oikeaa - omasta alkuperäisestä arviosta taitaa olla nolla oikein! Vasemmasta rivistä sain huonon preparaatin mutta on sittenkin lähempänä juuri humulinus koirasta. Ylempi on naaras, joten siihen taitaa olla tyytyminen ehkä kysymysmerkillä simulans lajiin sitten.
Pahoittelen viivettä vastauksessa. Pitäisin edelleen tuon alkuperäisen rivini näiden preparaattien jälkeenkin. Mainiota, että sait näistä koiraista preparaatti! Mielestäni vasen ylänurkka on niin pitkäsiipinen, ettei muu kuin H. simulans oiken tule kyseeseen. Keskisarakkeen yksilöillä sekä siipikuviointi että genitaalit (nuo kärjen ulokkeet ovat +/- sisäänpäin käääntyneet) viittaisivat mielestäni H. perelegans -lajiin. Muut kolme näyttävät hyvin tavanomaisilta H. humulinus- yksilöiltä. Genitaalirakenteiden epäsymmetria ei näillä ole mitenkään tavatonta, ja sekin tietysti häiritsee määritystä. Täyden varmuuden saanee vain DNA:lla, mutta siihen asti voisimme pitää tämän rivin?
: )
No näissä oli vain keskisarakkeen alempi eri tavalla, Tosin alun perin yritin sarakkeisiin saman näköisiä valita. En ihan vielä ole varma miten preparaatteja pitäisi tulkita ja tehdä joten vaihdan tuon yhden vielä. Voi tuon simulans naaraankin lisätä jos on selvä.
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528).
Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen
keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life
on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä
ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä
tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.