Kitkerälahokka ja lähilajit

Katselin kansioitani lahokkaista ja aika monen kohdalla joutui vähän miettimään onko varmasti oikeassa kansiossa. Kimmokkeen tähän tutkailuun sain kun yritin nimetä tätä 09.09.2021 kuvaamaani tapausta

Siis Träskändan kartanopuisto, ison tammen alla hakkeella. Tuumasin että haketettua puistopuuta ja kitkerälahokkaa. Kuvasin saman sitten 2 viikkoa myöhemmin

Ei tästä kait kitkerälahokkaa saa, elikkä täytyy olla kuusilahokkaa?

Näissä on ajatellut että puulaji, ajankohta ja helttojen väri kyllä ratkaisee lajin. Katselin sitten muita kuviani.

Yksi tyyppi kitkerälahokkaa on tämmöinen


Mattoina nurmikolla (tai alla olevalla puuaineksella) ja heltat kirkuvan vihreät jo nuorella sienellä.

Tämän kuvasin toukokuussa jotain puistopuupölliltä Haltian arboretumissa

Elikkä suoraan pöllillä, siroja keltahelttaisia

Tässä touko/kesäkuun vaihteessa kuvattuna vanhalta kasalta lehtipuurankoja. Toka kuva viikko ekan jälkeen samasta kasvustosta

Täytynee olla kitkerälahokkaa kun toukokuu ja lehtipuulla? Heltat on kyllä tuollaiset violetinharmaat kuusilahokan tapaan ja makukin oli mieto.

Tässä nyt vaan pari kuvaa “sotkemaan selvää asiaa”. Elikkä huomasin että itselleni ei ollutkaan yhtään selvää ja näyttäisi siltä että aika monenlaista versiota löytyy.

Osaisiko joku sanoa näihin kuviin taikka lajipariin liittyen jotain valaisevaa? Kevät ja kuusilahokka? Lehtipuu ja kuusilahokka? Helttojen väri ja kitkerälahokka? Minusta kuusilahokkakin voi olla vähän kitkerä ja vastaavasti kitkerälahokka mieto. Tai sitten olen vaan sotkenut selvät asiat todella perusteellisesti

Kuusilahokkaa voi kyllä satunnaisesti myös keväällä löytää. Ja se voi myös lehtipuulla kasvaa, etenkin koivulla. Löysin juuri tämän vuoden toukokuussa sitä koivulta. Ja olen uskoakseni kerran harmaalepältäkin löytänyt sitä. Olen kanssa kerran löytänyt kitkerälahokkaa kuusimaapuulta, vaikka sehän yleensä lehtipuulla kasvaa.

Veikkaisin että kaikki muut ovat kitkerälahokkaa paitsi ehkä tuo viimeinen, joka voi olla kuusilahokkaakin. Sitruunankeltainen värisävy sulkee pois kuusilahokan. Sen sijaan kitkerälahokka voi hyvinkin olla oranssilakkinen.

Mausta vielä sen verran, että kitkerälahokallakaan se kitkerä maku ei välttämättä tule ihan heti. Jos sylkäisee heti pois, kitkerälahokkakin voi joutua virheellisesti miedon kirjoihin.

Kiitoksia kummallekin.

Skooppasin yhden tapauksen kuusilahokkaa ja kauniita keilokystidejä löytyi. Näillä vaan menee itiökoot päällekkäin ja erot on skopiassa kait aika vähäisiä. FTE kertoo kuusilahokasta että “has both cheilo- and pleurochrysocystidia” ja kitkerälahokasta vaan että “has chrysocystidia”. Ei tuosta paljoa viisastu.

Tuosta kitkerästä mainitaan myös että siitä löytyy muoto var. pusillum. Jotain viitettä löysin että tuo kuvani sirosta keltahelttaisesta pöllillä voisi olla tätä muotoa, ehkä. Nuo vihreähelttaiset ovat sitten ihan selkeästi “omaa tyyppiään”.

Täytyy kokeilla pureksia pitempään, ehkä auttaa saamaan näitä paremmin järjestykseen.